REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: Strelski pohod na Krimu posledica globalizacije

Putin: Strelski pohod na Krimu posledica globalizacijePutin

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da je sredin strelski pohod na srednji šoli v Kerču na polotoku Krim, ki je zahteval 20 smrtnih žrtev, posledica globalizacije.

"To je posledica globalizacije. Na družbenih medijih in spletu vidimo, da se je oblikovala celotna skupnost. Vse se je začelo s tragičnimi dogodki v šolah v ZDA," je povedal na forumu v črnomorskem letovišču Soči.

Učitelji so napadalca, ki je po napadu storil samomor, opisali kot mirnega dijaka.

Tudi ruski mediji napad, ki ga je izvedel 18-letni dijak šole Vladislav Rosljakov, primerjajo s strelskim pohodom v srednji šoli Columbine v ZDA, v katerem je leta 1999 umrlo 13 ljudi. Na internetu po navedbah medijev krožijo fotografije Rosljakova, na katerih nosi podobno majico, kot eden od napadalcev v Columbinu.

Učitelji so napadalca, ki je po napadu storil samomor, opisali kot mirnega dijaka. Je pa njegovo nekdanje dekle povedalo, da ji je govoril o maščevanju sošolcem zaradi zbadanja. "Povedal je, da je izgubil zaupanje v ljudi, potem ko so ga sošolci začeli poniževati, ker ni bil kot vsi drugi," je povedalo dekle, ki se je z Rosljakovom razšlo pred napadom.

Ruski preiskovalci še vedno ugotavljajo motiv napadalca, ki je v strelskem napadu na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, ubil 20 dijakov in uslužbencev šole. Okoli 50 ljudi je bilo poškodovanih. Incidenta ne preiskujejo kot teroristično dejanje, ampak kot umor.