REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin kritičen do sil v ZDA, ki žrtvujejo ameriško-ruske odnose

Putin kritičen do sil v ZDA, ki žrtvujejo ameriško-ruske odnosePutin in Trump, Finska

Ruski predsednik Vladimir Putin je bil danes kritičen do sil v ZDA, ki so po njegovih besedah pripravljene žrtvovati rusko-ameriške odnose za svoje lastne ambicije. S tem se je odzval na ameriške kritike ponedeljkovega vrha med njim in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Helsinkih.

Kljub razlikam v stališčih sta se strinjala, da trenutni odnosi med državama v več vidikih niso zadovoljivi in so celo slabši kot v času hladne vojne.

Kot je poudaril v današnjem nagovoru ruskim diplomatom v Moskvi, sta se s Trumpom kljub razlikam v stališčih strinjala, da trenutni odnosi med državama v več vidikih niso zadovoljivi in so celo slabši kot v času hladne vojne.

Vrh pa je ocenil kot uspešnega. "Naivno bi bilo pričakovati, da bomo zadeve, ki so se nakopičile v več letih, rešili v nekaj urah ter nihče ni pričakoval, da se bo to zgodilo. A vseeno mislim, da nam je uspelo priti na pot k pozitivnim spremembam," je še dejal Putin. "Kot največji jedrski sili imamo še posebno odgovornost za strateško stabilnost in varnost," je poudaril.

Odzval se je tudi na nedavne Trumpove očitke Nemčiji, da je zaradi projekta plinovoda Severni tok 2 vedno bolj odvisna od Rusije. "Rusko-evropski projekti, tudi Severni tok 2, so izključno gospodarske narave ter nimajo nobenega političnega ozadja," je poudaril ruski predsednik.

Putin je tudi pozval mednarodno skupnost, naj okrepi humanitarno pomoč Siriji.

Putin je tudi pozval mednarodno skupnost, naj okrepi humanitarno pomoč Siriji. Ob tem se je ruskim diplomatom in vojski zahvalil za prizadevanja za rešitev konflikta v tej bližnjevzhodni državi. "To je pomagalo ohraniti suverenost Sirije, v prihodnosti pa bo nujno zagotoviti pogoje za obnovo sirskega gospodarstva in vrnitev beguncev," je še dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Delite članek