REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Priznal tudi New York Times: Ukrajinske zračne sile odgovorne za napad na Konstantinovko!

Priznal tudi New York Times: Ukrajinske zračne sile odgovorne za napad na Konstantinovko!Najmanj 15 civilistov je bilo ubitih in več kot 30 ranjenih v raketnem napadu na Konstantinovko v vzhodni Ukrajini 6. septembra, ko so bili zadeti tržnica, trgovine in lekarna. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dokazi, ki jih je zbral in analiziral časnik The New York Times, ki vključujejo delce izstrelkov, satelitske slike, izjave prič in objave na družbenih omrežjih, močno kažejo, da je bil raketni napad na Konstantinovko posledica napačno usmerjene ukrajinske protiletalske rakete, izstreljene iz zračne obrambe sistema Buk.

In ne ruski napad.

Raketni napad 6. septembra na Konstantinovko v vzhodni Ukrajini, v katerem so bile zadete tržnica, trgovine in lekarna, je bil eden najsmrtonosnejših v zadnjih mesecih, saj je bilo ubitih najmanj 15 civilistov in ranjenih več kot 30 ljudi.

Manj kot dve uri po napadu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za napad okrivil ruske »teroriste«, kar so povzeli številni mediji, predvsem na Zahodu.

New York Times je opravil lastno preiskavo raketnega napada na Konstantinovko 6. septembra in prišel do zaključka, da je napad izvedla ukrajinska stran. Na to kažejo video posnetki zunanje nadzorne kamere in pričevanja očividcev, ki so povedali, da so nekaj minut pred eksplozijo videli dve raketi, izstreljeni z obrobja Družkovke. Poleg tega so strokovnjaki pregledali kraj dogodka, analizirali drobne poškodbe na fasadah stavb in delce rakete ter ugotovili, da je udar povzročila raketa zemlja-zrak 9M38 iz protiletalskega raketnega sistema Buk. Ne pozabimo, da je bil ameriški zunanji minister Antony Blinken prav tistega dne v Kijevu na obisku in Zelenski je objavil ta videoposnetek hitreje, kot bi lahko dahnil »dajte mi še več denarja«, komentira nenadno razkritje ameriškega časnika Olga Bazova. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Mihail Podoljak, vodja urada Zelenskega, sicer vztraja, da Kijev ne bo preiskoval raketnega napada na Konstantinovko, ker je prepričan, da je šlo za rusko raketo:

Toda New York Times navaja, da je raketa priletela v Konstantinovko s severozahoda, z ozemlja, ki ga imajo Ukrajinci, in ne z ruskih položajev.

Kot dodaten dokaz za te trditve časnik omenja, da je ukrajinska vojska le nekaj minut pred tem proti ruski frontni črti izstrelila dve raketi zemlja-zrak iz mesta Družkovka, približno 17 kilometrov severozahodno od Konstantinovke.

Čas teh izstrelitev sovpada s časovnim okvirom rakete, ki je priletela na trg v Konstantinovki, okoli 14.04 ure.

Ameriški časnik še poroča, da so ukrajinske oblasti takoj po napadu novinarjem časnika najprej poskušale preprečiti dostop do ostankov izstrelkov in območja padca.

Ko pa je poročevalcem vendarle uspelo priti na kraj dogodka, so zaslišali priče in pobrali ostanke uporabljenega orožja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek