REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pekel na Zemlji: Izrael na območju Gaze vsak dan ubije 136 palestinskih otrok

Pekel na Zemlji: Izrael na območju Gaze vsak dan ubije 136 palestinskih otrokV Siriji vsak dan v povprečju ubijejo tri otroke. Število najmlajših, ki vsak dan umrejo v Gazi, je kar 45-krat večje: 136. Vir: Posnetek zaslona, X

Ministrstvo za zdravje Hamasa je danes sporočilo, da je bilo v izraelskih napadih na območje Gaze od 7. oktobra ubitih najmanj 10.818 Palestincev.

Od skupnega števila ubitih je kar 4.412 otrok, poroča Guardian.

Tiskovni predstavnik agencije ZN za otroke UNICEF James Elder je pred tem dejal, da je Gaza postala »pokopališče za tisoče otrok«.

Statistika ubitih otrok na konfliktnih območjih zgovorno priča o tem peklu na Zemlji za vse prebivalce Gaze, še posebej za najmlajše.

V Iraku je bilo v 14 letih, od leta 2008 do 2022, ubitih kar 3100 otrok, kar je 1300 manj, kot je v samo 30 dneh umrlo na območju Gaze.

Vojna v Siriji je v 11 letih, ki se je končala leta 2022, terjala življenja 12.000 otrok.

V tej državi so vsak dan v povprečju ubili tri otroke.

Število najmlajših, ki vsak dan umrejo v Gazi, je kar 45-krat večje: 136.

Na družbenih omrežjih so (znova) grajali hinavščino predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je empatična do žrtev vojn v Evropi, za usodo palestinskih otrok - tako kot večini vodilnih politikov na Zahodu - pa ji sploh ni mar.

UNICEF je opozoril, da bo število žrtev še naraščalo, če se vojna v Gazi ne bo končala.

Agencije Združenih narodov za otroke UNICEF svari, da bodo otroci v gosto naseljeni in nenehno bombardirani palestinski enklavi še bolj ogroženi.

»Od začetka sovražnosti na območju Gaze je bil UNICEF med prvimi, ki je pozval k takojšnjemu prenehanju spopada, da se lahko zagotovi pomoč in da se osvobodijo ugrabljeni otroci. Kot mnogi drugi, smo pozvali k prenehanju ubijanja otrok. Otroci umirajo, ker ne morejo dobiti potrebne zdravstvene oskrbe,« je opozoril tiskovni predstavnik UNICEF-a James Elder.

Elder je opozoril, da grožnje življenju otrok »gredo dlje od bomb in raket, saj je umrljivost dojenčkov zaradi dehidracije vse večja grožnja v enklavi«, ker Gaza trenutno proizvede le pet odstotkov vode, ki jo potrebuje, saj večina obratov za razsoljevanje ne deluje zaradi poškodb, ki jih je prizadejalo izraelsko bombardiranje ali zaradi pomanjkanja goriva, ki ga Tel Aviv ne dovoli dostaviti palestinskim civilistom in bolnišnicam na zasedenem območju.

Po besedah tiskovnega predstavnika agencije Združenih narodov za otroke UNICEF ​​je to velik problem, saj so otroci ob pomanjkanju pitne vode prisiljeni piti slano vodo, kar povzroča različne zdravstvene težave.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek