REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež poziva k zaščiti migrantov, posebej otrok

Papež poziva k zaščiti migrantov, posebej otrokPapež Francesco

Migracije so tragični globalni fenomen, ki zahteva posvečeno akcijo, predvsem je treba zaščititi otroke, ki so najranljivejše žrtve, sporoča papež Frančišek.

Papež je glasni zagovornik migrantskih pravic, saj je rojen v Argentini v imigrantski družini.

"Otroci so prvi med tistimi, ki plačujejo davek emigracij, ki jih skoraj vedno povzročijo nasilje, revščina, okoljske razmere in tudi negativni vidiki globalizacije," pravi Frančišek.

Papež je kritiziral poskuse "krotenja prihoda migrantov prek nelegalnih omrežij." Dodal je, da bi raje imel, če bi otroke migrante vključevali v družbo ali bi uveljavili programe za varno vračanje v domovino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Frančišek pravi, da bi morale vlade uravnotežiti pravice za nadzor migrantskih tokov z "nalogo razrešiti in regulirati položaj otrok migrantov," jih zaščititi pred zlorabo, izkoriščanjem in "najnižjimi oblikami človeške degradacije."

Po podatkih mednarodne dobrodelne organizacije Save the Children je 20 odstotkov od 304.000 migrantov, ki so letos prišli v Italijo in Grčijo, mladoletnih. V Italiji jih je večina brez spremstva odraslih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek