REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posebni predstavnik ZN opozarja London na porast revščine

Posebni predstavnik ZN opozarja London na porast revščine

Posebni poročevalec Združenih narodov za vprašanje ekstremne revščine in človekovih pravic Philip Alston je danes britansko vlado opozoril, da je "v stanju zanikanja" glede naraščanja revščine na Otoku. Prav tako britanska vlada ni preučila vpliva brexita na najrevnejše družine v državi, je dejal Alston.

Kot je dejal, so znanstveniki, človekoljubne organizacije in tudi politiki praktično enotni, da je revščina velik problem v Veliki Britaniji in da se niti pod razno ne dela dovolj za reševanje tega problema.

Po dveh dneh preučevanja stanja v Veliki Britaniji je Alston danes opozoril, da po njihovih ocenah kar 14 milijonov ali 21 odstotkov od skupno 66 milijonov britanskih prebivalcev živi v relativni revščini.

Po dveh dneh preučevanja stanja v Veliki Britaniji je Alston danes opozoril, da po njihovih ocenah kar 14 milijonov ali 21 odstotkov od skupno 66 milijonov britanskih prebivalcev živi v relativni revščini. Kar 1,5 milijona pa jih je v "obupanem stanju", je poudaril.

Še posebej šokantna je stopnja naraščanja revščine med otroki. Po napovedih pa se bo ta stopnja še zviševala, je še dodal Alston.

Ulice in različni kraji po Angliji zaradi vse nižjega standarda postajajo vse bolj zanemarjeni

Britanska vlada pa je bolj ali manj v stanju zanikanja problema, nacionalni socialni sistem pa je postal zelo neprijazen, da bi tako ljudje postali bolj samozadostni, je še ocenil Alston. "Britansko sočutje do tistih, ki trpijo, je nadomestil kaznovalen, neobčutljiv in celo zloben pristop," je še ocenil.

Napovedal je, da bo brexit zadeve še poslabšal. "Tisti z nižjimi dohodki bodo res trpeli," je dejal in opozoril, da britanska vlada teh učinkov sploh ni preučila, čeprav bi jih morala.

Napovedal je, da bo brexit zadeve še poslabšal. "Tisti z nižjimi dohodki bodo res trpeli," je dejal in opozoril, da britanska vlada teh učinkov sploh ni preučila, čeprav bi jih morala.

Veliko Britanijo je še opisal kot državo, v kateri so socialno-ekonomske razlike privedle do "dveh dramatično različnih" družb. Izsledke bo predvidoma junija predstavil tudi v Svetu ZN za človekove pravice, še poroča dpa.

Delite članek