REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preminulemu Johnu McCainu se je poklonil njegov vietnamski ječar, kaj pa Trumpova Melania?

Preminulemu Johnu McCainu se je poklonil njegov vietnamski ječar, kaj pa Trumpova Melania?Ječar McCaina

Vietnamec Tran Trong Duyet, nekdanji upravnik zapora v katerem je bil v soboto preminuli ameriški senator John McCain med leti 1967 in 1973 zasužnjen kot vojni ujetnik, se je v Hanoju (Vietnam) poklonil spominu na McCaina in pristavil, da mu je bil nekdanji ameriški pilot vojaškega bombnika že takoj, ko sta se spoznala "zelo všeč zaradi njegovih trdnih stališč", poroča tiskovna agencija AP.

Duyet je ob isti priložnosti poudaril, da je McCaina "zelo spoštoval".

Tudi drugi Vietnamci so te dni izkazali pošto McCainu, nekdanjemu pilotu ameriške mornarice, ki je postal vojni ujetnik po tem, ko je bil njegov bombnik "Skyhawk" oktobra leta 1967 zadet nad Hanojem. Bil je hudo ranjen, v ujetništvu pa je prestal tudi torturo, zaprt več kot pet let za rešetkami v razvpitem zaporu "Hanoi Hilton".

Že takrat mi je bil zelo všeč zaradi močne osebne integritete in trdnih stališč

"Že takrat mi je bil zelo všeč zaradi močne osebne integritete in trdnih stališč. Kasneje, ko je postal ameriški senator, sta s senatorjem Johnom Kerryjem močno prispevala k napredku vietnamsko-ameriških odnosov", je dejal Duyet za "Vietnam News", glasilo uradne vietnamske tiskovne agencije.

Medtem pa so številni prebivalci Hanoja oddali pošto McCainu na veleposlaništvu ZDA in pri njegovem spomeniku, ki se nahaja ob bližnjemu jezeru, postavljenemu na kraju, kjer je pred več kot pol stoletja pristal s padalom, potem ko mu je bilo letalo zadeto.

Melania - twitt o McCainu
Twitt Melanie Trump, s katerim se je poklonila Johnu McCainu.

Po drugi strani, se prigode glede odnosa Bele hiše do McCainovega pogreba le še stopnjujejo. Po neprijetnem zapletu, ko je bila na drogu Bele hiše ameriška zastava po enem dnevu znova dvignjena (namesto da bi bila spuščena do dneva pokopa senatorja) in nato po javnih kritikah znova spuščena, se v ZDA nadaljujejo dileme o tem, ali se bo Melania Trump morda vendarle udeleila pogreba McCaina. John McCain je namreč pred smrtjo zahteval, da aktualnega predsednika ZDA nikakor noče na svojemu pogrebu, zato je še vedno uganka ali je Donald Trump zaradi tega prepovedal tudi soprogi Melaniji, da se udeleži tega dogodka.

Tuji mediji poročajo, da se Melania počuti osramočeno zaradi McCainove prepovedi Donaldu, da se udeleži njegovega pogreba.

Trump javno dvomi o herojstvu McCaina
Trenutek, ko je Donald Trump v svoji kampanji napadel Johna McCaina in njegovo vojno herojstvo postavil pod vprašaj. Vir: CNN

Prav tako poročajo, da je poskusila prepričati Donalda, da skupaj s svojim piscem govorov napiše daljše uradno poslovilno sporočilo in se na ta način dostojno oprosti od preminulega senatorja, s katerim sta sicer bila v sovražnih odnosih, toda Trump jo je zavrnil s pripombo, da bi bilo tako njegovo dejanje v javnosti videti - zlagano.

Medtem se je od svojega prijatelja poslovil tudi nekdanji podpredsednik ZDA John Biden, ki je dejal, da mu je bil John McCain blizu "kakor brat" in da sta imela veliko "družinskih prepirov". Na sami žalni slovesnosti pa je bilo, ko je bilo govora o udeležencih, kot poroča New York Times, veliko aluzij o "človeku, ki ni povabljen", s čemer so vsi govorniki seveda merili na predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ga McCain ni prenašal.  

Na McCainovem pogrebu o "človeku, ki ni povabljen"
New York Times navaja, da Donalda Trumpa na žalni slovesnosti niso niti omenjali po imenu, temveč so ga imenovali kot "človeka, ki ni povabljen."

Ameriški mediji spominjajo, da je Trump v predsedniški kampanji leta 2016 oporekal, da McCainu pritiče sloves heroja vietnamske vojne, McCain pa je že leta 2015 v intervjuju za "New York Times", v času, ko je šele postal predsedujoči Odbora oboroženih sil ameriškega Senata izjavil, da želi, da bi na njegovem nagrobniku pisalo preprosto: "Služil je svoji deželi".