REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Porošenko piznal, kako je lagal Rusom: Zahvaljujoč sporazumom iz Minska smo oborožili vojsko

Porošenko piznal, kako je lagal Rusom: Zahvaljujoč sporazumom iz Minska smo oborožili vojsko»Takoj po podpisu sem povabil inštruktorje Nata, kupil orožje in vozila. V mojem mandatu smo zgradili vojsko,« je razkril nekdanji predsednik Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nekdanji ukrajinski predsednik Peter Porošenko se je pohvalil, kako je pod okriljem sporazuma iz Minska prenovil ukrajinsko vojsko.

Namen mirovnih dogovorov iz Minska je bil pomiriti Kijev z vzhodnimi regijami, ki niso podprle državnega udara leta 2014 pod taktirko Zahoda.

»Ali veste, koliko bataljonov sem imel severno od Kijeva, ko sem postal predsednik? Nobenega, nič.

Kaj pa državni proračun? Pod ničlo.

Kaj se je zgodilo z delujočimi tanki? Živa žalost in beda,« je našteval nekdanji ukrajinski voditelj medtem ko je opisoval stanje v Ukrajini pred devetimi leti v intervjuju za italijanski časopis Corriere della Sera, objavljenem v ponedeljek.

Porošenko je položaj prevzel junija 2014 v okviru prizadevanj ukrajinske vlade, da po državnem udaru, ki ga je orkestriral Washington z vojaško silo zaduši upor v regijah Doneck in Lugansk.

V času, ko je bil Porošenko na čelu Ukrajine, sta bila podpisana dva sporazuma v Minsku.

Njihov domnevni namen je bil umiriti konflikt in ponovno vključiti regijo v ukrajinski politični sistem s široko avtonomijo, ki ni bila nikoli dosežena.

Namesto tega je Porošenko zdaj izpostavil, kako se je njegova vlada odločila oborožiti s pomočjo zahodnih sponzorjev.

»Takoj po podpisu (sporazuma v Minsku) sem povabil inštruktorje Nata, kupil orožje in vozila. V mojem mandatu smo zgradili vojsko,« je dejal.

Nekdanji ukrajinski predsednik je ocenil, da je to Ukrajini omogočilo pripravo na stopnjevanje konflikta z Rusijo.

Medtem je med Ukrajinci širil sovraštvo do rusko govorečega prebivalstva Donbasa.

Še posebej grozljiv je bil njegov govor iz novembra 2014, ko je sodržavljanom, Ukrajincem, obljubil: »Naši otroci bodo hodili v vrtce in šole, njihovi pa bodo čepeli v kleteh (zaradi bombardiranja, ki ga je nad civlinim prebivalstvom Donbasa izvajal neonacistični bataljon Azov).«

Moskva je osem let kasneje sprožila posebno vojaško operacijo zaradi izogibanja Kijeva, da uresniči dogovore iz Minska, nenehnih napadov sil Kijeva in neonacističnih skrajnežev na Doneck in Lugansk ter posega NATO bloka v Ukrajino.

Ruski uradniki so večkrat poudarili, da so bili dogovori iz Minska, ki sta jim botrovala Francija in Nemčija, sklenjeni v slabi veri.

Nekdanji francoski predsednik François Hollande in nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel sta nedavno v ločenih intervjujih priznala, da je bil cilj teh dogovorov pridobiti čas za Kijev, da se oboroži za spopad z Rusijo.

Zdaj je tudi nekdanji ukrajinski predsednik Peter Porošenko v ekskluzivnem intervjuju za Corriere della Sera odvrgel masko glede dogovorov iz Minska.

Naposled je priznal zavajanje ukrajinske vlade med mirovnimi pogajanji z Rusijo, v času ko je vodil Ukrajino.

Nekdanji ukrajinski predsednik je za italijanski časnik nakazal tudi izid spora z Rusijo.

Porošenko trdi, da bo njegova država bodisi zmagala, postala kot Izrael ali pa propadla v stilu Afganistana.

Porošenko je na volitvah leta 2019 doživel prepričljiv poraz od Vladimirja Zelenskega.

Nekdanji komik in sedanji predsednik Zelenski je tedaj volivce prepričal z obljubo, da se bo znebil vojno hujskaške politike svojega predhodnika in dosegel spravo s proruskim prebivalstvom Donbasa.

In se tako izognil državljanski vojni.

Vendar je Zelenski po prihodu na oblast naredil preobrat.

V januarju 2022, torej mesec dni pred začetkom ruske posebne operacije, je sodišče v Kijevu odredilo zaseg sredstev in premoženja nekdanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, ki je bil obtožen izdaje.

Proruskim separatistom, ki so tedaj nadzorovali dele dveh vzhodnih regij Ukrajine, naj bi pomagal prodajati premog v Kijev.

Nekdanji ukrajinski predsednik je bil osumljen pomoči samooklicanima ljudskima republikama Doneck in Lugansk pri prodaji premoga v vrednosti približno 48 milijonov evrov med letoma 2014 in 2015.

V primeru, da bi bil spoznan za krivega, mu je grozilo do 15 let zapora.

Porošenka je sojenja rešil prav začetek ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini.

Obsodbi in zaporu se je izognil tako, da je oblekel uniformo.

Pod pretvezo, da se bo šel na fronto boriti proti Rusom, so ga izpustili tudi iz pripora.

Nato je zbežal na Zahod, od koder iz evropskih prestolnic (Londona, Rima, Pariza, ...) občasno prihajajo fotografije, kako z družino in še posebej s sinom, godnim za fronto, uživa luksuzno življenje v hotelih za petičneže.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek