REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

So ZDA končno pripravljene priznati poraz in začeti pogajanja z Rusijo?

So ZDA končno pripravljene priznati poraz in začeti pogajanja z Rusijo?Izjave ameriškega predsednika puščajo možnost, da bo Ukrajina izgubila ozemlja in verjetno ne bo vstopila v NATO, piše portal. So Američani končno pripravljeni izpolniti nekatere ključne ruske zahteve? Vir: Posnetek zaslona, X

Nedavno poročilo New York Timesa, ki se je sklicevalo na neimenovane uradnike ameriške administracije, ki so trdili, da se prioritete ZDA in Ukrajine razlikujejo, potrjuje intervju ameriškega predsednika Josepha Bidna za revijo Time, piše ruska stran Katekhon.

»Mir je edino zagotovilo, da Rusija nikoli ne bo okupirala Ukrajine. To ne pomeni, da je Ukrajina del Nata, ampak da imamo z njimi enak odnos kot z drugimi državami, ki jim dobavljamo orožje, da se branijo,« je dejal Biden.

Estonska premierka Kaja Kallas je zmago Kijeva preoblikovala v vstop Ukrajine v NATO, tudi brez dela ozemlja, ki je zdaj pod ruskim nadzorom.

To je treba razumeti kot iztočnico jastrebov z Zahoda, ki so nenadoma začeli blažiti svoja stališča.

Vsi jastrebi ne delijo tega pogleda na ukrajinski konflikt.

Nekateri od njih poskušajo zaostriti vojno proti Rusiji in Kijevu pošiljajo novo vojaško pomoč.

Ali jih bo komu uspelo zadržati, preden izbruhne kriza, podobna kubanski raketni, ali še kaj veliko hujšega?

Kakor koli že, to je prvi znak, da pravi vodja protiruske koalicije Zahoda - ZDA - opušča svoje prejšnje stališče do članstva Ukrajine v Natu, kar je bil eden od razlogov, da se je Rusija odločila za začetek posebne vojaške operacije.

Morda so se nekdanji jastrebi začeli zavedati, da je skrajni čas, da se končno soočijo z realnostjo.

Po drugi strani pa lahko jastrebi, zlasti v Bidnovi administraciji, obupajo. To pomeni, da bodo Kijev še naprej spodbujali k »osvoboditvi« svojih ozemelj in da nato vstopi v NATO, kar bi Moskvo spodbudilo k uporabi jedrskih, predvsem taktičnih potencialov.

Ta vedno bolj agresivna skupina jastrebov bo verjetno postala vse bolj glasna v prizadevanjih za stopnjevanje napetosti z Rusijo. To bi lahko bil njihov zadnji uspeh, saj bi lahko kitajsko-brazilska pobuda, ki bo novembra predlagana v Braziliji, uspela zamrzniti konflikt v Ukrajini.

Za zdaj je nemogoče predvideti vse obrise takšnega pragmatičnega kompromisa. Danes vsem akterjem ukrajinske krize grozi zaostrovanje, ki bi lahko preraslo v tretjo svetovno vojno.

Bidnove izjave puščajo možnost, da bo Ukrajina izgubila ozemlja in se ne bo pridružila Natu. Z drugimi besedami, ZDA so zdaj pripravljene izpolniti nekatere ključne zahteve Rusije.

Čeprav ZDA niso dale nobenih signalov o drugih ruskih ciljih, kot sta demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine, to pomeni pomemben napredek v primerjavi s prejšnjim stališčem in bi lahko zagotovilo osnovo za začetek mirovnih pogajanj.

Verjetno se bo Zahod letos odrekel svojemu proklamiranemu cilju: da Ukrajina ponovno zavzame ozemlje, ki ga je imela pred letom 2014, in se nato pridruži NATO.

Možno je, da se Zahod ne bo strinjal z vsemi ruskimi cilji, zagotovo pa bo postal bolj popustljiv. To bi odprlo pot pogajanjem med ZDA in Rusijo.

Ukrajina je le marioneta Zahoda (ZDA), ki se sama ne more pogajati z Rusijo.

ZDA priznavajo, da Ukrajini zmanjkuje žive sile in da politika Kijeva, ki narekuje prisilni vpoklic ne uspe nadomestiti ogromnih izgub te države na fronti.

Poleg tega, medtem ko NATO ne more tekmovati z Rusijo v »logistični tekmi«, Rusija proizvede trikrat toliko veliko cenejših topovskih granat kot vse države članice Nata.

Voditelji Nata so se tega zavedali že prej.

Vse to kaže, da je Zahod že izgubil vojno v Ukrajini, sklene portal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek