REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska vojska: Starost za nabor v Rusiji se bo spremenila

Ruska vojska: Starost za nabor v Rusiji se bo spremenilaRuski naborniki Vir: Telegram, Yandex

V skladu z ustaljenim prepričanjem medijev na zahodu Evrope in v ZDA računa na vse mlajše vojake, Rusija pa pošilja v boj v Ukrajini vse več rosno mladih nabornikov.

A v resnici je to daleč od dejstev. Primeri zajetja mladih nabornikov v začetku vojne so res pokazali, da so bili v nekaterih primerih poslani v operacije, a to so bili izolirani primeri, ki jih je nato poveljstvo vojske večinoma odpravilo.

A sedaj se pripravljajo še večje spremembe.

Sprememba je namenjena zaščiti tistih v poznih najstniških letih in zgodnjih 20-ih pred motnjami v njihovem terciarnem izobraževanju in prijavljanju na študij na poklicnih šolah in univerzah, so pojasnili avtorji predloga zakona.

Poslanci ruskega parlamenta so vložili spremembo nacionalne zakonodaje o vojaški in nadomestni službi, ki bi postopoma dvignila starostno mejo za vpoklic v ruske moške za tri leta.

Trenutno so moški, stari od 18 do 27 let, lahko vpoklicani v ruske oborožene sile ali v civilne vloge v primeru ugovora vesti in drugih, ki zavračajo vojaško službo.

Predlog zakona, ki ga je v ponedeljek podprla skupina poslancev pod vodstvom Andreja Kartapolova, predsednika obrambnega odbora državne dume, bi v nekaj letih premaknila starost navzgor in leta 2026 dosegla starostno mejo med 21 do 30 let.

Sprememba je namenjena zaščiti tistih v poznih najstniških letih in zgodnjih 20-ih pred motnjami v njihovem terciarnem izobraževanju in prijavljanju na študij na poklicnih šolah in univerzah, so pojasnili avtorji predloga zakona.

Študentom, ki imajo v skladu z rusko zakonodajo zakonsko pravico odložiti službo, se ne bi bilo treba javljati v naborniške centre, da bi dokazali svoj status in opravili zdravniške preglede, kot to počnejo trenutno.

Obrambno ministrstvo bo poleg tega privarčevalo, saj mu ne bo več treba plačevati zdravnikov za pregled mladih študentov, ki tako ali tako niso vojaški obvezniki.

Zamisel o zvišanju naborniške starosti je decembra predlagal obrambni minister Sergej Šojgu.

Med poročilom predsedniku Vladimirju Putinu je predlagal tudi povečanje števila ruske stalne vojske na 1,5 milijona, navajajoč grožnjo, ki jo Nato predstavlja v Evropi.

Ruska vojska sicer še vedno temelji na sistemu profesionalne vojske s pogodbeno rezervo.

,

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek