REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagonov mož iz sence: Kako ameriški trgovec z orožjem kuje bogastvo v Ukrajini

Pentagonov mož iz sence: Kako ameriški trgovec z orožjem kuje bogastvo v UkrajiniMarc Morales je med najpomembnejšimi ukrajinskimi dobavitelji orožja, Pentagon pa je z njegovim podjetjem podpisal pogodbe v vrednosti milijarde dolarjev, predvsem za nakup streliva, piše New York Times. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Trgovci z orožjem so se zgrnili v Ukrajino, privabile so jih milijarde dolarjev tuje pomoči,« navaja NYT.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je Ukrajini poslala 40 milijard dolarjev pomoči v orožju, vključno s sistemi zračne obrambe HIMARS in raketami Patriot, vendar se Pentagon zanaša tudi na manj znane trgovce z orožjem, kot je 51-letni Marc Morales, ki imajo stike z dobavitelji, s pomočjo katerih lahko zagotovijo oborožitev nižje kakovosti ali tisto iz sovjetske dobe, piše ameriški New York Times.

V članku ameriški časnik opisuje snidenje v luksuznem kijevskem hotelu, na katerem sta bila med drugimi Morales, čigar podjetje ima sedež na Floridi, in štabni vodnik ukrajinske vojske Vladimir Koyfman, katerega je ameriški poslovnež plačal, da mu organizira srečanja s stiki iz vlade Vladimirja Zelenskega.

New York Times (NYT) se sklicuje na pričevanje dveh ljudi, prisotnih na zadevnem sestanku, kjer so razpravljali o oboroževanju ukrajinskih čet, ki v članku nista bila imenovana. Časnik to početje opisuje kot »prikriti del vojne strategije Bidnove administracije.«

Sam Koyfman je pravzaprav Američan ukrajinskih korenin, ki ga ima pretkani ameriški trgovec z orožjem na plačilnem seznamu za urejanje srečanj z vladnimi uradniki v Kijevu.

Dejstvo, da se tudi Pentagon sam zanaša na tako obskurne trgovce z orožjem, potrjuje, da ameriška administracija tudi sicer deluje v sivi coni trgovine z orožjem, ki je postalo še bolj nepregledno, odkar je Ukrajina dolga leta zavračala sprejem protikorupcijskih zakonov.

»Trgovci z orožjem so se zgrnili v Ukrajino, privabile so jih milijarde dolarjev tuje pomoči,« navaja NYT.

Morales je med najpomembnejšimi ukrajinskimi dobavitelji, saj je Pentagon z njegovim podjetjem podpisal pogodbe v vrednosti milijarde dolarjev, predvsem za nakup streliva.

Časnik poudarja, da je Morales med najpomembnejšimi ukrajinskimi dobavitelji, saj je Pentagon z njegovim podjetjem podpisal pogodbe v vrednosti milijarde dolarjev, predvsem za nakup streliva.

Poročila kažejo, da je Morales »ob strani«, z neposredno prodajo orožja v Ukrajino zaslužil približno 200 milijonov dolarjev.

Poleg zaposlitve Koyfmana je Moralesov plačilni seznam vključeval tudi dolgoletnega svetovalca ukrajinskega obrambnega ministra Alekseja Reznikova, ki je bil nedavno odstavljen zaradi sumov korupcije in slabega upravljanja. Tudi Moralesovo podjetje je podvrženo preiskavi ukrajinskih protikorupcijskih organov zaradi suma sklepanja škodljivih pogodb.

Vladimir Koyfman, levo, in Marc Morales, drugi z leve, sta med Global Ordnance in Ukroboropromom, državnim proizvajalcem orožja, sklenila sporazum, ki ukrajinski vladi dovoljuje uporabo Global Ordnance za pridobivanje orožja in streliva. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Takšne pogodbe, poudarja NYT, spominjajo na čase, za katere se je zaman domnevalo, da so preteklost v Ukrajini, ko so trgovci z orožjem razvijali prijateljske odnose z vojaškimi uradniki, v tajonosti podpisovali pogodbe, proti dobaviteljem orožja pa so potekale preiskave. ZDA že več kot desetletje pozivajo ukrajinsko vodstvo, naj odpravi koruptivni sistem.

Zato tudi Morales najbrž ni bil »prva izbira« Pentagona, poroča ameriški časnik. Ministrstvo za pravosodje ZDA ga je leta 2009 obtožilo utaje in pranja denarja, potem ko so ga preiskovalci ujeli v prisluhih, medtem ko je tehtal načine, kako naj podkupi tuje uradnike.

Toda FBI je zavozlal preiskavo in obtožbe zoper Moralesa so bile na koncu zavrnjene, piše NYT.

Nato je vojna spremenila računico tako Ukrajincev kot Američanov, Bidnova administracija, ki je iskala načine, kako da oboroži Ukrajino ne da bi poslala ameriške vojake v državo, je potrebovala ljudi, kot je Morales, ki je v Afganistanu in Siriji dokazal, da lahko nepretrgoma brez težav zagotovi in ​​dostavlja orožje.

Morales je prošnje NYT za pogovor zavrnil, glavni svetovalec njegovega podjetja Global Ordnance Bryan Van Brunt pa je v pisnem odgovoru zatrdil, da podjetje pri svojem poslovanju spoštuje zakone in predpise.

Koyfman naj bi bil kot Američan ukrajinskega porekla »rekrutiran« ob začetku ruske posebne vojaške operacije, vendar njegove vojaške dolžnosti niso najbolj jasne, a po besedah ​​vladnega uradnika iz Kijeva je oseba, na katero se je treba obrniti, ko gre za nabavo orožja.

Van Brunt je pojasnil, da se Koyfman ukvarja s pogodbami v Ukrajini in dogovarja sestanke med njihovimi zaposlenimi in ukrajinskim obrambnim ministrstvom, medtem ko sam Koyfman, ki v Moralesovem podjetju dela od začetka leta 2021, trdi, da v vojski dela brezplačno in da ena služba nima nobene zveze s tisto drugo.

Lansko leto je Global Ordnance na LinkedInu objavil videoposnetek štabnega vodnika ukrajinske vojske Koyfmana v vojaški uniformi, medtem ko stoji poleg, kot je sam rekel, množičnega groba, in ob tem pove: »Potrebujemo strelivo, potrebujemo izstrelke.«

Ni se predstavil kot uslužbenec Moralesovega podjetja Global Ordnance, ki prodaja rakete in strelivo, poudarja NYT.

Po ameriški zakonodaji je podjetjem prepovedano plačevati tujim uradnikom, da bi pospešila svoje  poslovne interese. Zadevna zakonodaja se nanaša tudi na prostovoljce, kot je štabni vodnik Koyfman, medtem ko ukrajinski predpisi vojaškim uradnikom prepovedujejo sodelovanje v »stranskih« poslih.

Ali Koyfmana obvezuje ta zakon, je odvisno od njegovih vojaških dolžnosti, ne le od njegovega čina.

Sam sebe opisuje kot »civilnega borca«, medtem ko Van Brunt navaja, da ukrajinska stran ve za njegov angažma v ameriškem podjetju, preveril naj bi ga tudi State Department.

Ko je New York Times želel preveriti te trditve, je tiskovni predstavnik State Departmenta dejal, da ne more potrditi »obstoja preiskave o morebitni kršitvi mednarodnih predpisov o trgovini z orožjem«, čeprav se vprašanje NYT sploh ni nanašalo na kakršno koli preiskavo.

Morales je najel tudi Denisa Vanasha, dolgoletnega svetovalca ukrajinskega obrambnega ministra, ki je to mesto zapustil in se pridružil Global Ordnance, Van Brunt pa pravi, da je ministrstvo odobrilo njegovo zaposlitev.

Moralesovi tekmeci trdijo, da uživa nepošteno prednost, ne zaradi njegovih vezi s Koyfmanom ali Vanashem, ampak zaradi njegovih vezi s Pentagonom, poudarja NYT.

Trgovci z orožjem z vsega sveta tekmujejo za nakup omejenih količin sovjetskega orožja, večinoma iz vzhodne Evrope, za prodajo v Ukrajino. Toda z denarjem, ki mu priteče iz Washingtona, lahko Morales ponudi boljšo ceno kot njegovi konkurenti, je potarnalo več vzhodnoevropskih trgovcev z orožjem.

Ta zgodba kaže, kako Pentagon oblikuje svetovni trg orožja in ustvarja bogate trgovce s političnimi povezavami, poudarja NYT.

»Nič ni nezakonitega v dajanju boljše ponudbe od konkurence, vendar ta zgodba kaže, kako Pentagon oblikuje svetovni trg orožja in ustvarja bogate trgovce s političnimi povezavami,« poudarja NYT.

Ukrajinske protikorupcijske organizacije pravijo, da bi lahko milijarde dolarjev, ki se pumpajo na vzhodnoevropski trg orožja, oblikovale politiko in vojske še dolgo po koncu ukrajinskega konflikta.

Na nek način očitki na Moralesov račun zrcalijo tudi dejstvo, da mu je uspelo v sivi coni preprodajalcev orožja dostaviti orožje iz Bolgarije, Egipta, Jordanije in Pakistana v Ukrajino. Poleg tega še zdaleč ni edini trgovec z orožjem s političnimi povezavami v ukrajinski vladi.

Njegova kariera trgovca s smrtjo bi se lahko končala, ko so proti njemu leta 2010 uvedli preiskavo. Za dve leti je zapustil to panogo in prodajal pohištvo za tastovo podjetje. Obtožbe proti njemu so bile leta 2012 ovržene, naslednje leto pa je ustanovil Global Ordnance.

Orožje je prodajal Pentagonu, ta pa ga je uporabljal za boj proti Islamski državi, njegova mreža, ki se razteza po ZDA, vzhodni Evropi in Bližnjem vzhodu, pa se je izkazala za zanesljivo in Pentagon je kmalu postal njegova največja stranka. Global Ordnance je med letoma 2016 in 2019 s Pentagonom podpisal pogodbe v vrednosti več kot 78 milijonov dolarjev.

Teden dni pred začetkom ruske posebne vojaške operacije je Global Ordnance s Pentagonom podpisal pogodbo v vrednosti 750 milijonov dolarjev za pomoč ameriškim zaveznikom. Postala je vzvod za oboroževanje Ukrajine.

Sledile so nove pogodbe, za še stotine milijonov dolarjev.

Pentagon ni odgovoril na vprašanja v zvezi s pogodbami s tem podjetjem, piše NYT.

Škatle s strelivom na ukrajinskem položaju prejšnji mesec v regiji Doneck v vzhodni Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kot poudarjajo, je imel Global Ordnance na začetku konflikta v Ukrajini v Bolgariji polno skladišče streliva, ki ga je Pentagon nameraval uporabiti v Afganistanu, a so ga namesto tega poslali v Ukrajino.

Tako je Morales postal neprecenljiv v prvih dneh konflikta in pridobil naklonjenost ukrajinskih uradnikov.

Bile pa so tudi turbulence. Posledica mrzličnih ukrajinskih nakupov orožja je bilo tekmovanje med državnimi in zasebnimi podjetji, pri čemer pri nakupu orožja preko državnega podjetja dobiček pobere država, pri zasebnikih pa gre dobiček njim.

Ukrajinski vojaki nosijo strelivo za urjenje februarja v regiji Kijev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tako naj bi na začetku konflikta oklepna vozila od Egipta kupila državna družba Ukrinmash, ki je izpogajala nakup v vrednosti okoli 65 milijonov dolarjev. Pri pogodbi pa se je zataknilo in kmalu se je kot kupec oklepnikov pojavil Morales.

Dobiček od prodaje ukrajinski vojski je šel njegovemu Global Ordnance, ne ukrajinskemu državnemu podjetju.

Tudi glede tega nakupa je potekala preiskava, saj dobavljena vozila niso imela ustrezne opreme, zato se je preiskovalo, kdo je na ministrstvu za obrambo odobril to pogodbo z ameriškim podjetjem.

Van Brunt pravi, da so te preiskave rutinske in da ukrajinske oblasti natančno pregledajo vsako vojaško pogodbo.

»Morales v Ukrajini vidi svetlo prihodnost,« sklene NYT.

Na srečanju z začetka članka v kijevskem hotelu, ko je bilo sproženo vprašanje prihodnjih velikih nakupov orožja za Ukrajino, naj bi Morales dejal, da jih je pripravljen zagotoviti, ni problema.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek