REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež opozoril pred humanitarno katastrofo v sirskem Idlibu

Papež opozoril pred humanitarno katastrofo v sirskem IdlibuPapež Frančišek

Papež Frančišek je med današnjo molitvijo v Vatikanu opozoril pred humanitarno katastrofo v sirskem Idlibu, enem od zadnjih večjih oporišč upornikov v tej državi. Ob tem je pozval k zaščiti človekovih pravic in življenj civilistov.

"Pihajo vetrovi vojne in dobivamo zaskrbljujoče novice o možnosti humanitarne katastrofe v sirski provinci Idlib," je papež z okna svojih prostorov dejal večtisočglavi množici na trgu Svetega Petra.

Pihajo vetrovi vojne in dobivamo zaskrbljujoče novice o možnosti humanitarne katastrofe v sirski provinci Idlib

Ob tem je mednarodno skupnost in vpletene v konflikt pozval "naj uporabijo orodja diplomacije, dialog in pogajanja ter skladno z mednarodnim humanitarnim pravom zaščitijo življenja civilistov".

Sile sirskega režima se po navedbah sirskega observatorija za človekove pravice že več tednov zbirajo na meji z Idlibom in to območje vsakodnevno obstreljujejo.

V minulih dneh sta Damask in njegova tesna zaveznica Moskva okrepila opozorila pred neizbežnim napadom na Idlib, ki sicer meji na Turčijo.

Združeni narodi so v sredo opozorili, da bi lahko pričakovan napad sil na to provinco sprožil razselitev do 800.000 ljudi, ki že tako živijo v grozljivih razmerah. To pa bi lahko botrovalo "humanitarni katastrofi ogromnih razsežnosti".