REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neumno in samomorilsko: Seymour Hersh zaskrbljen glede naslednje poteze ZDA v konfliktu v Ukrajini

Neumno in samomorilsko: Seymour Hersh zaskrbljen glede naslednje poteze ZDA v konfliktu v UkrajiniSeymour Hersh je razkril še eno medijsko bombo - dobesedno...

Pulitzerjev nagrajenec in novinar Seymour Hersh je ocenil, da bi se ZDA lahko neposredno vključile v ukrajinski konflikt, če bi videle, da sile Kijeva popuščajo pod pritiskom ruskih sil.

Ruske sile medtem zapirajo klešča v Bahmutu. Tam, kjer je še decembra lani predsednik Ukrajine delil odlikovanja, so danes ruski borci.

V govoru na dogodku v Washingtonu, ki ga je gostila neprofitna organizacija Committee for the Republic, je Hersh opozoril, da so ZDA med vietnamsko vojno »počele neumnosti«, in ocenil, da bi Washington lahko »začel delati nekaj drugega« v ukrajinskem konfliktu.

»Ne vem, kaj se zgodi, če bo šlo Ukrajini slabo, imate vso to vojaško silo,« je dejal in poudaril, da so ZDA napotile enote svoje 82. in 101. elitne zračno-desantne divizije blizu ukrajinske meje, medtem ko v Evropo prihaja še veliko orožja.

Ruske sile medtem zapirajo klešča v Bahmutu. Tam, kjer je še decembra lani predsednik Ukrajine delil odlikovanja, so danes ruski borci.

»Rečeno mi je, da se bo igra glasila: to je Nato, podpiramo Nato v ofenzivnih operacijah proti Rusom, kar seveda ne bo preslepilo sveta ... Mi pa da se borimo proti Rusiji,« je poudaril Hersh, ne da bi razkril svoje vire.

Po Hershevih besedah je »velika stvar« v tem, da je ruski predsednik Vladimir Putin pripravljen doseči dogovor z ukrajinsko vlado. »Dogovor je demilitarizacija, toda to za nas ni sprejemljivo,« je dejal novinar in dodal, da ruski voditelj »še ni vložil svojih glavnih sil« v konflikt.

Ko je povzel ukrajinski konflikt, je Hersh trdil, da »se morda samo hecamo, kaj se tam dogaja in kakšni bodo rezultati.«

Dajte no. Se res želimo tepsti s temi fanti? Mislim, da ne.

Spomnil je na bitko za Stalingrad med drugo svetovno vojno, ko so sovjetske čete utrpele velike izgube, a vseeno zmagale. »Dajte no. Se res želimo tepsti s temi fanti? Mislim, da ne,« je dodal novinar.

Medtem se ameriško orožje - spodaj je uničena havbica M777 - na bojiščih pospešeno uničuje.

Februarja je Hersh izdal osupljivo poročilo o lanskih septembrskih eksplozijah plinovoda Severni tok 1 in 2, v katerem je obtožil Washington, da je orkestriral napad.

Tega naj bi izvedli ob sodelovanju z Norveško.

Bela hiša je odgovornost zanikala.

Prejšnji teden je več zahodnih medijev trdilo, da so krivci morda povezani z Ukrajino.

Moskva je poročila zavrnila kot »koordinirano medijsko kampanjo zavajanja.«

Rusija je večkrat izrazila zaskrbljenost glede širitve Nata proti vzhodu in njegove vpletenosti v ukrajinski konflikt.

Prejšnji mesec je tiskovni sekretar Kremlja Dmitrij Peskov izjavil, da Nato »ne deluje več kot naš pogojni nasprotnik, ampak kot naš sovražnik«, saj izvaja 24-urne obveščevalne operacije proti Moskvi in še naprej oskrbuje Kijev z orožjem.

ZDA in njihovi zavezniki bi morali poskušati doseči dogovor z Moskvo, saj je »njihovo prepričanje, da lahko Ukrajina zmaga v spopadu proti Rusiji, samomorilsko«, je medtem zatrdil ameriški preiskovalni novinar Seymour Hersh.

V intervjuju na YouTubu za Consortium News pa je je Hersh pred tem obtožil Bidnovo administracijo, da je naredila veliko hudih napak, in dodal, da »je težko verjeti, kako neumno je bilo to vodstvo.«

»Bilo je samomorilno misliti, da lahko zmagaš v tej vojni, da lahko Ukrajina zmaga v vojni [proti Rusiji]. Enostavno je preveč korupcije. To je bila zelo, zelo slaba odločitev. Morali bi si prizadevati za mir, morali bi skleniti dogovor,« je vztrajal nekdanji Pulitzerjev nagrajenec.

Ameriški predsednik Joe Biden je v bistvu »odpihnil Nato v Evropi«, ko je povedal zaveznikom, da podpira Ukrajino z njeno »popolnoma skorumpirano vlado«, je dodal Hersh.

Novinar je tudi izpostavil, kako Kijev poveličuje Stepana Bandero, »velikega pronacista, ki je med drugo svetovno vojno kot nor pobijal Jude«.

Seymour Hersh je sabotažo Severnega toka označil za »najneumnejše« dejanje ZDA v zadnjih letih.

»Neumno je ne takoj zagotoviti ruski vladi, da nismo zainteresirani za članstvo Ukrajine v Natu,« je izjavil Hersh, pri čemer se je skliceval na dolgoletne pomisleke v Moskvi.

»Nato tako ali tako ni želel Ukrajine zaradi korupcije.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek