REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še en neuspeh slovenskega predsedovanja EU: Bolgarija bo še naprej blokirala Makedonijo

Še en neuspeh slovenskega predsedovanja EU: Bolgarija bo še naprej blokirala MakedonijoIgnat Ignev; Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Slovenska diplomacija je ob koncu predsedovana Slovenije EU naštela različne domnevne »uspehe«, ki naj bi bili doseženi v tem času, pri tem pa je sramežljivo izpustila omenjanje primera Severne Makedonije.

Konec blokade pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo je bil tudi eden od ciljev Slovenije, ki si prizadeva za širitev EU na Zahodni Balkan, vendar razen leporečja v tej smeri ni bilo narejenega skoraj nič.

To kaže tudi informacija, da je bilo na zasedanju Sveta za nacionalno varnost Bolgarije sklenjeno, da bo država še naprej blokirala evropsko integracije Severne Makedonije.

Istočasno pa je dala »zeleno luč« Albaniji za začetek pristopnih pogajanj z EU.

Slovenska diplomacija je ob koncu predsedovana Slovenije EU naštela različne domnevne »uspehe«, ki naj bi bili doseženi v tem času, pri tem pa je sramežljivo izpustila omenjanje primera Severne Makedonije.

Bolgarski predsednik Rumen Radev je po srečanju, ki so se ga udeležili novi premier Kiril Petkov in predstavniki vseh parlamentarnih strank, poudaril, da Albanija »ne sme čakati na Severno Makedonijo in ji je treba omogočiti začetek pogajanj z EU.«

»Dajanje soglasja za začetek pogajanj za Severno Makedonijo z EU ne bi smelo biti vezano na roke, temveč na resnične dosežke, vključno s pravicami makedonskih Bolgarov,« je poudaril Radev.

Po njegovih besedah ​​so na srečanju ocenili, da Severna Makedonija štiri leta po podpisu Sporazuma o prijateljstvu, dobrih sosedskih odnosih in sodelovanju med državama iz leta 2017 ni naredila dovolj pri njegovem izvajanju in ne daje jamstev za njegovo izpolnjevanje.

Bolgarija ima ob tem težave tako z poimenovanjem makedonskega naroda in jezika kot z imenom Severna Makedonija.

Pri tem je država spremenila ime iz Makedonija v Severna Makedonija z zgodovinskim sporazumom z Grčijo.

Nekdanji severnomakedonski premier Zoran Zaev
Nekdanji severnomakedonski premier Zoran Zaev.

Ob tem Bolgarija želi, da Makedonija makedonski jezik prizna kot različico bolgarščine.

Ob tem je Makedonija izpolnila vse zahteve Grčije in računala na uresničitev obljub EU, kar pa se ni zgodilo.

Tudi zato jo je nedavno, na volitvah, slabo odnesla stranka Zorana Zaeva, ki je nato odstopil kot premier.

Delite članek