REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija: Zadeta je bila tovarna orožja v Kijevu, laž je, da smo ciljali stanovanjsko cono

Rusija: Zadeta je bila tovarna orožja v Kijevu, laž je, da smo ciljali stanovanjsko conoRakete so padle po tovarni Artem. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Laž je, da so ruske sile ciljale civilne cilje v Kijevu,« so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Rusija je sporočila, da je zadela raketno tovarno v Kijevu, in označila za lažne trditve, da je zadela stanovanjsko območje v ukrajinski prestolnici.

Gre za tovarno orožja Artem, ki je bila tarča vojaške infrastrukture, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva in dodali, da so to tovarno ciljali že aprila.

V središču Kijeva so sicer ponoči odjeknile štiri eksplozije, ena oseba je umrla, šest pa je bilo ranjenih.

»Laž je, da so ruske sile ciljale civilne cilje v Kijevu,« so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva in dodali, da so rakete »natančno zadele delavnice tovarne Artem.«

Na ministrstvu navajajo, da je škoda, ki je nastala na sosednjem stanovanjskem objektu, posledica padca ukrajinske protiletalske rakete.

Škoda ni nastala le od zgoraj, ampak tudi od spodaj, kar potrjuje različico padca ukrajinske rakete zračne obrambe.

Da se to dogaja in da protiletalske rakete včasih zavijejo tudi zelo hitro proti tlom pa kaže tudi več posnetkov (zgoraj) s fronte...

»Škoda ni nastala le od zgoraj, ampak tudi od spodaj, kar potrjuje različico padca ukrajinske rakete zračne obrambe,« so sporočili z ruskega ministrstva.

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je ena oseba umrla, šest pa jih je bilo ranjenih in odpeljanih v bolnišnico »v napadih na stanovanjsko območje blizu središča Kijeva.«

Slovenski mediji medtem povzemajo te informacije in nekritično poročajo, da je ruska vojska namerno ciljala stanovanjsko sosesko in vrtec.

To novico, na primer, kot resnično navaja celo slovenska stran N1, medtem ko ji srbska različica iste strani nasprotuje in objavlja rusko pojasnilo dogodka.

»Iskalne in reševalne akcije po nedeljskem napadu na stanovanjski blok v Kijevu se nadaljujejo. V nedeljskem napadu na stanovanjski blok v Kijevu je umrla ena oseba, najmanj šest pa je ranjenih… Ena raketa je zadela devetnadstropni stanovanjski blok, druga pa je padla na območje vrtca. V napadu na vrtec ni bil poškodovan nihče. Posnetki, ki jih je objavilo ukrajinsko notranje ministrstvo, pa kažejo, da je na dvorišču vrtca nastal velik krater,« poroča slovenska N1.

Nato sramežljivo doda, da »stanovanjski blok sicer stoji v bližini tovarne orožja Artem, ki je bila že večkrat tarča ruskih napadov.«

Delite članek