REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Primitivno ​maščevanje: Zahod se je na sodbo ICJ odzval s prekinitvijo financiranja humanitarne pomoči Palestini

Primitivno ​maščevanje: Zahod se je na sodbo ICJ odzval s prekinitvijo financiranja humanitarne pomoči PalestiniKo je Izrael ubil 152 delavcev UNRWA v Gazi, ZDA in Velika Britanija, Nemčija, Francija in ostale države niso naredile ničesar. Zaradi 12 ljudi, delavcev UNRWA, domnevno vpletenih v napade - pa zahodne države takoj prekinejo pomoč namenjeno dvema milijonoma ljudi. Vir: X, posnetek zaslona

Zahodne države so samo dan po razglasitvi preliminarne sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) prekinile financiranje agencije OZN UNRWA, edine še delujoče agencije Združenih narodov, ki skrbi predvsem za prehranjevanje Palestincev.

Tako so samo dan potem, ko so od ICJ države sveta prejele sodbo, da morajo preprečiti genocid, države Zahoda dejansko storile vse, da dotok hrane in pomoči obleganemu palestinskemu ljudstvu - prekinejo.

S tem so postale sostorilke pri genocidu.

Ne sicer vse.

Nova Zelandija, na primer, pri tem ne sodeluje, slovenska vzornica Nemčija pa.

Ob tem izraelske obtožbe, zaradi katerih je skoraj ducat držav ustavilo izplačila pomoči UNRWA, ostajajo nepreverjene.

Da je Izrael podatke o tem, da naj bi bili nekateri pripadniki UNRWA sodelavci pri napadih 7. oktobra lansiral prav sedaj je prav tako zelo sumljivo, saj naj bi to bilo Izraelu znano že mesece.

New York Times je objavil podrobnosti izraelskih obtožb o 12 zaposlenih pripadnikov UNRWA, ki naj bi bili vpleteni v napad.

Sedem jih je bilo učiteljev pri agenciji, še dva pa sta delala na njenih šolah na drugih delovnih mestih, ostali trije pa so bili referent, socialni delavec in skladiščnik.

Ko je Izrael ubil 152 delavcev UNRWA v Gazi, ZDA in Velika Britanija, Nemčija, Francija in ostale države niso naredile ničesar. Zaradi 12 ljudi, delavcev UNRWA, domnevno vpletenih v napade - pa zahodne države takoj prekinejo pomoč UNRWA namenjeno dvema milijonoma ljudi.

Deset delavcev naj bi bilo tudi članov Hamasa, katerega civilno krilo ostaja zakonito izvoljena vlada Gaze, čeprav jo je Izrael označil za teroristično skupino, medtem ko naj bi bil še en povezan s palestinskim Islamskim džihadom.

Šolski svetovalec iz Khan Younisa naj bi sodeloval s svojim sinom pri ugrabitvi Izraelke, medtem ko je socialni delavec iz Nuseirata domnevno odpeljal truplo mrtvega izraelskega vojaka nazaj v Gazo in pomagal pri razdeljevanju vozil in streliva pred napadom.

Drugi trije moški naj bi 7. oktobra prejeli besedilna sporočila, v katerih so jih vabili na zbirališča, enemu pa je bilo naročeno, naj prinese raketomete.

ZDA so prve prekinile financiranje UNRWA v petek, Washingtonu naj bi sledila Kanada in več kot pol ducata drugih zahodnih držav v soboto.

Španija se je medtem odločila, da ne bo sledila zgledu ZDA:

Ker UNRWA nima denarnih rezerv za nujne primere, bo morda morala od februarja omejiti ključne storitve, ki jih zagotavlja približno 5 milijonom Palestincem.

Prekinitev financiranja prihaja v negotovem času za prebivalce Gaze, od katerih se mnogi že soočajo z lakoto in umiranjem.

Po podatkih OZN jih je bilo od začetka vojne več kot 85 odstotkov Palestincev iz Gaze razseljenih s svojih domov.

Izraelske obtožbe so prišle le nekaj dni po tem, ko je Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu odredilo Izraelu, naj sprejme ukrepe za preprečitev genocida v Gazi, vključno z dovolitvijo več dostave pomoči do obleganih prebivalcev ozemlja.

Sodišče je ugotovilo, da je južnoafriška tožba glede genocida proti Izraelu upravičena.

Izrael se je ob tem več tednov ukvarjal z informacijami o delavcih UNRWA, so trije neimenovani diplomati povedali za časnik Israel Hayom in zatrdili, da je vlada Benjamina Netanjahuja to zamolčala, ker je »v izraelskem političnem sistemu obstajalo razumevanje, da je treba UNRWA ohraniti v Gazi, ker je edino delujoče telo v Gazi in brez njega bi bil kaos še večji.«

Jasno je, da ne gre za upravičeno politiko, pač pa za primitivno kaznovanje nedolžnih civilistov. Zahodne kolonizatorke nadaljujejo s svojo genocidno politiko, Slovenija pa jim pridno sledi…

UNRWA ima ob tem 30.000 zaposlenih – in sedaj se financiranje organizacije prekinja zaradi 12 ljudi, domnevno vpletenih v napad, ki so jih ob tem tudi takoj po obtožbah že odpustili.

Od UNRWA je odvisnih 93 odstotkov razseljenih družin na območju Gaze s preko dvema milijonoma prebivalcev.

Ogromna je tudi razlika pri kriterijih držav.

Ko je Izrael ubil 152 delavcev UNRWA v Gazi, ZDA in Velika Britanija, Nemčija, Francija in ostale zahodne države niso naredile ničesar.

Izrael ni bil deležen nobenih sankcij.

Ko pa Meddržavno sodišče razglasi, da je tožba Južne Afrike proti Izraelu zaradi genocida upravičena, zahodne države zaradi 12 ljudi, delavcev UNRWA, domnevno vpletenih v napade - takoj prekinejo pomoč UNRWA.

Jasno je, da ne gre za upravičeno politiko, pač pa za primitivno kaznovanje nedolžnih civilistov.

Zahodne kolonizatorke nadaljujejo s svojo genocidno politiko, Slovenija pa jim pridno sledi…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek