REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski proizvajalci orožja so prešli na šestdnevni delovni teden

Ruski proizvajalci orožja so prešli na šestdnevni delovni tedenProizvodnja tankov v Rusiji. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ruski proizvajalci orožja so prešli na šestdnevni delovni teden.

Izmene v obrambnih podjetjih se lahko podaljšajo tudi na 12 ur, pravi vodja sindikatov.

Proizvajalci orožja v regiji Sverdlovsk na ruskem Uralu zaradi konflikta v Ukrajini delajo dlje v tednu, je potrdil vodja sindikatov.

Podjetja, ki so zaposlena z izpolnjevanjem vladnih obrambnih naročil, »zdaj delajo šest dni [v tednu] namesto pet,« je v petek na tiskovni konferenci že pred prazniki v Ekaterinburgu dejal Andrej Vetluški, vodja zveze lokalnih sindikatov.

Ruska zakonodaja dovoljuje dodatek štirih ur na izmeno v primeru »proizvodne nuje.« To lahko pomeni tudi 12-urni delovnik.

Podjetja imajo tudi možnost, da vpokličejo delavce, ki so na dopustu, ali zavrnejo načrtovani plačani dopust, je dejal vodja sindikatov.

Vendar to velja samo za obrambno industrijo in nikakor ne bi smelo vplivati na podjetja, ki proizvajajo blago za civilno uporabo, je dodal vodja zveze lokalnih sindikatov.

Zaposleni morajo biti za dodatno delo pošteno plačani, sindikati pa bdijo nad delodajalci, da izpolnijo svoje obveznosti, je poudaril Vetluški.

Ukrepi se izvajajo, ker so se državne obrambne zahteve »znatno povečale« zaradi nadaljevanja konflikta v Ukrajini.

Regija Sverdlovsk je glavno središče ruske obrambne industrije, v kateri je več kot 100 obrambnih podjetij.

Med njimi sta Uralvagonzavod in Uraltransmash, ki proizvajata oklepna vozila oziroma havbice.

V Uralvagonzavodu izdelujejo znane tanke T-90 in T-14 Armata.

Nekatere prejšnje verzije pa nadgrajujejo z novo opremo, kot kažejo posnetki spodaj:

In glede na to ni bojazni, da bi se posadke teh tankov bale srečanja s slovenskimi tanki M-55S, kot poročajo nekateri slovenski mediji...

Tu je tudi NPO Avtomatiki, eden vodilnih proizvajalcev krmilnih sistemov in elektronske opreme za vesoljsko industrijo v državi in Kalininska Strojegradnja, ki dobavlja sisteme protizračne obrambe ruski vojski ter mnoga druga podjetja.

Podobnih posnetkov iz držav Evropske unije in tudi ZDA ni mogoče zaslediti, kajti industrijske proizvodnje težkega orožja, sploh pa v velikih serijah, v teh državah - skorajda ne poznajo več...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek