REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruske sile prebijajo linije obrambe ukrajinske vojske, ofenziva v Hersonu propadla, na udaru tudi New York!

Ruske sile prebijajo linije obrambe ukrajinske vojske, ofenziva v Hersonu propadla, na udaru tudi New York!Kasetne bombe v naseljih, med civiliste - ukrajinski zločin. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Na ukrajinski fronti se dogajajo veliki premiki.

Ofenziva ukrajinskih sil v Hersonu, ki je bila dolgo časa napovedovana, je doživela neuspeh.

Ukrajinski medij Cenzor je objavil zgodbo poveljnika enote ukrajinske vojske (AFU), domnevno poveljnika voda ali čete 21. brigade. Bori se proti Rusom pri mestu Peski v regiji Doneck.

No, v resnici ne gre za boj, je bolj prejemanje udarcev zaradi nenehnega obstreljevanja.

Pravi, da niti ne vračajo udarcev, saj sta intenzivnost in teža topniškega ognja prevelika.

»Gre za pokol, krvavo prelivanje krvi. V zadnjih 48 urah smo tukaj izgubili skoraj 1000 vojakov, kar so naše največje izgube doslej.

Ne moremo več molčati.

Ne izvajamo protinapadov, saj so naša skladišča streliva večinoma razstreljena, zahodni topniški sistemi pa zahtevajo preveč dela in vzdrževanja, kadar se uporabljajo v težkih razmerah,« je dejal ukrajinski častnik.

Podobna so poročila iz drugih delov fronte.

V nočnih urah so ob tem oborožene sile Ruske federacije izvedle več raketnih napadov na sovražne cilje v Harkovu in Čugujevu.

Medsebojno obstreljevanje se je nadaljevalo na severu regije Harkov in v smeri proti Izjumu.

Ruske vesoljske sile so izvedle zračni napad blizu Verkhnjega Saltova. V smeri Bahmuta (Artjomovsk) je rusko vojaško letalstvo izvedlo zračne napade na položaje ukrajinskih sil v Soledarju, Jakovlevki in Semigorju.

Oborožene sile Ruske federacije so udarile tudi po kopičenju sovražnega osebja v Bahmutu in Kodemu.

Vojak ukrajinskih sil pa je ob tem presenečen, da lokalni prebivalci v Artjomovsku niso navdušeni nad ukrajinskimi silami in jih imajo za - okupatorje.

V smeri Donecka so ruske sile udarile po položajih oboroženih sil Ukrajine v Avdejevki, Mariinki, New Yorku in Krasnohorivki.

Avdejevka je še posebej pomembna, saj od tu že osem let obstreljujejo Doneck.

Ofenziva Peski
Ofenziva, Peski. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Za tiste, ki menijo, da gre za napako pri »New Yorku« moramo pojasniti, da se eno od mest v Ukrajini dejansko imenuje tako.

Zračni napadi so bili izvedeni na objekte ukrajinske vojske v Krasnohorivki in Novobahmutovki.

Po drugi strani so ukrajinske enote znova streljale na mesta aglomeracije Doneck.

Pozno zvečer so oborožene sile Ukrajine z ameriškimi MLRS HIMARS streljale na podjetje za prevoz avtomobilov v mestu Stahanov v osamosvojeni Luganski ljudski republiki (LLR).

Stavba je bila delno uničena.

Oborožene sile Rusije so izvedle več raketnih napadov na lokacije oboroženih sil Ukrajine v Mikolaivu. Eden od njih je udaril po lokaciji oboroženih sil Ukrajine v eni od stavb Mikolajivske univerze.

V Sloveniji je RTV SLO o teh ciljih poročala, da gre za »civilne zgradbe.«

Hkrati so potekali topniški dvoboji vzdolž celotne stične črte na južnem delu fronte.

Ukrajinska stran še naprej terorizira civilno prebivalstvo osamosvojene LLR z množičnimi topniškimi udari po stanovanjskih območjih in civilni infrastrukturi, ki pa ne ogrožajo sovražnika in niso vojaški cilji.

Situacija na fronti  Vir: Rudenko
Situacija na fronti. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

V preteklih 24 urah so sicer ukrajinske sile po podatkih organov osamosvojene Doneške ljudske republike (DLR) izstrelili 542 granat iz orkanov, večcevnih raketnih sistemov grad, topov 155, 152 in 122 mm ter minometov kalibra 120 mm.

Ukrajinska vojska civilna področja »daljinsko minira« z majhnnimi in zahrbtnimi minami iz plastike, ki jih detektorji min ne zaznajo in so težko opazne.

Zagorelo je na območjih trinajstih naseljenih krajev DLR. Zaradi granatiranja sta umrla dva civilista, štirinajst jih je bilo ranjenih.

Poškodovanih je bilo 47 stanovanjskih objektov in 7 objektov civilne infrastrukture.

Ob tem poteka pomembna bitka za Soledar: ruskim in zavezniškim enotam je uspelo prodreti obrambno črto Seversk-Artemovsk.

Vojaki 6. kozaškega polka Luganske ljudske republike se borijo v industrijskem območju Soledarja.

Čistilec min Uran
Čistilec min Uran. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Zavzetje mesta bo prekinilo pomembne logistične poti ukrajinskih oboroženih sil in onemogočilo izvajanje mobilne obrambe.

Ukrajinske sile so medtem streljale tudi po operi v centru mesta, ker so tam želeli pripraviti komemoracijo za znano poveljnico vojske DLR, ki je padla v bojih.

Vodja DLR je Olgi Kačur (z nadimkom Korsa) posthumno podelil naziv Heroj republike.

Namestnica poveljnika raketno topniškega diviziona vojaške enote 08803 Ljudske milice Garde DLR, polkovnica Olga Sergejevna Kačura je bila posmrtno odlikovana z nazivom Heroj Ljudske republike Doneck.

Kmalu zatem pa so pred njeno komemoracijo - padli izstrelki ukrajinskih sil po mestni operi, kjer so želeli organizirati komemoracijo.

DLR poziva državljane, da prikrito, ne da bi ogrozili sebe, posnamejo kazniva dejanja ukrajinskih sil in jih pošljejo oblastem, ker bodo podatki uporabljeni kot dokazna podlaga za kaznovanje ukrajinskih vojnih zločincev.

Največja težava obleganega Donecka je še vedno uporaba prepovedanih protipehotnih min zoper civiliste v centru mesta.

Ukrajinska vojska namreč civilna področja »daljinsko minira« z majhnnimi in zahrbtnimi minami iz plastike, ki jih detektorji min ne zaznajo in so težko opazne.

Posnetki danes kažejo več mrtvih civilistov in eno uniformirano osebo v Donecku, ki so bile žrtve obstreljevanja ukrajinskih sil s tem prepovedanim orožjem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek