REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rešen misterij: od februarja ni bilo sledu za nasprotnikom Žižka, nato so kontroverznega misleca odkrili – kje že?

Rešen misterij: od februarja ni bilo sledu za nasprotnikom Žižka, nato so kontroverznega misleca odkrili – kje že?Peterson in Žižek - dvoboj v Kanadi, rešitev pa v Srbiji. Vir: Instagram
Paradoksalno je tudi to, da je zaslovel po knjigi o samopomoči »12 pravil za življenje«, kmalu zatem pa je pomoč drugih - nujno potreboval sam.

Od februarja ni bilo sledu za nasprotnikom znanega slovenskega filozofa Slavoja Žižka. Kontroverznega, svetovno znanega misleca pa so nato odkrili v Beogradu.

Paradoksalno je tudi to, da je zaslovel po knjigi o samopomoči »12 pravil za življenje«, kmalu zatem pa je pomoč drugih - nujno potreboval sam.

Zaslovel je kot oster nasprotnik »politične korektnosti«, feminizma in »kulturnega marksizma«. Cenijo ga predvsem na politični desnici. Tudi v Evropi.

»Med vsemi prekletimi mesti, sem se prišel zdraviti prav v Srbijo,« prostodušno razkrije svojo novo pribežališče svetovno znani filozof Jordan Peterson in v isti sapi opomni, da zdravilo, ki ga zdravniki radi predpišejo, povzroča katastrofo.

Kontroverzni kanadski psiholog in pisatelj je namreč v letu 2020, po tem, ko se je po daljšem zdravljenju 22. februarja v Moskvi poslovil od Rusije, dobesedno »izginil z radarja« svetovne javnosti in medijev.

Mikhaila Peterson, ki Jordanove zveste sledilce občasno obvešča prek družbenih omrežij o zdravstvenem stanju svojega očeta, je konec junija napovedala, da bo znani filozof dlje časa prebil na zdravljenju v Srbiji … Sodeč po objavah na Twitterju, Mikhaila svojega očeta, pogosto skupaj z možem in hčerkico obiskuje in spremlja tekom zdravljenja, najprej v Rusiji, nato pa v Srbiji.

Iz Moskve sta se konec februarja odpravila na Florido, nato pa se je zdelo, da se je za Jordanom izgubila vsaka sled.

Nato je na očetov rojstni dan, 12. junija objavila skupno fotografijo s slavnostne večerje. Pred slavnim filozofom je bil na krožniku sočen zrezek, na njem pa prižgana svečka.

Izkazalo se je, da je bila posneta v prestižnem beograjskem »Babaroga steakhouse«.

Potrditev, da se skupaj z očetom res nahajata v Beogradu pa je prišla čez deset dni, ko je hči Jordana Petersona objavila novo skupno fotografijo, kako z očetom sproščeno pohajkujeta po znani ulici Kneza Mihaila v Beogradu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It took me until I was 24 before I realized my dad wasn’t the usual dad. I thought living in a house with over 200 paintings from the Soviet Union was fairly normal. I thought discussions about mythology over dinner was regular. I thought negotiations about why it was important to tell the truth were the usual. I thought quizzing my boyfriends about why they thought they could date me was... maybe a bit odd. Then the world found out about my dad and I realized he wasn’t normal. Thanks dad. Thanks for telling me that the way to survive kindergarten was to find the biggest kid there and sock him so I’d be at the top of the dominance hierarchy . Thanks for telling me the only rule I had to follow was “don’t listen to stupid rules”. That’s guided my way of thinking for my entire life. Thanks @jordan.b.peterson for being my dad and for being the grandad to my kid.

A post shared by Mikhaila Peterson (@mikhailapeterson) on

Mikhaila Peterson je za beograjski tednik Nedeljnik izjavila, da nameravata v Beogradu ostati še nekaj mesecev, vse dokler oče potrebuje novo, alternativno terapijo.

Seveda je novinarje zanimalo, katera zasebna klinika ima to čast, da prispeva k ozdravitvi njenega očeta, toda Petersonova to nista želela razkriti.

Spomnimo, da se je v Rusiji zdravil zaradi več mesečne vse hujše odvisnosti od pomirjeval, ki jih je začel jemati, ko je izvedel, da je žena Tammy Roberts zbolela za rakom, se je izvedelo v začetku tega leta. Potem dolgo časa ni bilo slišati ne duha ne sluha o njem.

Vse dokler se ni pred nekaj dnevi oglasil iz Beograda tudi v podkastu svoje hčerke na YouTubu, in razložil svojo izkušnjo.

V Srbijo se je namreč zatekel, ko je hčerka izvedela, da mu le tam lahko učinkovito pomagajo pri nadaljnjem okrevanju po odvajanju od pomirjeval, ki so pri njem razvila odvisnost.

Zdravniki so mu namreč že pred nekaj leti predpisali zdravila za lajšanje anksioznosti. Zdravilo se je odločil začeti jemati potem, ko je doživel še »ekstremno avtoimunsko reakcijo na hrano«.

Odmerek je bil naprej majhen, a so mu ga morali aprila lani zvišati, potem ko so njegovi ženi Tammy odkrili raka. Tedaj so mu zdravniki predpisali zelo močne anksiolitike, natančneje - eno vrsto benzodiazepina.

Toda kmalu je postalo jasno, da je postal povsem odvisen od pomirjeval, o čemer je spregovoril 30. junija letos v oddaji svoje hčerke Mikhaile, ki je sicer njegova predstavnica za stike z javnostmi, ali pa kot pravi sama - skrbi predvsem za njegovo zdravje, ob tem pa je znana tudi kot blogerka, ki rada le meso in piše o kulinariki.

Kot razlaga sam Jordan Peterson, je šel - ko je zdravljenje v kanadskih bolnišnicah spodletelo - v rehabilitacijski center v New Yorku, ampak nič ni pomagalo. Njegovo zdravstveno stanje se je še naprej slabšalo.

Spopadal se je celo s samomorilskimi nagnjenji, k temu pa ga je pahnila akatizija, stanje »psihomotorične vznemirjenosti«, ki je eno izmed stranskih posledic pomirjeval, ki so mu jih zdravniki v Kanadi in ZDA predpisovali za obvladovanje anksioznosti.

Ta sindrom se kaže skozi občutke čustvene disforije ter fizičnega nelagodja in bolečine. Beseda akathisia je grškega izvora in jo lahko prevedemo kot »nezmožnost (mirnega, oziroma daljšega) sedenja«. Naziv za ta sindrom je prvič uporabil češki nevropsihiater Ladislav Haškovec, ki je to motnjo opisal v članku, objavljenem leta 1901.

Skratka, za akatizijo je značilen občutek stalnega nemira, fizičnega in duševnega, na meji paničnega napada, ki lahko izzove ekstremno nelagodje v telesu.

Zlasti veliko bolnikov z akatizijo opisuje neugodje in bolečine v kolenih, v mnogih primerih pa takšna vznemirjenost povzroči, da oseba nenadzorovano izvaja različne živčne gibe, se ziba, ploska z rokami, skratka, ne more se ustaviti dlje časa v istem položaju, hkrati pa jo prevevajo občutki razdražljivosti in čustvene nestabilnosti, ob kopičenju temnih misli …

»Doživljal je paradoksalno reakcijo na zdravila, kar pomeni, da so imeli benzodiazepini ravno nasproten učinek od tistega, kar so zdravniki želeli doseči. Takšne reakcije so sicer redke, a v preteklosti že dokumentirane,« razlaga Mikhaila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 ⁣ ⁣ I’m planning on reintroducing some “safer” plants. It’s been almost 3 years since I had a plant and I think (hope and pray) my body isn’t going to spaz when I reintroduce. ⁣ ⁣ For those of you that don’t know, I only eat meat because I had severe autoimmune and mood disorders that destroyed my joints, skin and made me crazy. Removing plants solved all my health problems. ⁣ ⁣ The #liondiet can heal leaky gut and fix gut damage. Ruminant meat is very easy to digest and doesn’t cause inflammation, most of it is absorbed in the small intestine, and mainly, it doesn’t contain any compounds that can spike your immune system (lectins for instance). ⁣ ⁣ Once the gut isn’t actively being damaged and the leakiness is less of a problem, the microbiome needs to be addressed. I’ve done some major microbiome overhauls in the last year and I’m currently starting very slowly with a probiotic I seem to be tolerating (megasporebiotics). I couldn’t tolerate probiotics before the lion diet (probably due to gut damage - they gave me autoimmune symptoms). ⁣ ⁣ My next step will be to add in small amounts of “safer” plant foods (I’ll probably start with cooked organic apple with no skin - baby food style). Probably in the next few weeks. ⁣It’s low lectin (something that really bothered me before) and it used to be one of my least reactive foods. ⁣ I’m nervous but pretty confident I’ve addressed some of the underlying problems I had and I may be more resilient. It’s really scary to be honest. Having a flare up is unbearable. ⁣ ⁣ I’ll keep everyone posted on how it’s going via my blog (linked in my bio, I have a mailing list). For those of you on the #carnivorediet or lion diet, don’t give up, keep it up!! It takes time to heal. Like I said, I haven’t cheated in almost 3 years. And I was paleo for 2 years before that. And I still may not be able to tolerate plants. ⁣ ⁣ So here’s to hoping. And if I go nuts, well, I’ll go back to my meat diet and see y’all in a month.

A post shared by Mikhaila Peterson (@mikhailapeterson) on

Družina Peterson se je naposled morala soočiti z dejstvom, da to zdravstveno stanje mnogi zdravniki v ZDA in Kanadi preprosto ne prepoznajo ali pa trdijo, da nima nič opraviti z zaužitimi zdravili.

Zaradi neuspešnega zdravljenja v bolnišnicah v Severni Ameriki se je svetovno znani filozof naposled zatekel v kliniko v Rusijo. Alternativno zdravljenje je družina sicer iskala po vsem svetu, saj so v ameriških bolnišnicah Petersonu predpisovali le še več zdravil in ga napak diagnosticirali.

Po zdravljenju v Rusiji je res izginila odvisnosti od pomirjeval, toda - kot izpostavlja Mikhaila – ni izginila fizična bolečina, ker je dejstvo, da je njen oče še naprej »v resnici res hudo trpel za akatizijo«.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Such a wonderful expirience meeting this man!

A post shared by Stefan Milisavljevic (@solemilisavljevic) on

Zdaj se je izvedelo, da je po kratkem oddihu na Floridi odpotoval v prestolnico Srbije, da bi nadaljeval rehabilitacijo zaradi tesnobe in nevroloških zapletov, ki jih povzroča fizična odvisnost od posebne vrste benzodiazepinov.

Čeprav ima ljubečo družino in zveste prijatelje, ki so mu pomagali, je bila bolečina zaradi akatizije grozljiva, moteči simptomi, ki so ga spremljali na Floridi, pa so vsi po vrsti kot po čudežu izginili v - Srbiji.

Tako je povedal sam.

»Zatekli smo se v Srbijo, verjeli ali ne, sedaj smo v Beogradu, med vsemi prekletimi kraji na svetu. Tukaj smo že nekaj tednov in to na eni specializirani kliniki, ki jo vodi znani zdravnik, anesteziolog. Prilagodili so zdravila, ki sem jih jemal na Floridi. In ne vem, kako, tudi ne razumem povsem, ampak vsi moji simptomi so izginili. Še vedno sem šibak na nogah, vendar lahko jasno razmišljam. Občutek imam, da sem se vrnil v svoj stari jaz, da lahko delam ... Bil sem presenečen, da je šlo tako hitro, ampak tako je,« je razglasil dobro novico Peterson.

Medtem ko je njegova žena v vmesnem času že okrevala, je Peterson dolgo trpel zaradi svojih težav.

Kot sta skupaj z Mikhailo opisala, je bil sprva sprejet v bolnišnici v Torontu, kjer se mu je stanje hitro slabšalo, saj mu zaradi akatizije niso hoteli zmanjšati vnosa benzodiazepina.

Nato sta z možem Andrejem Korikovim slišala za kliniko v Rusiji, kjer so ga za nekaj dni spravili v umetno komo, da mu ne bi bilo treba trpeti, medtem ko se je telo odvajalo od benzodiazepinov.

»Vse se je zapletlo tudi zaradi pljučnice, ki sem jo staknil v kanadski bolnišnici. Ko pa sem se zbudil, sem bil katatoničen in nato v deliriju, ki je trajal dneve. Imel sem zelo žive halucinacije, da me je nekdo ugrabil ... Ko sem se zbudil, sem videl, da sem vezan, sem si iztrgal infuzijo iz žile, sploh nisem vedel, kaj se dogaja z menoj, zakaj sem bil tukaj,« razlaga Peterson.

Kot je dejala Mikhaila, je za zdravljenje odvisnosti od benzodiazepina po navadi priporočljivo počasno odvajanje, a v Rusiji so se, ker je akatizija pri Jordanu že vzela maha, odločili za hitro detoksikacijo.

Tako je naslednjih devet dni prebil v deliriju, skoraj na robu smrti.

»Vse se je zapletlo tudi zaradi pljučnice, ki sem jo staknil v kanadski bolnišnici. Ko pa sem se zbudil, sem bil katatoničen in nato v deliriju, ki je trajal dneve. Imel sem zelo žive halucinacije, da me je nekdo ugrabil ... Ko sem se zbudil, sem videl, da sem vezan, sem si iztrgal infuzijo iz žile, sploh nisem vedel, kaj se dogaja z menoj, zakaj sem bil tam,« razlaga Peterson.

Skratka, ko so ga zbudili iz umetne kome, se dolgo časa ni mogel spomniti, zakaj je sploh tam.

Po besedah njegove hčerke, se je družina odločila, da ga odpelje iz ZDA v Rusijo, saj niso slišali za noben drug kraj, kjer bi očetu lahko pomagali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I know this is a day late but c’est la vie. You turned 30 yesterday so there was reason to ignore Instagram. So this is a late happy Father’s Day to @andreykorikov ⁣ ⁣ If I had to envision an ideal father I wouldn’t have been able to picture someone as ideal as Andrey. ⁣ ⁣ I got pregnant after 8 months of knowing him. It was terrifying for both of us. I was 24. In some cultures that’s normal but certainly not in Toronto. He manned up even though we didn’t know each other well and we had our daughter. I wrote an appreciation post for him just yesterday... but his birthday coincided on Father’s Day this year so he gets all the compliments I have to give in a 24 hour period (unfortunately for him). I may be burned out for the rest of the year ⁣ ⁣ So - anywhere we go - if Scarlett isn’t around - he’ll pipe up “Ellie will like that” (we don’t agree on names so Elizabeth Scarlett Peterson Korikova has many - currently she only responds to Pocahontas). He’s so patient it drives me crazy. Thank goodness, because I’m not. He plays tea and play dough and sings baby shark. I hate baby shark. ⁣ ⁣ I’m so glad you’re my baby daddy. Thanks for the awesome kid. Happy fathers day

A post shared by Mikhaila Peterson (@mikhailapeterson) on

V Torontu mu niso pravočasno diagnosticirali niti pljučnice, ki se je, še predno je prišel v Rusijo, razširila na obe pljučni krili, zato so ga intubirali v bolnišnici v Moskvi. Na koncu je komaj preživel, a so mu zdravniki uspeli stabilizirati stanje, razlagata Petersonova.

Trajalo je kar nekaj časa, da si je povsem opomogel. V začetku si ni mogel zapeti niti gumbov na srajci ali hlačah, ni se znal povzpeti po stopnicah ...

Ker benzodiazepini ostanejo v krvi dlje časa, tudi po prenehanju jemanja, so mu opravili plazmaferezo, torej zamenjavo krvne plazme.

»Ugotovil sem, da akatizije nimam več, kar je bilo veliko olajšanje,« poudarja razvpiti kanadski filozof, ki je svoj zadnji javni nastop imel lani aprila v odmevnem »debatnem dvoboju« s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom.

Nato je nekaj časa preživel v rehabilitacijskem centru v Moskvi; ​​trajalo je kar nekaj tednov, da si je povsem opomogel. V začetku si ni mogel zapeti niti gumbov na srajci ali hlačah, ni se znal povzpeti po stopnicah ...

»Tam sem ostal še dva tedna, nato pa sem odšel na Florido, kjer sem mislil, da se bom boljše počutil. Nisem več imel akatizije, ampak sem bil pa izjemno anksiozen,« pristavi.

Niti bližina družine, delo, pisanje ali branje priljubljenih knjig mu niso mogli pomagati. Nato sta Mikhaila in njen soprog stopila v stik z zdravniki iz Srbije.

»Bili so v veliko pomoč,« poudarja Peterson.

Našli so kliniko v Beogradu, saj se po besedah ​​Mikhaile zdi, da sedaj njen oče potrebuje bolj anesteziologe kot psihiatre.

Namesto rojstnodnevne tortice, zrezek in le ena svečka za 58-letnega očka: Jordan in Mikhaila Peterson v prestižni restavraciji »Babaroga« (v prevodu: Bavbav) v centru Beograda. Vir: Instagram

»Zdi se, da mi nova terapija za zdaj pomaga. Počutim se bolje,« pritrdi Jordan Peterson.

Rad opozori, da je spoznal, da je za vse njegove zdravstvene težave kriv benzodiazepin, ki ga zdravniki zelo radi na splošno predpisujejo.

Tako je skupaj s hčerko nenadoma odkril svoje novo poslanstvo - ozaveščati ljudi in jih posvariti pred pretirano uporabo pomirjeval, predvsem benzodiazepinov, ki jih zelo radi predpisujejo ameriški in kanadski zdravniki.

»Zato to počnemo, tako da ljudje izvedo, da gre za široko predpisana zdravila, ki niso varna za uporabo več kot dva tedna ali mesec dni, kar je absolutni maksimum in če jih boste jemali dlje, boste zasvojeni in trpeli boste zaradi odtegnitvenih simptomov ... To je medicinsko povzročena epidemija in prava katastrofa, hujša od opioidne epidemije. Ne vem še, ali sem se popolnoma izvlekel iz tega,« pristavi Peterson.

Peterson je še razkril, da mu je med okrevanjem uspelo delati na novi knjigi. Za tiste, ki jim je morda neznan: zaslovel je po knjigi o samopomoči »12 pravil za življenje«.

Kljub temu, da velja za enega najpomembnejših mislecev današnjega časa, njegov konservativen pogled na spolno enakopravnost izziva reakcijo svobodomiselnih kritikov.

Peterson namreč pogosto govori o tem, kako ženske in moški ne morejo biti enakopravni, a vzpon skrajne desnice opravičuje z »vzgojo materinih sinov« in dejstvom, da se moški zatekajo v fašizem, ker se jim vsiljuje feminizem.

Kritiki mu očitajo dvoličnost, da sam ne živi po 12 pravilih, ki jih v knjigah za samopomoč pridiga svojim bralcem. Znan je kot »prvoborec« proti »politični korektnosti«, feminizmu in »kulturnemu marksizmu«.

Toda lani aprila ga je v intelektualnem dvoboju povsem zasenčil znani slovenski filozof Slavoj Žižek.

Proti Petersonu so na univerzi v Torontu organizirali celo proteste, ker ni hotel uporabljati spolno nevtralnih zaimkov. Ni mu pomagalo niti, da je stopil v bran Jamesu Damorju, odpuščenemu delavcu Googla, ki je službo izgubil, ker se je spraševal o primernosti žensk v tehnoloških poklicih in tako spodbujal zavržne spolne stereotipe.

To je le nekaj primerov, zaradi katerih je kontroverzni Jordan Peterson, junak desnice prav toliko osovražen, kot je med privrženci priljubljen.

Delite članek