REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posnetki razkrili, kako so 7. oktobra izraelski vojaški helikopterji ubijali tudi izraelske civiliste in vojake

Posnetki razkrili, kako so 7. oktobra izraelski vojaški helikopterji ubijali tudi izraelske civiliste in vojakeHelikopter Apache izraelskega vojaškega letalstva v napadu. Vir: Posnetek zaslona, X

Izraelska vojska je objavila posnetke brezpilotnih letal, ki prikazujejo na stotine ožganih in poškodovanih avtomobilov, ki so jih premaknili z glasbenega festivala Nova, kar je dodaten dokaz, da so izraelske sile verjetno pobile veliko lastnih prebivalcev med začetkom Hamasove operacije »Povodenj Al-Aksa« 7. oktobra letos, poroča The Cradle.

Festival Nova je potekal v bližini kibuca Be'eri, le pet kilometrov stran od ločevalnega zidu območja Gaze.

To je bila ena prvih tarč palestinskih odporniških borcev, ko so se prebili iz Gaze in od 6.30 zjutraj napadali vojaška oporišča in naselja.

Med napadom je palestinskim borcem uspelo ujeti okoli 240 Izraelcev, vključno z vojaki, naseljenci in tujci.

Novi posnetek z dronom prikazuje pogled iz zraka na stotine požganih in uničenih avtomobilov, odpeljanih s prizorišča festivala in postavljenih na makadamsko parkirišče, kjer je nastal začasen odpad.

Izraelska reševalna služba Zaka trdi, da je s prizorišča festivala odstranila 260 trupel.

Izrael trdi, da so jih pobili borci Hamasa in civilni palestinski zločinci, ki so preplavili odprto ograjo na meji z Gazo v urah po napadu Hamasa.

Vendar se zdi, da posnetek potrjuje prejšnja poročila izraelskih medijev, da so se izraelski piloti s helikopterji Apache na napade odzvali tako, da so streljali tako na borce Hamasa kot na Izraelce.

Poročilo z dne 15. oktobra v časniku Yedioth Ahronoth pojasnjuje, da so prvi helikopterji prispeli na območje Gaze približno eno uro po začetku spopadov.

Časopis v hebrejskem jeziku poroča, da je bila naloga bojnih helikopterjev in oboroženih brezpilotnih letal Zik zaustaviti tok Hamasovih borcev in oborožencev, ki so pridrli na izraelsko ozemlje skozi vrzeli v ograji na meji z Gazo.

To je bilo zapleteno zaradi težav, ki so jih imeli piloti pri razlikovanju med borci Hamasa, palestinskimi roparji, oblečenimi v civilna oblačila, in Izraelci.

Izraelski helikopterji  Vir: X
Izraelski helikopterji. Vir: X, posnetek zaslona

Časopis ugotavlja: »Ta prevara je delovala precej časa, dokler Apachi niso morali preskočiti vse omejitve. Šele okoli 9. ure so nekateri začeli sami, brez pooblastila nadrejenih, s topovi streljati po teroristih.«

Vse več dokazov kaže, da so izraelske sile verjetno pobile veliko lastnih prebivalcev med začetkom Hamasove operacije »Povodenj Al-Aksa« 7. oktobra letos.

»Hitrost ognja proti tisočem teroristov je bila sprva ogromna in šele na določeni točki so piloti začeli upočasnjevati napade in skrbno izbirati tarče,« je pojasnil izraelski časnik.

Kljub zmedi je osemindvajset izraelskih bojnih helikopterjev čez dan izstrelilo vse strelivo, ki so ga imeli, vključno s stotinami 30 mm topovskih granat in izstrelkov Hellfire.

Ko je poveljnik 190. eskadrilje približno ob 10.00 uri pristal s svojim Apachem, da bi ponovno naložil strelivo, je drugim pilotom naročil, naj streljajo na vse, kar vidijo v območju ograje, ki ločuje Izrael od Gaze.

Isti poveljnik je v nekem trenutku napadel izraelsko vojaško postojanko z obkoljenimi vojaki v njej, da bi pomagal izraelski vojski, da jo ponovno zavzame pred Hamasom, in odprl ogenj v bližini hiš v kibucu v podporo častniku iz divizije Sinaj, ki je s padalom skočil med bojem proti Hamasovim militantom.

Po podatkih zračnih sil so v prvih štirih urah od začetka spopadov izraelski helikopterji in bojna letala napadli okoli 300 tarč, večinoma na izraelskem ozemlju.

Izraelski vojaški tiskovni predstavnik kontraadmiral Daniel Hagari je 7. oktobra omenil izraelski odziv na napad Hamasa in problem ujetnikov. Opisal je, kako se izraelska vojska spopada s »situacijami s talci« z uporabo zračnih napadov in kopenskih sil.

Hagari je dejal, da se vojska »bori na 22 lokacijah« in dodal, da »v vseh mestih v južnem Izraelu ni skupnosti, kjer ne bi imeli naših sil«.

»Ubili so vse, vključno s talci,« je za Kan povedala mati treh otrok. »Bil je zelo, zelo močan navzkrižni ogenj.«

»Tam so posebne enote z višjimi poveljniki in tam potekajo aktivni boji,« je dejal.

Izraelske zračne sile so izvedle napade na »več lokacijah«, je dejal Hagari in dodal, da je bilo »na stotine mrtvih, vključno s številnimi teroristi.«

Glavni napor izraelske vojske (IDF) je bil »odstranitev« vseh »tistih, ki so se infiltrirali v Izrael in se poskušajo vrniti na območje Gaze,« je dejal. »Najprej bomo udarili iz zraka, potem pa tudi s težkimi kopenskimi sredstvi,« je dodal.

Odzivanje na situacije s talci s tako izjemno ognjeno močjo je pomenilo, da varnost samih talcev ni bila prednostna naloga za Tel Aviv.

Guardian je poročal, da je vplivni izraelski finančni minister in vodja naseljencev Bezalel Smotrich na seji vlade pozno 7. oktobra pozval izraelsko vojsko, naj »brutalno udari Hamas in ne upošteva problema ujetnikov«, saj Hamasov napad še traja.

Yasmin Porat, ki je 7. oktobra preživela napad Hamasa na kibuc Be'eri blizu Gaze, je v radijskem intervjuju za izraelsko državno televizijo Kan izjavila, da so njihove varnostne sile ubile tudi izraelske civiliste. »Ubili so vse, vključno s talci,« je za Kan potrdila mati treh otrok. »Bil je zelo, zelo močan navzkrižni ogenj.«

Liberalni izraelski dnevnik Haaretz je ob tem objavil obsežen članek, ki opisuje, kako se je izraelski poveljnik, brigadni general Avi Rosenfeld iz divizije v Gazi le stežka odločil in na koncu zahteval zračne napade na lastno oporišče, ko so ga prevzeli borci Hamasa ter ujeli in ubili veliko vojakov v njem.

Takšno ukrepanje izraelski vojski omogoča posebna »direktiva Hanibal«, ki naj bi bila sicer uradno preklicana, a se dejansko še uporablja in zahteva, da v primeru ugrabitev vojakov IDF uporabi prekomerno silo s katero ubije tako ugrabitelje kot njihove talce – lastne vojake.

Zabarikadiran v podzemni vojni sobi divizije s peščico vojakov in vojakinj je Rosenfeld »obupno poskušal rešiti in organizirati napadeni sektor.«

Številni vojaki, večina od njih sploh ni bilo bojno osebje, so bili ubiti ali ranjeni zunaj. Divizija je bila prisiljena zahtevati zračni napad na samo bazo, da bi odvrnila teroriste.

Podoben primer se je zgodil v Sderotu, mestu s 30.000 prebivalci, ki se nahaja 12 kilometrov od meje z Gazo, med napadom Hamasa 7. oktobra.

Novinarka Stephanie Freid iz kitajskega CGTN je teden pozneje obiskala Sderot:

Poročala je, da je Sderot »mesto, ki so ga zavzeli borci Hamasa. Veliko ljudi je bilo ubitih, prišlo je tudi do spopadov. In dokaz za to so razbitine tukajšnje policijske postaje. Tu so jo zasedli. Tukaj je bilo ubitih do 20 ljudi, vključno z zaporniki, ki so bili zaprti na postaji,« je dejala.

Borci Hamasa in njihovi policijski ujetniki so bili očitno ubiti, ko so izraelske sile s tankom odprle ogenj na postajo.

Takšno ukrepanje izraelski vojski omogoča posebna »direktiva Hanibal«, ki naj bi bila sicer uradno preklicana, a se dejansko še uporablja in zahteva, da v primeru ugrabitev vojakov izraelska vojska uporabi prekomerno silo s katero ubije tako ugrabitelje kot njihove talce – lastne vojake.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek