REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prva stvar, ki jo je Putin ukazal umakniti z interneta, takoj ko je sprejel zakon, ki mu to omogoča

Prva stvar, ki jo je Putin ukazal umakniti z interneta, takoj ko je sprejel zakon, ki mu to omogočaPutin in sporni grafit, vir: Facebook

Po začetku veljavnosti novega zakona v Rusiji, ki prepoveduje »grobo nespoštovanje« oblasti na svetovnem spletu, in daje medijem 24-urni rok, da prostovoljno odstranijo žaljiv material ali tvegajo, da jih blokirajo, kaznujejo ali da vodilni (uredniki, novinarji) celo končajo v zaporu z dosojeno 15-dnevno kaznijo, je več časopisnih hiš te dni samoiniciativno odstranilo s svojih spletnih strani novico o grafitu, v katerem je bil predsednik Vladimir Putin okrcan kot tisti, ki trosi »proti-gejevske klevete«.

Sporni grafit, vir: Facebook

Lokalni časnik je to potezo označil kot cenzuro, poroča Moscow Times.

Najmanj šest ruskih spletnih strani je strumno izbrisalo novico o spornem grafitu, ki se je čez noč pojavil na stavbi lokalne policijske postaje.

Najmanj šest spletnih strani v mestu Jaroslavelj, upravnem središču Jaroslaveljske oblasti, 250 km severovzhodno od Moskve, je objavilo in nato strumno izbrisalo novico o spornem grafitu, ki se je čez noč pojavil na stavbi lokalne policijske postaje, na kateri zunanjih stebrih je bilo izpisano: »Putin je pe*er«.

»To vidimo kot popolnoma neutemeljeno dejanje cenzure«, je komentiral spletnik yarcube.ru preko aplikacije za izmenjavo sporočil Telegram.

Tiskovni predstavnik Roskomnadzora, Vadim Ampelonsky je kasneje za lokalni ruski časnik TJournal potrdil, da je Zvezna uprava za nadzor komunikacij uveljavila »preventivne ukrepe« v skladu z zakonom, ki ji daje širša pooblastila.

Marca je namreč ruski parlament sprejel nove kazni za osebe, ki preko interneta žalijo oblast ali pa razširjajo lažne novice, navkljub opozorilom kritikov nove restriktivne zakonodaje, da bo ta odprla pot k direktni cenzuri oporečnih mnenj v državi.

Predsednik Rusije ne mara kritik, vir: Pixsell
Globa v višini 1.360,00 evrov lahko doleti ruske medije zaradi izkazovanja javnega nespoštovanja države, oblasti, javnosti, ruske zastave in ustave na internetu, a tiste, pri katerih to ne bi bila prva obsodba, pa se lahko kaznuje tudi z zaporom do 15 dni.

Ena od določb novega zakona predvideva globe v višini do 1.360,00 evrov zaradi izkazovanja javnega nespoštovanja države, oblasti, javnosti, ruske zastave in ustave na internetu, tiste, pri katerih pa to ne bi bila prva obsodba, pa se lahko kaznuje tudi z zaporom do 15 dni.

Oblasti imajo zdaj pooblastilo, da celo blokirajo spletne strani, v kolikor se ne odzovejo na zahtevo, da odstranijo informacije, za katere država meni, da so netočne glede pomembnih dejstev.

Vladimir Putin, vir: Pixsell
Zakon predvideva denarne kazni tudi za posameznike zaradi širjenja netočnih informacij na svetovnem spletu v višini do celo 5450 evrov.

Zakon predvideva denarne kazni tudi za posameznike zaradi širjenja netočnih informacij na svetovnem spletu v višini do celo 5450 evrov.

Ugledne osebe iz javnega življenja, predvsem pa kulturniki, so nato objavili pismo, v katerem so sporni zakon opisali kot »neustavno, odprto deklaracijo vzpostavitve direktne cenzure v državi«.

Toda Kremelj je zavrnil vse obtožbe, ki so izenačile novi zakon s cenzuro.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov

»Še več - v številnih državah sveta, vključno z Evropo, je dokaj ostro regulirana sfera lažnih novic, žalitev in podobno. Zato je bilo nujno storiti enako tudi v naši državi«, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kar se pa tiče ruskih medijev, ki so objavili posnetek vandalskega dejanja v Jaroslaveljski oblasti, je epilog dokaj predvidljiv: nekateri so izbrisali za Putina neprijetno novico, drugi pa so fotografije, na katerih je bila vidna vsebina grafita - digitalno spremenili in tako naredili stebre ob policijski postaji »očiščene« spornih črk, ki so tvorile besedno zvezo »Putin je pe*er«.

Digitalno »beljenje«, ki je stebre ob policijski postaji »očistilo« spornih črk, ki so tvorile besedno zvezo »Putin je pe*er«, vir: yarcube.ru

Tako so bili vsi s sprejem oziroma modro barvo poškodovani stebri vsaj v virtualnem svetu pikolovsko »prebeljeni« in naposled videti - kakor novi.

Komentarji