REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prva vojska mudžahidov v Evropi? Ustavno sodišče BiH dovolilo brade v vojski BiH, o hidžabih naslednji mesec

Prva vojska mudžahidov v Evropi? Ustavno sodišče BiH dovolilo brade v vojski BiH, o hidžabih naslednji mesecMudžahidi v Bosni - bo tako videti prihodnja vojska BiH? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ustavno sodišče BiH je na zahtevo predsednika parlamenta Bosne in Hercegovine Bakirja Izetbegovića ugotovilo, da je z absolutno prepovedjo nošenja brade za vojake oboroženih sil BiH v službi kršena »pravica vojakov do zasebnosti in svobode veroizpovedi«, ki jo zagotavljata ustava BiH in Evropska konvencija o človekovih pravicah.

Sodišče bo ob tem o hidžabih, pokrivalih, ki jih nosijo muslimanke odločilo naslednji mesec.

Ta odločitev bo v praksi pomenila, da lahko vsi muslimanski vojaki, ki želijo nositi brado, to počnejo že zdaj, vendar šele po tem, ko se bo spremenil pravilnik o videzu vojakov.

V številnih evropskih državah so brade seveda dovoljene.

Toda težava je v tem, da je predvsem na Balkanu in Bližnjem vzhodu nošenje brade pogosto verski ali celo političen simbol.

Sprejetje Izetbegovićevega poziva predvsem za srbski ali nemuslimanski del BiH pomeni, da se bodo »oborožene sile zagotovo spremenile v vojsko vahabitov in mudžahidov

Alija Izetbegović z mudžahedini Vir: posnetek zaslona
Bakirjev oče Alija Izetbegović z mudžahidi, prostovoljci z Bližnjega vzhoda v času vojne v BiH. Vir: Posnetek zaslona

»V primeru Izetbegovićeve pobude ne gre za brado kot estetski detajl, ampak za verski izraz. Znano je, da je brada simbol vahabitov, mudžahidov in radikalnih islamistov«, je za Novosti povedal Dževad Galijašević, strokovnjak za boj proti radikalnemu islamu.

Ta odločitev je po njegovih besedah ​​tudi jasno sporočilo Evropski uniji, da bo zdaj imela islamsko vojsko v osrčju Evrope.

»Bradati vahabiti z orožjem in uniformami priznane vojske postajajo zdaj realnost v Evropi. Izetbegović je uresničil sanje vseh muslimanov v BiH, predvsem radikalcev, ki so čakali na dan, ko bodo vahabiti poveljevali Armadi BiH. Srbi in Hrvati gotovo ne bodo sprejemali ukazov od bradatih vahabitov,« poudarja Dževad Galijašević.

Po Galijaševićevi oceni je s svojo pobudo sin Alije Izetbegovića, Bakir, podprl razpad oboroženih sil BiH na tri dele.

In da je zato napočil čas, da vsak narod v BiH dobi svojo vojsko, kot je tudi zapisano v Daytonskem sporazumu.

Muslimanke v BiH si želijo hidžabov tudi v bosanski vojski, pripravljene pa so popustiti le pri videzu in sprejeti barve, ki ne bi odstopale od videza uniform... Vir: Twitter

Mirko Okolić, namestnik ministra za obrambo BiH, pravi, da bo imela odločitev ustavnega sodišča v Sarajevu velike posledice za oborožene sile BiH, saj politične odločitve vsekakor spreminjajo način delovanja Oboroženih sil BiH.

»Oborožene sile niso obvezna služba. V njih se vstopa prostovoljno in se ob tem sprejemajo pravila oboroženih sil BiH. Zdaj pa lahko očitno vsak vsiljuje svoja pravila. Brade se ne bodo nosile, dokler se ne spremenijo predpisi. Bomo pa še videli, kdo bo meril brade in kakšne brade bo kdo zdaj želel nositi,« opozarja Okolić.

Zgodbo o ogroženosti verskih pravic muslimanov v oboroženih silah BiH so sicer začeli Bošnjaki, predvsem Emela Mujanović, ki je že skoraj deset let vojakinja bosanskih Oboroženih sil (OS BiH).

Emela Mujanović
Emela Mujanović si želi nositi hidžab v OS BiH. Vir: Posnetek zaslona

Emela si že leta želi nositi hidžab.

Potem ko je bila pred sodišči zavrnjena, je nastopil Bakir Izetbegović in na ustavno sodišče vložil pritožbo, da bi odločilo, ali lahko vojaki nosijo brado in hidžabe.

Po dosedanjem pravilniku je bilo v bosanski vojski doslej prepovedano izkazovanje kakršnihkoli verskih simbolov ali pripadnosti.

Zagovorniki nošenja hidžabov in brad poudarjajo, da hidžabe lahko nosijo vojakinje v ZDA, Veliki Britaniji, Holandiji ali na Norveškem, še več držav pa dovoljuje nošenje brad.

Toda zagovorniki nošenja hidžabov in brad poudarjajo, da hidžabe lahko nosijo vojakinje v ZDA, Veliki Britaniji, Holandiji ali na Norveškem, še več držav pa dovoljuje nošenje brad.

Ob tem so že danes v oboroženih silah navzoči posebni duhovniki katoliške, pravoslavne in muslimanske vere, ki opravljajo tudi verske obrede.

Brade so tako že dobile zeleno luč ustavnega sodišča v Sarajevu, odločitev o hidžabu pa bo sprejeta prihodnji mesec.

OS BiH  Vir: MO BiH
OS BiH. Vir: MO BiH

To pa bi lahko dalo nov pospešek tudi pobudi srbskega člana predsedstva BiH, ki zahteva, da se v BiH znova ustanovi vojska Republike Srbske.

Daytonski sporazum tega sicer ne preprečuje.

Delite članek