REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Okoljski ministri G7 brez ZDA zagotovili predanost boju proti podnebnim spremembam

Okoljski ministri G7 brez ZDA zagotovili predanost boju proti podnebnim spremembam

Okoljski ministri skupine G7 so ob odsotnosti predstavnika ZDA v Bologni vnovič zagotovili svojo predanost boju proti podnebnim spremembam. ZDA se v luči odstopa od pariškega sporazuma skupni izjavi ministrov niso pridružile, šef tamkajšnje agencije za zaščito okolja Scott Pruitt je namreč zasedanje zapustil že po prvem dnevu zasedanja.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, ZDA danes niso podprle skupne izjave ministrov G7 glede podnebnih sprememb, so pa zagotovile, da bodo še naprej sodelovale s ključnimi mednarodnimi partnerji, v kolikor bo to sodelovanje v skladu s prioritetami ZDA, to je vzdrževanje močnega gospodarstva in zdravega okolja.

Ostali okoljski ministri G7, ki so se sestali v Bologni, so v izjavi znova zagotovili "močno predanost učinkoviti implementaciji pariškega sporazuma".

Kot skupno izjavo povzema dpa, bo aktivnosti najmočnejših držav še naprej vodilo zavedanje, da je treba pospešiti nepovratno tranzicijo na nizkoogljične tehnologije in izkoristiti učinkovito rabo virov v gospodarstvu.

Skupino G7 poleg ZDA sestavljajo Kanada, Francija, Velika Britanija, Nemčija, Italija in Japonska, na zasedanjih pa sodeluje tudi EU.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je francoski okoljski minister Nicolas Hulot ob prihodu na današnji drugi dan zasedanja dejal, da zaveznice ne bodo dovolile, da bi odstop ZDA od pariškega sporazuma "zastrupil" sodelovanje pri okoljskih vprašanjih.

Hulot je dodal, da stališča ZDA do nekaterih okoljskih problemov niso vprašljive, prav tako je izpostavil predanost ameriških podjetij, ki se poslužujejo zelenih tehnologij in obnovljivih virov energije.

Francoski minister je priznal, da je odstop ZDA od pariškega dogovora predstavlja korak nazaj, a druge države že iščejo poti, da bi odsotnost ZDA nadoknadile in pospešile svoje aktivnosti.

ZDA je sicer na srečanju zastopal Pruitt, ki je iz Bologne odletel po prvem dnevu zasedanja, saj se bo v ZDA danes prvič sestal celoten kabinet predsednika Donalda Trumpa. Pruitt je sicer na zasedanju zatrdil, da so bile ZDA vselej vodilne pri vzdrževanju visokih okoljskih standardov.