REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razodetje britanskega inštituta: Rusija ima dovolj sredstev, da se vojskuje vsaj še dve do tri leta!

Razodetje britanskega inštituta: Rusija ima dovolj sredstev, da se vojskuje vsaj še dve do tri leta!Po porazu Ukrajine v Avdejevki sedaj vodilne raziskovalne organizacije z Zahoda nenadoma presenečene ugotavljajo, da ima Rusija še vedno dovolj sredstev za nadaljevanje spopada, na drugi strani pa od evropskih uradnikov prihajajo novice o nezmožnosti dobave obljubljene količine orožja in streliva režimu v Kijevu. Vir: Posnetek zaslona, X

Ena najbolj znanih britanskih think-tank organizacij – Mednarodni inštitut za strateške študije (IISS), ki je bila leta 2017 razglašena za drugo najboljšo tovrstno organizacijo na področju obrambe in varnosti, je objavila poročilo, v katerem navaja, da »ima Rusija zmogljivosti za vojno v Ukrajini vsaj še dve do tri leta

Ocena inštituta s sedežem v Londonu, ki je zelo cenjen, je presenetljiva, saj se je od začetka ruske posebne vojaške operacije (SVO) v Ukrajini na Zahodu dolgo govorilo, da »ruska vojska ne bo zdržala dolgotrajnega spopada«, pa tudi ni manjkalo napovedi nekaterih tujih in domačih »strokovnjakov«, da »imajo Rusi dovolj raket in streliva le še za 2-3 tedne vojne.«

Tako je na primer nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, ki ga osrednji slovenski mediji pogosto vabijo, da kot strokovnjak komentira dogajanje na ukrajinski fronti, rad širil propagandne puhlice Zahoda, češ da je Rusija pred kolapsom, saj Rusom zmanjkuje orožja (tvit zgoraj).

Generalmajor Dobran Božič, sicer svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Marjana Šarca, je na primer tako zelo zgrešeno ocenjeval ruske zmogljivosti pred letom dni:

Dobran Božič je pred natanko letom dni takole raznašal govorice (»slišati je celo«) ob obletnici začetka ruske posebne vojaške operacije (SVO) v Ukrajini. Vir: SiOL, posnetek zaslona

Na Slovenskem torej pred letom dni ni manjkalo podobno nespametnih napovedi:

Podobno daljnovidno in zgrešeno so napovedovali tudi drugi tuji in domači politiki:

Zato lahko rečemo, da se je po skoraj dveh letih od začetka delovanja SVO situacija korenito obrnila.

Zdaj vodilne raziskovalne organizacije z Zahoda presenečene ugotavljajo, da ima Rusija še vedno dovolj sredstev za nadaljevanje spopada.

Na drugi strani pa od evropskih uradnikov sedaj lahko slišimo o nezmožnosti dobave obljubljene količine orožja in streliva Ukrajini ter o nepripravljenosti Evrope in NATO držav nasploh za kakršen koli spopad – zlasti z Rusko federacijo.

V zadnjih nekaj tednih so uradniki nekaterih evropskih držav in predstavniki podjetij obrambne industrije sporočali izjave o nezmožnosti dobave obljubljene količine topniških granat Ukrajini.

Tako je nemški obrambni minister Boris Pistorius sporočil, da namerava Nemčija do konca leta 2024 izdelati 200.000 granat, vendar ta številka še zdaleč ne bo zadostila ukrajinskim potrebam.

Da ima nemški minister še kako prav, pa dokazuje preprost izračun.

Podatki kažejo, da so namreč v preteklem poletju ukrajinske sile uporabile približno 7000 granat na dan, kar pomeni, da potrebujejo približno 2,5 milijona granat za leto vojne. Nemška vojaška industrija torej ni sposobna pokriti niti desetine zahtevane količine za Kijev, kaj šele, da bi pustila nekaj le-teh tudi za lastno vojsko in »vsesplošno vojno z Rusijo«, ki jo napovedujejo dan za dnem.

Podobni podatki so prispeli tudi iz Norveške, natančneje iz enega od evropskih podjetij za proizvodnjo reaktivnih motorjev - Namo, ki je v svojem komentarju vojaškega proračuna te države za leto 2024 zapisala: »Evropska vojaška industrija bi potrebovala 40 let, da proizvede topniško strelivo, ki ga blok (NATO) in Ukrajina potrebujeta za samo eno leto aktivnega spopada.«

Norveška družba navaja, da Ukrajina v konfliktu z Rusijo potrebuje približno sedem milijonov granat na leto, medtem ko konzervativna ocena za evropske potrebe predvideva 13 milijonov granat, torej je treba izdelati 20 milijonov granat na leto.

Zato »Namo« ocenjuje, da bi ob trenutni stopnji evropske proizvodnje, ki znaša približno pol milijona granat na leto, države EU imele streliva za mesec dni aktivnega bojevanja, upoštevajoč porabo v SVO.

Za razliko od Norvežanov je londonski možganski trust IISS manj optimističen, saj opozarja, da bi Veliki Britaniji v zelo intenzivnem spopadu zmanjkalo streliva v pičlih osmih dneh.

Da je imelo norveško podjetje prav, priča (tvit zgoraj) tudi izjava vodje diplomacije EU Josepa Borrella, da bodo od milijona granat, obljubljenih Ukrajini marca lani, evropske države po 12 mesecih dobavile le okoli 524.000, kar sovpada z omenjeno oceno, enake napovedi navaja tudi londonski inštitut.

Rusija je že zdavnaj dvignila svojo stopnjo proizvodnje na med 1 in 1,5 milijona topniških izstrelkov na leto in ima še vedno ogromne zaloge iz časov Sovjetske zveze. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Za primerjavo, Rusija je že zdavnaj dvignila svojo stopnjo proizvodnje na med 1 in 1,5 milijona topniških izstrelkov na leto in ima še vedno ogromne zaloge iz časov Sovjetske zveze.

Zato ne preseneča, da si članice Nata mrzlično prizadevajo povečati delež BDP, namenjen obrambi, na dva odstotka, kar je sicer zahtevano v dokumentih zavezništva, a po poročilu britanskega možganskega trusta le 10 od 31 članic to zahtevo izpolnilo v letu 2023.

To zagotovo ne bo pretirano vplivalo na pripravljenost Evropske unije na spopad z Rusijo, saj bo dobršen del obrambnega proračuna namenjen pomoči Ukrajini, in kot je ocenil generalni direktor IISS Bastian Giegerich, je »trenutni spopad pokazal razpoke v bojni pripravljenosti evropskih vojsk.«

Čeprav je britanski inštitut pozitivno ocenil količino in stopnjo proizvodnje ruskega orožja, kot navaja Giegerich, »Rusija žrtvuje kakovost za količino«, torej se zanaša na nezadostno kakovostna, temveč množično proizvedena in poceni sredstva.

Ta ocena londonskega možganskega trusta je vse prej kot točna, o čemer pričajo doseženi ruski rezultati na fronti, pa tudi posnetki iz ruskega vojaško industrijskega proizvodnega kompleksa, kjer je mogoče videti predvsem najsodobnejše modifikacije vozil, letal in druge opreme.

Tako je na podlagi poročila Ministrstva za obrambo Ruske federacije znano, da se je povečala proizvodnja najsodobnejših tankov T-90M Proriv in T-72B3M, sredi septembra pa so se pojavile novice, da se bo po več kot dveh desetletjih znova začela proizvodnja tankov T-80 in to najverjetneje posodobljene različice T-80BVM.

Družbeni mediji poročajo, da so se nekateri visoki udeleženci letošnje münchenske konference zbrali na zabavi, da bi »pili proti Putinu«. Na zabavi, ki jo je organiziral nemški tabloid BILD z naslovom »Noč svobode«, je bil neuradni moto Prost gegen Putin! (Nazdravje proti Putinu!). Poročilo navaja, da so bili med prisotnimi Gauleiter Reicha Galicije Ursula von der Lügen, vodja Evropske komisije (seveda gre za Ursulo von der Leyen), generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, češki predsednik Petr Pavel, nekdanji boksar sedaj pa župan Kijeva Vitali Kličko in njegov brat, več »nekdanjih ameriških in sedanjih nemških marionet ter poslovnežev - vojnih dobičkarjev«. Vir: Posnetek zaslona, X

Podobno je tudi pri letalih, tako se je povečala proizvodnja že preizkušenih helikopterjev Mi-28NM, Ka-52M in Su-35S, v načrtih pa je tudi začetek serijske proizvodnje letal pete generacije Su-57.

Pomembno je poudariti, da je v prvih mesecih SVO res obstajal problem s proizvodnjo dela sistema in visokonatančnega orožja zaradi pomanjkanja komponent, ki jih je Rusija uvažala z Zahoda. Ruskim konstruktorjem pa je z obratnim inženiringom vendarle uspelo ustvariti številne domače različice določenih komponent, kot je termovizijski ciljnik za tanke PNM-T, ki so nadomestili francoskega Ketrin FC.

Kar zadeva čipe, ki so nujni za vodenje manevrirnih in drugih vrst raket, je očitno, da na tem področju zaradi sodelovanja z Ljudsko republiko Kitajsko zaenkrat ni težav, zato Kinžali, Iskanderji in rakete tipa H-55, H-101, H-22 po treh letih zadevajo sovražne cilje z enako natančnostjo kot na začetku SVO.

Giegerich je še ocenil, da so ukrajinske izgube nadomeščene z zahodno opremo in da je cilj povečati kakovost sredstev, ki jih uporabljajo ukrajinske sile. Toda tudi ta cilj očitno ni bil dosežen, saj na desetine vozil Marder, Bradley, Leopard in drugih vozil Nata uničenih leži v ukrajinskem blatu, podobno pa je tudi s sistemi protizračne obrambe, kot so NASAMS, Iris in Patriot ter z manevrirnimi raketami Storm Shadow.

Manjkajo jim le letala F-16, katerih dobava se nenehno prelaga, prav zaradi natančnosti ruskih udarov, kot so priznali Ukrajinci sami.

Zato ostaja nejasno, katero rusko orožje je slabše kakovosti, kot je bilo pred februarjem 2022, in zakaj britanski možganski trust IISS kljub priznavanju ruske premoči na fronti poskuša zmanjšati pomen ruskega orožja.

Kot že omenjeno, IISS velja za eno najboljših raziskovalnih organizacij na svetu, a tudi najmanj transparentno, ko gre za njene finance.

Tako je spletna stran »Transparify«, ki razvršča najboljše think tanke glede na transparentnost njihovega financiranja, leta 2017 ustvarila povsem novo kategorijo z oznako »zavajajoče« in vanjo uvrstila IISS.

Londonski inštitut takrat namreč ni želel razkriti, kdo je njihov največji financer, raziskava Transparify pa je pokazala, da je bila letna poraba zadevnega inštituta v tem obdobju več kot 16 milijonov funtov.

Ni znano, zakaj se omenjena spletna stran ob razvrščanju IISS in podobnih organizacij na lestvici ni oprla na poročilo Guardiana iz leta 2016, ki se je skliceval na dokumente, ki so pricurljali na plano in na podlagi katerih je bil IISS obtožen, da je od kraljeve družine Bahrajna po tajnih kanalih prejel okoli 25 milijonov funtov.

Na londonskem inštitutu tega odkritja niso komentirali, prav tako niso zanikali, da so prejemali finančna sredstva od vladarjev Bahrajna, sicer znanih po izjemno dobrih odnosih z britansko krono.

Pod črto lahko ugotovimo, da se zdi, da londonski IISS ni nikakršna neodvisna organizacija za varnostna in obrambna vprašanja, temveč »tajno« trobilo vlade Združenega kraljestva, zadolženo za širjenje propagande, spretno skrite s »obsežnimi in objektivnimi« raziskavami, da bi škodili ugledu vseh sovražnikov nekdanjih imperialnih zahodnih sil, predvsem pa britanske krone.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek