REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbán: Biden ne razume Rusov – grožnje jih ne bodo oslabile

Orbán: Biden ne razume Rusov – grožnje jih ne bodo oslabileTuje grožnje ne bodo oslabile javne podpore predsedniku Vladimirju Putinu, je prepričan madžarski premier. Vojno pa lahko že jutri končajo ZDA, če to želijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna »ne razume« Ruse, če pričakuje, da bodo gospodarske sankcije in izgube na prvi črti zmanjšale podporo predsedniku Vladimirju Putinu, je zatrdil madžarski premier Viktor Orbán v pogovoru z znanim ameriškim voditeljem Tuckerjem Carlsonu, ki objavlja na svojem kanalu na platformi X.

Fokus zahodne politike je na tem, »kako ljudem zagotoviti več svobode«, medtem ko je za Ruse glavna prednostna naloga nacionalna enotnost in varnost, je Orbán povedal ameriškemu novinarju Tuckerju Carlsonu v intervjuju, objavljenem v sredo na X (prej Twitterju).

»To ustvarja nekakšen vojaški pristop [Rusije] … vedno glede varnosti, varnosti, tamponskega območja, geopolitičnih pristopov,« je pojasnil madžarski premier ob opozorilu, da je bil takšen odnos Moskve »legitimen« glede na zgodovino Rusije.

»Napačno razumejo Ruse,« je dejal Orbán o ameriškem vodstvu. »To je težka stvar, še posebej, če je med vami in Rusijo ocean.«

»Ne moremo jih premagati [s trenutno strategijo]. To je nemogoče. Ne bodo ubili svojega voditelja, nikoli se mu ne bodo odrekli, skupaj bodo držali državo in jo branili,« je dejal Orbán.

Zelenski in Biden pred Belo hišo Vir: Zajem zaslona
Vladimir Zelenski in Joe Biden pred Belo hišo. Vir: Zajem zaslona, posnetek zaslona

Carlson je Orbána vprašal, kaj bi se lahko zgodilo z Rusijo in njenim jedrskim arzenalom, če bi Zahodu uspel »atentat« na Putina.

Madžarski premier je odgovoril, da so ljudje pozabili, da je bil na Zahodu, ko je Putin leta 2000 prevzel oblast od Borisa Jelcina, največji strah, da se bo novi voditelj Rusije izkazal za šibkega in da bo nastopila anarhija.

Če je odstavitev ruskega predsednika res cilj Washingtona, je to »napaka« in »več kot nevarno«, je dodal Orbán.

Ko ga je Tucker prosili, da odgovori na trditve, da je »Putinov priliznjenec«, je Orbán spomnil, da je Rusija v zgodovini igrala vidno vlogo pri zatiranju madžarskih teženj po neodvisnosti.

Zamisel, da bi bil izvoljeni politik na Madžarskem torej lahko podrejen Moskvi, je smešna, je zatrdil madžarski premier.

Brez vključevanja Rusov v varnostno arhitekturo Evrope ne moremo zagotoviti varnega življenja državljanom Evrope.

Orbán je nadalje vztrajal, da Budimpešta podpira hitro rešitev ukrajinskega konflikta, vendar je opozoril, da želi ohraniti gospodarske odnose z Rusijo, zlasti na področju energetike.

»Brez vključevanja Rusov v varnostno arhitekturo Evrope ne moremo zagotoviti varnega življenja državljanom Evrope,« je poudaril. »Toda zdaj gre vse v nasprotju s tem, na žalost« je dodal.

Nekateri voditelji držav Nata, vključno z Bidnom, si prizadevajo zatreti Rusijo z vojaško podporo Ukrajini, je opozoril Orbán in dodal, da je Madžarska že od začetka konflikta govorila, da ta pristop ne bo deloval.

Biden in Putin Vir: Posnetek zaslona, RT
Putin in Biden. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Rusija ne predstavlja vojaške grožnje članicam čezatlantskega bloka pod vodstvom ZDA, saj imajo veliko večje konvencionalne zmogljivosti kot Moskva, je vztrajal Orbán.

Dodal je, da je priložnost za vključitev Ukrajine v NATO že zdavnaj minila in da bi moral Washington za dosego miru priznati, da ima vpliv na odločitev, ali se bodo sovražnosti nadaljevale ali ustavile.

Madžarski premier Viktor Orbán je v obširnem intervjuju s Carlsonom dejal, da bi bila edina pot do konca vojne v Ukrajini ponovna izvolitev Donalda Trumpa na predsedniški položaj.

V intervjuju, objavljenem v sredo na Carlsonovi strani na socialnem omrežju X, je Orbán pohvalil Trumpovo zunanjo politiko, medtem ko je kritiziral administracijo predsednika ZDA Joeja Bidna in njen pristop do vojne.

Rusi so veliko močnejši, veliko številnejši od Ukrajincev.

Prepričan je, da bi bila Trumpova vrnitev na položaj v Beli hiši »edini izhod« iz konflikta in da je kakršno koli namigovanje, da bi Kijev lahko zmagal v vojni proti Rusiji, »laž.«

»Rusi so veliko močnejši, veliko številnejši od Ukrajincev,« je dejal Orbán. »Pokličite nazaj Trumpa … Trump je človek, ki lahko reši zahodni svet,« je pristavil. 

»Živimo v zelo nevarnem trenutku,« je dejal Carlsonu.

»Moramo biti zelo zelo previdni. In to je moje sporočilo Ameriki, pa tudi vrhu Nata, bodite previdni pri tem,« je dodal na vprašanje, ali bi lahko prišlo do tretje svetovne vojne.

Trump - ČB
Vir: Posnetek zaslona, Truth Social

»Če bi katera koli zahodna država poslala vojake na ukrajinska tla, bi to pomenilo neposredno vojno med Zahodom in Rusijo,« je dejal Orbán.

»In takoj smo v tretji svetovni vojni. Tako da je zdaj zelo nevaren trenutek, saj Rusije ne moremo premagati,« je dodal.

Orbán je dejal, da je edina rešitev mir. Če bi ZDA želele mir, bi bil mir naslednje jutro. Če denar in oprema ne prideta z Zahoda, predvsem iz ZDA, je vojne konec, je dejal premier Madžarske in poudaril, da je »rešitev v vaših (ZDA) rokah.«

Če bi katera koli zahodna država poslala vojake na ukrajinska tla, bi to pomenilo neposredno vojno med Zahodom in Rusijo, je dejal Orbán. In takoj smo v tretji svetovni vojni. Tako da je zdaj zelo nevaren trenutek.

»Samo ZDA lahko to storijo, nihče drug, Ukrajinci tega ne morejo. Seveda gre za Ukrajince, ne gre jih zanemariti, treba jih je vključiti, a pravi dejavnik ni Ukrajina, ampak volja ZDA,« je poudaril premier.

Za Trumpa je rekel, da je vodil najboljšo zunanjo politiko zadnjih nekaj desetletij. Ni začel nobene nove vojne. Dobro je obvladal Severne Korejce in Ruse, celo Kitajce.

Vodil je politiko, ki je bila najboljša možna za Bližnji vzhod, je dejal o Trumpu. Meni tudi, da če bi bil predsednik v trenutku ruskega napada, bi se Rusi temu izognili.

V odgovor na oceno Tuckerja Carlsona, da se zdi jasno, da je Bidnova administracija neposredno ali posredno razstrelila plinovod Severni tok, je madžarski premier spomnil, da je njegova vlada to, ko se je zgodilo, označila za teroristični napad. A sta Nemčija in Zahod takšno kvalifikacijo zavrnila, kar je jasen dokaz nesuverenosti, je poudaril in dodal, da je to stvar Nemcev in jih ne bi rad kritiziral.

O plinovodu Turški tok, ki prinaša plin iz Rusije prek Turčije, Bolgarije in Srbije, je dejal, da sta skupaj s srbskim premierjem in srbskim predsednikom jasno povedala, da če bi kdo naredil južnemu koridorju, kar so storili severnemu, bi to obravnavali kot povod za vojno ali teroristični napad in bi se takoj odzvali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek