REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Peskov: »Vse smrdi po pošastnem zločinu, gre za dezinformacijsko kampanjo, za napad na medije!«

Peskov: »Vse smrdi po pošastnem zločinu, gre za dezinformacijsko kampanjo, za napad na medije!«Peskov opozarja na koordiniran napad na zahodne medije zaradi prikrivanja zločinov pod taktirko »znanih storlicev«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

New York Times je ob sklicevanju na »neimenovane vire« objavil zgodbo, v kateri pripisuje izvedbo napadov na rusko-nemške plinovode Severni tok 1 in Severni tok 2 nekakšni »proukrajinski skupini«, ki pa po drugi strani naj ne bi bila povezana z Ukrajino in ne z ZDA.

Ameriški časnik se pri poročanju sklicuje na neimenovane ameriške uradnike, ki so pregledali obveščevalne podatke in pravijo, da bi za eksploziji lahko bila odgovorna proukrajinska skupina, ki so jo sestavljali ukrajinski ali ruski državljani.

Po poročanju New York Timesa ni dokazov, da bi bili ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ali njegovi najvišji podrejeni vpleteni.

In tudi ne, da so storilci delovali po navodilih predstavnikov ukrajinskih oblasti.

»Čeprav rad zbiram zabavne teorije zarote o ukrajinski vladi, moram povedati, da Ukrajina nima ničesar opraviti z nesrečo v Baltskem morju in nima nobenih informacij o proukrajinskih sabotažnih skupinah,« se je na navedbe časopisa cinično odzval Mihajlo Podoljak, svetovalec predsednika Zelenskega.

Dejal je, da Kijev ni imel nobenih informacij o tem, kaj se je zgodilo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je poročilo ameriškega časopisa zavrnil kot »koordiniran poskus prirejanja novic.«

»Avtorji napada očitno želijo preusmeriti pozornost,« je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal Dmitrij Peskov.

Peskov je še dejal, da bi morale države delničarke Severnega toka vztrajati pri nujni i pregledni preiskavi.

»Še vedno (Rusija) ne smemo sodelovati v preiskavi.

Šele pred nekaj dnevi smo o tem prejeli informacije od Dancev in Švedov. To ni samo čudno. To diši po pošastnem zločinu«, je dodal Peskov.

Seymour Hersh je razkril še eno medijsko bombo - dobesedno...
Legenda ameriškega raziskovalnega novinarstva Seymour Hersh je razkril še eno medijsko bombo - dobesedno... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenski mediji medtem poročajo, da »natančen vzrok eksplozij na plinovodih 26. septembra lani ni znan, splošno pa velja, da je šlo za napad.«

Pri tem pa praviloma v popolnosti ignorirajo izčrpno poročilo veterana raziskovalnega novinarstva in Pulitzerjevega nagrajenca, novinarja Seymourja Hersha, ki je razkril časovnico, vpletene in natančno metodo uničenja plinovoda v Baltskem morju, ki so ga skupaj izvedle ZDA in Norveška.

New York Times skoraj mesec dni ni zapisal niti besedice o zgodbi s Pulitzerjevo nagrado nagrajenim Hershom, nato pa je objavil svojo novo različico zgodbe, ki je po vsej verjetnosti neresnična.

In služi le preusmerjanju pozornosti javnosti.

Istočasno pa se je zgodba, ki na prvi pogled podpira poročilo New York Timesa pojavila v še enem časniku.

Prav v istem trenutku, ko je New York Times objavil ničvredno »uradniki pravijo« zgodbo o domnevnih obveščevalnih podatkih o terorističnem napadu na plinovode Severni tok, je nemški tednik Die Zeit, ki ima močne povezave z ameriškimi tajnimi službami, pripravil prav tako neverjetno zgodbo o jadrnici v ukrajinski lasti, ki naj bi igrala glavno vlogo v napadu.

Vprašanje kot izziv: Ray McGovern, nekdanji agent ameriške vohunske agencije CIA bi rad izvedel, ali je ameriški predsednik Joe Biden med srečanjem z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem slednjega obvestil, da bo sabotiral plinovod Severni tok. V isti sapi McGovern sprašuje, zakaj nihče nima poguma vprašati Scholza, ali si je morda razstrelil plinovod - sam? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Die Zeit je zapisal, da rezultati njihove preiskave vodijo v Ukrajino.

Njihovi preiskovalci naj bi namreč identificirali čoln, s katerega naj bi bili izvedeni napadi na plinovode Severni tok, najelo pa ga je podjetje v lasti Ukrajincev.

Kdo je sabotiral rusko-nemške plinovode Severni tok, ki so v Evropo dovajali poceni ruski plin? Američani poznajo odgovor. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Gonzalo Lira, ki poroča iz Harkova, opozarja na absurdnost nove zgodbe, ki so jo lansirali nekateri ameriški ter nemški osrednji mediji in v kateri naj bi napad izvedli ukrajinski podvodni partizani.

Die Zeit sicer pravi, da naj bi na zadevni jadrnici našli sledove eksploziva.

In tako za akcijo naj ne bi bila odgovorna ladja USS Kearsarge, ameriška amfibijska križarka, ki je pripeljala potapljače, ki so imeli nalogo izvesti domnevno vajo odstranjevanja min blizu otoka Bornholm, neposredno poleg plinovodov, le nekaj mesecev preden je na njih prišlo do eksplozij.

Po oceni spletne strani MoA lahko tukaj vidimo kampanjo dezinformacij, primerljivo z afero 'zastrupitve' Skripala v Veliki Britaniji.

Do sedaj je bilo objavljenih že na desetine novic v stilu 'uradniki pravijo', ki so bile vsaka bolj nelogična in neverjetna od prejšnjih.

Kampanja je bila očitno zasnovana tako, da je informacijski prostor preplavila s toliko neumnostmi, da se nihče ne bi več vrnil h koreninam zgodbe.

To nenadno navajanje neimenovanih uradnikov, mesec dni po objavi poročila z dognanji Seymourja Hersha, je zato skoraj zagotovo samo poskus odvračanja javnosti od resnice.

Hkrati pa posredno že kaže, da se ameriška administracija že odaljuje od vlade Zelenskega.

Na koga spominja - bombaš Severnega toka... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na koncu bodo v Beli hiši Zelenskega in njegov režim celo obtožili terorizma.

In si oprali roke...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek