REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odhajate v Italijo? Na severu Italije opozsrjajo na 150 primerov pljučnice

Odhajate v Italijo? Na severu Italije opozsrjajo na 150 primerov pljučnice

Italijanske oblasti so izdale zdravstveno opozorilo, ker so na severu države, večinoma v krajih blizu mesta Brescia, v tednu dni zabeležili 150 primerov pljučnice. Sumijo, da je virus, ki povzroča vnetje pljuč, prisoten v vodi, zato so iz vodovodnega omrežja vzeli več vzorcev. Rezultati analize bodo predvidoma znani v prihodnjih dneh.

Bolnišnice so v več občinah južno in zahodno od Brescie potrdile 121 primerov pljučnice, je sporočil predstavnik zdravstvenih oblasti Lombardije Giulio Galera. Poročilo splošnih zdravnikov pa kaže, da je bilo na tem območju prizadetih še najmanj 30 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravstvene oblasti so prebivalce pozvale k previdnosti

Lokalni mediji so poročali, da bodo patologi opravili obdukcijo 69-letne ženske in 85-letnega moškega, ki sta umrla minuli teden, da bi ugotovili, ali je bila njuna smrt posledica pljučnice.

Zdravstvene oblasti so prebivalce pozvale k previdnosti. Med drugim so jim svetovali, naj razkužijo filtre na vodovodnih pipah in šobe tušev ter naj pred njihovo uporabo pustijo dlje časa teči vročo vodo, medtem pa naj imajo odprta okna.

Pljučnico navadno povzročijo bakterije in virusi, včasih pa tudi drugi mikroorganizmi. Bolezen je lahko tudi smrtno nevarna, še posebej ogroženi so starejši in tisti s šibkim zdravjem.