REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusi gradijo »fantomske mostove«: Putinove sile se domislile, kako pretentati močno ameriško orožje

Rusi gradijo »fantomske mostove«: Putinove sile se domislile, kako pretentati močno ameriško orožjeRuski obrambni minister je dejal, da so sile Ruske federacije uničile že najmanj šest ameriških sistemov HIMARS. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Rusija je v Ukrajini zgradila »fantomske mostove«, da bi pretentala zahodne oborožitvene sisteme in nadaljevala z načrtovanimi vojnimi prizadevanji na jugu države.

Sile režima v Kijevu uporabljajo ameriške izstrelke raket HIMARS, ki so jih Ukrajini dostavile ZDA, da bi lahko ciljale mostove čez reko Dneper v Hersonu v pripravah na to, kar naj bi bila velika protiofenziva ukrajinske vojske za ponovno zavzetje regije.

Toda radarske slike, objavljene po napadu na Antonovsky most, za katerega so zahodni obveščevalni viri trdili, da je prehod postal neuporaben za vojsko Ruske federacije, kažejo, da ruske sile gradijo začasen ponton za prevoz zalog in civilistov čez reko, so presenečeno ugotovili v Kijevu.

Nato je kasnejša analiza satelitskih in video posnetkov revije The War Zone ugotovila, da je Moskva v bistvu pretentala zahodne obveščevalce, ker je postavila radarske reflektorje poleg poškodovanega mostu, da bi se novi vzporedni (v resnici neobostoječi) prehod pojavil na satelitskih in radarskih sistemih, medtem ko so v resnici potekala popravila na samem poškodovanemu mostu.

Strokovnjaki Inštituta za preučevanje vojne, možganskega trusta s sedežem v ZDA, so razkrili, da so bili reflektorji v obliki piramide nameščeni, da bi s to pretvezo »pretentali ukrajinske raketne napade«.

Na nedavnem posnetku, kjer je videti Ruse, kako so prepeljali zaloge, vojake in civiliste čez Dneper, je mogoče zaznati tudi kovinske predmete, ki plavajo v vodi poleg mostu Antonovsky.

Zdi se, da so isti zvijačni protiukrep Rusi uporabili tudi prejšnji mesec, ko so zahodni obveščevalci opazili sile ruskega predsednika Vladimirja Putina, kako se premikajo prek barže, pokrite z radarskimi reflektorji, vzdolž mostu v Kerški ožini, ki povezuje Krim s celinsko Rusijo, da bi se zaščitili pred morebitnimi zračnimi napadi ukrajinskih sil.

Analitiki pa so podvomili v sposobnost zadevnih reflektorjev, da zaščitijo mostove pred izstrelki, izstreljenimi iz ameriških raketnih sistemov HIMARS.

»Ti radarski reflektorji najbrž ne bi bili uspešni pri zavajanju raket HIMARS, ker strelivo ni radarsko vodeno, zaradi česar je nedavno odkriti ‘fantomski most’ iz radarskih reflektorjev nekoliko nenavaden dodatek,« sta zapisala Emma Helfrich in Tyler Rogoway v spletni reviji The War Zone.

Avtorja menita, da bi bil ta ruski domiseln, toda nekoliko »grob protiukrep«, ki ima nalogo, da zmede sovražnika, učinkovitejši proti protiladijskim raketam Harpoon, ki so jih Ukrajini prav tako dobavile ZDA, in tudi protiladijskim raketam Neptun, izdelanim v Ukrajini, ki niso zasnovane za takšne kopenske napade.

Pojav HIMARS in drugih večnamenskih raketnih sistemov, ki jih je Kijevu posredoval Zahod, skupaj najmanj 28, sicer ni preveč spremenil razmerja sil na terenu niti zagotovil uspeh režimu ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega v prizadevanju, da njegove sile ponovno zavzamejo ozemlje, ki je v rokah Rusije na jugu.

Lansirniki raket na tovornjakih imajo večji doseg in so natančnejši od topništva iz sovjetskega obdobja, na katero se je prej zanašala Ukrajina.

Sergej Šojgu, ruski obrambni minister, je v torek dejal, da so sile Kremlja uničile že najmanj šest ameriških sistemov HIMARS, kar sta Kijev in Washington - zanikala.

Vendar nekateri že objavljeni posnetki uničenja HIMARS-ov (zgoraj) te trditve o uničenju ameriških sistemov vsaj deloma potrjujejo.

Delite članek