REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkol v Kijevu: Zelenski proti Zalužnemu, poziva k enotnosti

Razkol v Kijevu: Zelenski proti Zalužnemu, poziva k enotnostiMedtem je general Valerij Zalužni, načelnik generalštaba ukrajinske vojske v le nekaj dneh izgubil dva tesna sodelavca. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je le nekaj dni po razhodu med njim in vrhovnim poveljnikom ukrajinske vojske generalom Valerijem Zalužnim pozval Ukrajince, naj ostanejo enotni, poroča portal Euractiv.

Zelenski, ki je še dejal, da ni pravi čas za volitve, medtem ko je država v oboroženem spopadu, je Ukrajince pozval, naj okrepijo državo in naj ne dovolijo, da se jih potegne v nevarne konflikte, ki bi lahko ogrozili »vojna prizadevanja«, poroča »Euractiv.«

»Zdaj bi morali vsi razmišljati le o obrambi naše države. Moramo stopiti skupaj, da se izognemo popuščanju in ločevanju zaradi razprtij ali drugih prioritet,« je Zelenski implicitno potrdil obstoj konflikta v vrhu režima v Kijevu.

Ta poziv Zelenskega je po poročanju »Euractiva« sledil napetostim med koncem tedna med predsednikovim kabinetom in njegovim najvišjim generalom Valerijem Zalužnim, ki je stanje na fronti primerjal z zastojem iz prve svetovne vojne, kar Zelenski kategorično zanika.

Ideja o pat poziciji na bojišču je v Kijevu zelo občutljiva tema, saj je Zelenski že večkrat dejal, da nasprotuje kakršnim koli pogajanjem s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom.

Poleg tega pompozno napovedana protiofenziva Ukrajine ne daje rezultatov in Kijev se zdaj boji, da bi lahko ostal brez vojaške pomoči od konfliktov utrujenega Zahoda.

Zelenski je v petek razrešil vodjo enot za posebne operacije Viktorja Gorenka, ki je dejal, da je za razrešitev izvedel iz medijev in da tudi načelnik generalštaba ukrajinske vojske Zalužni - njegov šef – o tem ni vedel ničesar.

Poleg tega je general Zalužni praktično istočasno izgubil svojega pomočnika (in osebnega prijatelja) majorja Genadija Častjakova, ki je umrl v eksploziji bombe na svojem domu v ponedeljek zvečer v še »nepojasnjenih« okoliščinah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek