REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija preprečila resolucijo VS ZN z obsodbo Irana

Rusija preprečila resolucijo VS ZN z obsodbo IranaZasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) ,foto: Unaslovenia

Rusija je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN dala veto na resolucijo, s katero bi pritisnili na Iran zaradi kršenja embarga na prodajo orožja Jemnu, ker ni preprečil dobave orožja hutijskim upornikom. Predlog resolucije je pripravil London in je imel močno podporo ZDA, podprlo pa ga je 11 članic VS ZN.

Velika Britanija je želela v resolucijo, ki bi potrdila nadaljevanje sankcij proti Jemnu, vključiti tudi izraz "posebne zaskrbljenosti" VS ZN zaradi poročila ZN, da je Iran kršil embargo VS ZN na prodajo orožju Jemnu iz leta 2015.

V poročilu so strokovnjaki ZN januarja opozorili, da je Iran kršil embargo, potem ko so ugotovili, da so bile rakete, ki so jih lani izstrelili Hutiji na Savdsko Arabijo, iranske izdelave.

Po več urah pogajanj je Rusija vztrajala pri nasprotovanju resoluciji, saj da poročilo ni dalo neizpodbitnih dokazov. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia je opozoril, da bi lahko imela resolucija nevarne destabilizacijske posledice na Bližnjem vzhodu, saj bi poslabšala napetosti med šiiti in suniti.

V poročilu ZN so namreč strokovnjaki ugotovili, da je Teheran kršil embargo, ker ni ustavil dostave orožja jemenskim upornikom, niso pa ugotovili, kdo je bil dobavitelj orožja.

Resolucijo je nato podprlo 11 članic VS ZN, Kitajska in Kazahstan sta se vzdržala, Bolivija pa je tako kot Moskva glasovala proti.

Po ruskem vetu je nato VS ZN soglasno potrdil ruski "tehnični" predlog o enoletnem podaljšanju sankcij proti Jemnu, v besedilu pa ni bil več omenjen Iran.

Iran vztrajno zanika, da bi oboroževal Hutije v Jemnu, čeprav ZDA in Savdska Arabija trdita, da je povezava z orožjem neizpodbitna.

Iran je obtožila, da seje nestabilnost na Bližnjem vzhodu in da ne izvaja sporazuma o svojem jedrskem orožju iz leta 2015.

Ameriška veleposlanica Nikki Haley je v ponedeljek Rusijo obtožila, da ščiti Iran, "ki sponzorira terorizem". Opozorila je, da bodo ZDA z zaveznicami našle druge načine za ukrepanje proti Iranu.

Jemen je od leta 2014 ujet v boj za oblast med mednarodno priznanim predsednikom Abdom Rabujem Mansurjem Hadijem in z Iranom povezanimi hutijskimi uporniki. Jemensko vlado od leta 2015 podpira koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v vojni, ki je privedla do najhujše humanitarne krize na svetu.

Rusija, ki ima tradicionalno prijateljske odnose z Iranom, tako kot Teheran v Siriji nudi vojaško podporo sirskemu režimu Bašarja al Asada.

Kot izpostavljajo ZN, kar 17 milijonov ljudi oziroma 60 odstotkov prebivalcev Jemna potrebuje pomoč v hrani, od tega jih je sedem milijonov na robu lakote.

ZDA so sicer Rusijo doslej že večkrat obtožile, da pravico veta izkorišča za zaščito sirskega režima. Lani je tako preprečila podaljšanje mandata preiskovalni skupini o uporabi kemičnega orožja v Siriji, v soboto pa dosegla sprejem zvodenele resolucije o prekinitvi ognja v Siriji, ki je doslej še niso uvedli. Rusija je napovedala dnevne nekajurne prekinitve ognja v Vzhodni Guti od današnjega dne.

Delite članek