REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija: Kanada z zavrnitvijo izročitve Hunke opravičuje zločine nacistov

Rusija: Kanada z zavrnitvijo izročitve Hunke opravičuje zločine nacistovOdločitev kanadskih oblasti je s pravnega vidika nemoralna in neutemeljena, poudarja ruski državni tožilec. Vir: Posnetek zaslona, X

Kanada na državni ravni opravičuje naciste, je za RIA Novosti povedal ruski državni tožilec Igor Krasnov, ko je komentiral zavrnitev Ottawe, da Moskvi izroči Jaroslava Hunka, nacista in člana bataljona Galicia Waffen SS, ustanovljenega v Ukrajini.

Moskva je 5. decembra 2023 Kanadi poslala zahtevo za izročitev Hunka, ki je bil obtožen genocida in sodelovanja pri pomoru več kot 500 civilistov Lvovske regije Ukrajinske ZSR februarja 1944, med katerimi so bili Judje in Poljaki.

Kanada je zavrnila izvršitev te zahteve, kot razlog pa je navedla, da med Moskvo in Ottawo ni sporazuma o izročitvi, pa tudi to, da ruska stran domnevno naj ne bi predložila dokazov, da je Hunka res kriv za omenjena kazniva dejanja.

»Glede na to, da je nesporno, da je Jaroslav Hunka pripadal zločinski združbi, ki jo je kot tako priznalo tudi Nürnberško sodišče – ​​SS diviziji 'Galicija' - je zavrnitev (njegove izročitve) kanadskih oblasti huda kršitev neomajnega načela neizogibnosti kazni za mednarodne zločine: vojaške zločine, zločine proti svetu in človeštvu, ki jih določata ustava in sodba Nürnberškega sodišča,« je dejal državni tožilec Krasnov.

Poudaril je tudi, da ne drži, da Rusija ni predložila dokazov za obtožbe, in dodal, da so Ottawi predstavili »celovite informacije o neposredni udeležbi obtoženega pri genocidu«.

Zato je odločitev kanadskih oblasti s pravnega vidika nemoralna in neutemeljena, je pojasnil.

»Ne samo, da nam ga zavračajo izročiti, ampak (kanadske oblasti) Hunki nočejo niti soditi.

Niti s prstom niso mignili in še manj mu zagrozili.

Torej na državni ravni popolnoma opravičujejo zločine nacistov je sklenil Krasnov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek