REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Peking naj bi Washington prepričal, da opusti poskuse pošiljanja bojnih letal Ukrajini

Peking naj bi Washington prepričal, da opusti poskuse pošiljanja bojnih letal UkrajiniMiG-29. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Odnosi med Kitajsko in ZDA so zelo hladni in zdi se, da nobena od strani druge ne uspe prepričati v spremembo stališč.

A v enem pomembnem primeru se je to vendarle zgodilo, poroča Spectator.

Kitajska je namreč pritisnila na ZDA, da so marca opustile načrt o oskrbi Ukrajine s poljskimi bojnimi letali, piše v petkovem poročilu Spectatorja.

Ves čas ukrajinskega konflikta Peking pritiska na obe strani k umiritvi napetosti, trdi poročilo.

Konec februarja, dva tedna po tem, ko so ruske enote vstopile v Ukrajino, je ameriški državni sekretar Antony Blinken javno izjavil, da je Washington svojim zaveznikom v Natu dal »zeleno luč« za dobavo bojnih letal iz sovjetskega obdobja Ukrajini, ki bi jih lahko uporabljali njeni piloti, in da je delal na dogovoru, po katerem bi Poljska prenesla svojo floto lovcev MiG-29 v Kijev.

V nekaj dneh je Varšava napovedala, da bo letala poslala ameriškim silam v letalsko bazo Ramstein v Nemčiji.

A le nekaj ​​ur po tej objavi je Pentagon ustavil prenos in opisal poljski predlog kot »nevzdržen.«

Odnosi med Kitajsko in ZDA so zelo hladni in zdi se, da nobena od strani druge ne uspe prepričati v spremembo stališč. A v enem pomembnem primeru se je to vendarle zgodilo, poroča Spectator.

Kitajska je bila neposredno odgovorna za ta preobrat, sedaj razkriva Spectator.

S citiranjem neimenovanega kitajskega vira je Owen Matthews opisal, kako se je začela »nujna in zaupna stranska pobuda, ki vključuje nekdanje evropske voditelje.«

To pobudo so »na koncu podprli Kitajci«, Washington pa se je umaknil.

Skoraj devet mesecev pozneje NATO kljub intenzivnemu lobiranju iz Kijeva Ukrajini še vedno ni zagotovil bojnih letal.

Prizadevanja Kitajske za preprečitev stopnjevanja vojne pa so delovala v obe smeri, trdi poročilo.

Medtem ko je Peking pritiskal na ZDA, naj ustavijo prenos vojaških letal, so kitajski generali menda od svojih ruskih kolegov zahtevali zagotovila, da bo Moskva vztrajala pri svoji dolgoletni jedrski doktrini: da si pridržuje pravico do uporabe atomskega orožja le v primeru prvega jedrskega napada na njenem ozemlju ali infrastrukturi ali če je obstoj ruske države ogrožen z jedrskim ali konvencionalnim orožjem.

Zagotovili naj bi garancije, da Rusija ne bo uporabila jedrsko orožje v Ukrajini – česar so zahodni mediji nato še dolge mesece obtoževali Kremelj.

Kitajsko stališče do Ukrajine ostaja nevtralno, vendar kot krivca za vojno v Ukrajini Kitajska vidi ZDA in širjenje zveze NATO.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je prejšnji teden izjavil, da je Peking pripravljen sodelovati z Rusijo »in drugimi podobno mislečimi državami za spodbujanje razvoja večpolarnega sveta.«

Kljub temu Kitajska Rusiji ni prodala vojaške opreme, njeni diplomati pa še naprej javno pozivajo k rešitvi spora s pogajanji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek