REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Politico«: Propadli poskusi ZDA, da bi pridigale Afriki

»Politico«: Propadli poskusi ZDA, da bi pridigale AfrikiPo poročanju »Politica« je bil del neuspešne ameriške strategije v Afriki poskus prikaza ruske prisotnosti kot »parazitske«, kar je prizadevanje, ki afriških voditeljev ni spodbudilo, da bi preklicali svoje odločitve o partnerstvu z Moskvo. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriška vlada se sooča s kaznijo zaradi svoje politike v Afriki, potem ko ji je bilo ukazano, da umakne več kot 1000 ameriških vojakov iz Nigra in izgubi dostop do ključne baze za brezpilotna letala, so za bruseljski Politico povedali viri iz Washingtona.

ZDA so prejšnji teden potrdile, da načrtujejo »urejen in odgovoren umik« iz Nigra.

Prehodna vlada te zahodnoafriške države, ki je pred tem na podoben način izgnala francoske vojake, se je odločila za varnostno sodelovanje z Rusijo.

Tudi sosednji Čad naj bi od Američanov zahteval, da odidejo, saj je vse to del širšega regionalnega odrivanja od zahodnih sil, nekdanjih kolonizatorjev na črni celini.

Anonimni ameriški uradniki so v pogovoru za »Politico« potrdili, da je razvoj dogodkov zreduciran na dejstvo, da Amerika zasleduje ideološke cilje, ko se ukvarja z afriškimi državami.

Washington je svojo pomoč poskušal pogojevati z demokratičnimi reformami in drugimi političnimi zahtevami, kar so nekateri afriški voditelji zavrnili z argumentom, da ZDA »ignorirajo podobna vprašanja z zavezniki v drugih delih sveta«, piše v poročilu.

»V večini teh vlad res nočejo, da bi jim narekovali, kaj morajo narediti,« je dejal en vir.

»Obstaja dolga zgodovina, ko je Zahod afriškim državam govoril, kako naj vladajo, in one so naposled rekle 'dovolj',« poroča Politico.

»Za zaprtimi vrati ameriški uradniki vse pogosteje pozivajo, naj se 'izzivi demokraciji' ignorirajo, da bi ohranili dostop do naravnih virov afriških držav in zadržali Kitajsko in Rusijo na distanci,« pojasnjuje Politico.

»(V Washingtonu) jih je strah, da bomo 'mi odšli in da bo Rusija vstopila',« je dejal en vir in vprašal, »ali smo res dober partner, če odidemo, ko so (Afričani) najbolj ranljivi?«

Moskva in Peking sta kritizirala tako imenovani »red, ki temelji na pravilih«, ki ustrezajo Zahodu, ki ga promovira Washington, in ga označila za masko neokolonialistične politike.

ZDA uporabljajo moralistično retoriko, da spodkopavajo razvoj drugih držav in vsilijo globalni gospodarski sistem, ki koristi njim in njihovim zaveznikom, trdijo kritiki.

Po poročanju »Politica« je bil del neuspešne ameriške strategije v Afriki poskus prikaza ruske prisotnosti kot »parazitske«, kar je prizadevanje, ki afriških voditeljev ni spodbudilo, da bi preklicali svoje odločitve o partnerstvu z Moskvo.

Še vedno ni jasno, kdaj in celo ali bodo ameriške enote sploh zapustile Niger, piše v poročilu.

Eden od virov je dejal, da bi se Washington lahko poskušal dogovoriti za njihov ostanek v državi tako, da bi ponudil storitve usposabljanja vojski Niameyja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek