REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbán svari: Zahod bo v dveh do treh mesecih poslal vojake Nata v Ukrajino

Orbán svari: Zahod bo v dveh do treh mesecih poslal vojake Nata v Ukrajino»Spomnim se, ko so Nemci rekli, da Ukrajini niso pripravljeni poslati smrtonosnega orožja, da pa bodo poslali boljšo opremo, čelade, zdaj pa govorijo drugače,« je opozoril madžarski premier. Vir: Posnetek zaslona, X

Zahodne vojaške enote bi bile lahko napotene na območje spopadov v Ukrajini v dveh do treh mesecih, je opozoril madžarski premier Viktor Orbán in poudaril, da bi lahko tisto, kar se je prej zdelo neverjetno in onkraj razuma, že kmalu postalo resničnost.

»Najbolj zaskrbljujoče je, da tisto, kar je bilo pred dvema ali tremi meseci nepredstavljivo, lahko čez dva ali tri mesece postane vsakdanjik. Spomnim se, ko so Nemci rekli, da Ukrajini niso pripravljeni poslati smrtonosnega orožja, bodo pa poslali boljšo opremo, čelade ... In zdaj pravijo, da bi morala Nemčija dostaviti Ukrajini takšne raketne sisteme, ki lahko ciljajo celo do Moskve ali vsaj daleč v Rusijo,« je dejal Orbán za radio Košut.

Na Madžarskem namreč 86 odstotkov državljanov nasprotuje morebitni napotitvi vojakov z Zahoda v Ukrajino, kažejo rezultati najnovejše raziskave madžarskega centra za javnomnenjske raziskave Századvég.

Anketirano populacijo so najprej vprašali, ali se strinjajo z »napotitvijo vojsk evropskih ali NATO držav v boj v Ukrajino«, nakar je 86 odstotkov vprašanih odgovorilo nikalno, 11 odstotkov jih je odgovorilo pozitivno, približno tri odstotke pa ni vedelo, kaj odgovoriti.

Madžarski minister za zunanje zadeve Péter Szijjártó je izjavil, da bi pošiljanje sil Nata v Ukrajino pomenilo kršitev odločitve čezatlantskega zavezništva, da se ne vmešava v ukrajinski spopad.

Budimpešta bi nasprotovala pošiljanju vojakov Nata v ukrajinsko vojno, je poudaril madžarski minister za zunanje zadeve.

Podobno razmišlja tudi Zoran Milanović, predsednik Hrvaške, ki navkljub dejstvu, da je država del Nata - nasprotuje tudi nakupom pregrešno dragega orožja:

Pred dvema letoma se je zahodno vojaško zavezništvo odločilo, da ne bo posredovalo v ukrajinskem konfliktu, je spomnil Szijjártó, ko je odgovarjal na vprašanje o tveganju pošiljanja Natovih kopenskih enot v Ukrajino in ali bi bila Madžarska proti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek