REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poslanec posvaril, da bi Nemci lahko znova končali kot Hitler

Poslanec posvaril, da bi Nemci lahko znova končali kot HitlerPoslanec Bundestaga Matthias Moosdorf: Berlin bi se moral pogovarjati z Moskvo, namesto da pošilja orožje režimu v Kijevu. Na sliki: Kip Adolfa Hitlerja. Vir: Posnetek zaslona, X

Države, ki bodo v odnosih z Moskvo stavile le na vojaško silo, bodo zagotovo doživele poraz, je na četrtkovem parlamentarnem zasedanju opozoril Matthias Moosdorf, član odbora za zunanje zadeve nemškega Bundestaga.

Nemški poslanec je izrazil zaskrbljenost, ko so poslanci Bundestaga nameravali sprejeti resolucijo, ki poziva Berlin, naj Kijevu pošlje več orožja.

»Povsem jasno moramo povedati: deset let vojne [v Ukrajini] nas uči, da tisti, ki se zapletajo z Rusijo, končajo kot Napoleon leta 1812 ali, še huje, kot leta 1945 je poslanske kolege opozoril Moosdorf, pri čemer je mislil na poraz nacistične Nemčije pod udarom Sovjetske zveze in zavezniških sil.

Matthias Moosdorf: Berlin bi se moral pogovarjati z Moskvo, namesto da pošilja orožje Kijevu.

Poslanec, član desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), je dejal, da želi kolege zakonodajalce opozoriti na ta zgodovinska dejstva zaradi nenehnih »drznih zahtev« po dostavi raket Taurus Kijevu.

Ukrajina je maja lani vložila uradno prošnjo za te rakete, ki imajo domet do 500 kilometrov in lahko prebijejo tudi zidove bunkerjev.

Berlin, ki je sicer postal drugi največji vojaški donator Kijevu med nenehnim sporom z Moskvo, te posebne zahteve doslej ni želel izpolniti.

Vlada kanclerja Olafa Scholza naj bi bila zaskrbljena, da bi morebitna uporaba tega orožja znotraj ruskih meja lahko Nemčijo potencialno približala ukrajinskemu konfliktu.

Poslanci Bundestaga so že prej zavrnili predloge, v katerih je bila posebej omenjena ta vrsta raket.

V četrtek je bil nov predlog, ki ga je predložil opozicijski blok konservativne Unije, zavrnjen s 480 glasovi za in 182 proti.

Poslanci so kljub temu sprejeli drugo resolucijo, ki so jo predložile tri stranke vladne koalicije in v kateri rakete Taurus niso bile omenjene poimensko, so pa Berlin pozvali, naj Ukrajini dostavi dodatno orožje daljšega dosega. Te dobave naj bi omogočile napade na »strateško pomembne cilje daleč v zaledju« ruskih sil, je po poročanju agencije AP zapisano v besedilu dokumenta.

Nezavezujočo resolucijo je nato podprlo 382 poslancev, 284 poslancev ji je nasprotovalo, dva pa sta se vzdržala.

Glede politike drugih zahodnih držav v konfliktu, ki še vedno poteka, je Moosdorf poudaril, da so prizadevanja za rešitev vprašanja s političnimi ali diplomatskimi sredstvi »pomanjkljiva«.

Nato je kanclerja Scholza pozval, naj se »sestane z [ruskim predsednikom Vladimirjem] Putinom in se z njim pogovori«.

Nemški poslanec je kritiziral tudi dejstvo, da Rusija ni bila povabljena na münchensko varnostno konferenco.

Med slovenskimi politiki iz strank, ki imajo sedeže v Državnem zboru pa žal še vedno ni niti enega, ki bi se mu utrnila kakšna podobna misel...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek