REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protest študentov univerze v Virginiji zaradi Gaze: Zapustili podelitev diplom

Protest študentov univerze v Virginiji zaradi Gaze: Zapustili podelitev diplomPribližno 150 študentov je zapustilo slovesnost, nekateri so to storili s hojo v obliki koračnice. Vir: Posnetek zaslona, X

Več deset študentov univerze Virginia Commonwealth je zapustilo slovesnost podeljevanja diplom po govoru guvernerja Virginije na protestih proti izraelskim vojaškim akcijam na območju Gaze.

Fotografije študentov Univerze Virginia Commonwealth, ki zapuščajo slovesnost podeljevanja diplom, so se sinoči pojavile na družbenih omrežjih, ko je imel republikanski guverner Glenn Youngkin govor, v katerem se je ozrl na propalestinske proteste v kampusu.

Nekateri študenti so kritizirali izbor Youngkina za govornika na slovesnosti, tako zaradi njegovega nasprotovanja zahtevam za ozaveščanje o rasnih vprašanjih, o katerih se razpravlja na tej univerzi, kot tudi zaradi njegovega prepričanja, da protesti ne bi smeli biti dovoljeni v univerzitetnih kampusih.

»Ljudje so bili tako hrupni, da občinstvo ni moglo slišati govora gospoda Yangqina,« je povedala Shireen Haddad, študentka, ki je pomagala organizirati protest.

Kot je navedla, je slovesnost zapustilo okoli 150 študentov, nekateri med njimi so to storili s hojo v obliki koračnice.

Na več deset ameriških fakultet je pričakovati incidente na podelitvi diplom zaradi študentskih protestov zaradi vojne in genocida na območju Gaze, v katerih je bilo od sredine aprila aretiranih več kot 2000 ljudi.

Številni študenti po kampusih v ZDA zahtevajo, da njihove fakultete, ki imajo ogromna sredstva in premoženje, prekinejo finančne vezi z Izraelom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek