REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Prosim, tisočkrat moledujem ...«: slavni pisatelj Paulo Coelho se opravičuje zaradi Bolsonara

»Prosim, tisočkrat moledujem ...«: slavni pisatelj Paulo Coelho se opravičuje zaradi BolsonaraPaulo Coelho. Vir: Twitter

Slavni brazilski pisatelj Paulo Coelho se je Franciji opravičil za žalitve in nediplomatske pripombe brazilskega predsednika Jairja Bolsonara na račun te države in zakonca Macron.

»Dragi Francozi, oprostite, oprostite mi tisočkrat,« je dejal Coelho v video posnetku, objavljenem na Twitterju.

Coelho se je opravičil zaradi Bolsonarove »histerije proti Franciji«, francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in njegovi ženi, ter poudaril, da se Brazilija spopada z zelo žalostnim trenutkom v svoji zgodovini, poroča Rio Times.

Coelho je nato na Twitterju oblikoval gibanje podpore francoski prvi dami Brigitte Macron, kateri oziroma njenemu fizičnemu videzu se je grobo posmehoval Bolsonaro v izjavah, ki jih je Emmanuel Macron ocenil za »skrajno nespoštljive«.

Šlo je za, kakor so ocenili svetovni mediji, primitivno in prostaško primerjavo videza Brigitte Macron z zunanjo podobo soproge brazilskega predsednika, ki je nekoliko mlajša od žene predsednika Francije.

»Pred vami je žalosten video posnetek, s katerim se opravičujem svojim francoskim prijateljem zaradi nepotrebne krize, natančneje – Bolsonarove histerije do Francije, francoskega predsednika in njegove žene,« je poudaril svetovno priljubljen brazilski pisatelj.

»Medtem ko Amazonija gori, (brazilski voditelji) nimajo argumentov in le žalijo, zanikajo dejstva in govorijo neumnosti samo zato, da ne bi prevzeli odgovornosti,« je s kančkom grenkobe ocenil pisatelj in s prstom kazal na krivdo najvišjih brazilskih uradnikov ...

»To je mračen čas za Brazilijo in bo minil, kot mine noč (...) ponujam vam svoje iskreno opravičilo,« je dodal pisatelj, ki je ambasador miru OZN in ustanovitelj fundacije Paula Coelha v Riu, ki pomaga revnim in žrtvam diskriminacije v Braziliji.

Amazonski pragozd - ogenj

Ceolho, rojen leta 1947 v Rio de Janeiru, je eden najbolj branih svetovnih avtorjev, njegov »Alkimist« pa je bil prodan v več deset milijonov izvodov.

Na žaljive izjave brazilskega predsednika o Brigitte Macron pa se je francoski predsednik odzval tako, da je javno, pred kamerami iz vsega sveta odkrito zaželel, da bi »brazilski narod … zelo hitro dobil predsednika, katerega vedenje bo kos nalogi«.

Delite članek