REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Pred volitvami v Italiji nova afera, tokrat okoli gibanja Pet zvezd

Pred volitvami v Italiji nova afera, tokrat okoli gibanja Pet zvezdStranka Pet zvezdic z Beppejem Grillom na čelu se sooča z problemom posameznih njihovih poslancev

Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami v Italiji odmeva afera o poneverbah v vrstah populističnega gibanja Pet zvezd. Nekateri poslanci gibanja, ki si marca obetajo ponovno izvolitev, naj bi namreč dela svojih dohodkov ne namenili v sklad za podporo malim in srednje velikim podjetjem, kot to od njih zahtevajo interna pravila.

Vodstvo gibanja z Beppejem Grillom na čelu je zdaj obljubilo, da bo zadevo temeljito preverilo in ugotovilo, kateri poslanci se niso držali internih predpisov, po katerih bi morali v omenjeni sklad prispevati precejšen del svoje poslanske plače. Kršitelje naj bi čakal izbris s seznama kandidatov za prihajajoče volitve.

Domnevno naj bi v skladu umanjkalo 1,4 milijona evrov. Kot sta poročala dnevnika La Repubblica in Corriere della Sera, naj bi nekateri poslanci celo fotografirali potrdila o nakazilu denarja v sklad in fotografije kot dokaz objavili na spletni strani gibanja, a naj bi nato stornirali vplačila. Doslej naj bi odkrili že najmanj tri kršitelje.

Ogorčenje javnosti je skušal ublažiti kandidat Petih zvezd za premierja, 31-letni Luigi Di Maio, ki je poudaril, da so poslanci gibanja v iztekajočem se mandatu v sklad vplačali 23,1 milijona evrov, s tem denarjem pa so pomagali 7000 podjetjem in 14.000 delojemalcem. "Nekaj gnilih jabolk" še ne izničuje uspeha naše edinstvene pobude, je vztrajal.

Razkritje je posebej boleče, saj je Pet zvezd zgrajenih prav na populističnih obljubah o drugačni politiki, ki ni skorumpirana in dela v dobro ljudi. Pred volitvami so pogosto izpostavljali prav omenjeno pobudo za pomoč malim in srednje velikim podjetjem.

Kot posamezna stranka naj bi gibanje Pet zvezd sodeč po anketah na volitvah 4. marca prejelo največ glasov, nekje 28 odstotkov, a prvo mesto bo po pričakovanjih pripadlo desnemu zavezništvu pod vodstvom bivšega premierja Silvia Berlusconija. Tokratna afera je sicer prišla na dan v Berlusconijevi medijski hiši Mediaset, poroča nemška tiskovna agencija dpa.