REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odbor OZN za človekove pravice: francoska prepoved burke je neupravičena

Odbor OZN za človekove pravice: francoska prepoved burke je neupravičenaŽenske v nikabu, Sarajevo Vir:Klix.ba

Odbor ZN za človekove pravice, ki ga sestavljajo neodvisni strokovnjaki, je danes kritiziral Francijo zaradi prepovedi burke. Odbor je zato pozval k reviziji francoskega zakona iz leta 2010, ki ljudem v javnosti prepoveduje nošnjo oblačil, ki zakrivajo obraz.

Naloga omenjenega 18-članskega odbora je zagotavljati, da se države držijo zavez, ko gre za spoštovanje človekovih pravic. Ta organ OZN sicer nima nobenih pristojnosti za uveljavljanje svojih odločitev.

Tokrat je na sedežu ZN v Ženevi presojal o primeru dveh žensk, ki so ju v Franciji leta 2012 obsodili in oglobili zaradi nošnje nikaba - tančice, pri kateri so odkrite le oči. Po mnenju odbora je omenjeni zakon kršil njune pravice, zato je pozval, da se jima izplača odškodnina.

"Francoski zakon neproporcionalno krši pravice pritožnic do izražanja njunih verskih prepričanj," je v izjavi še zapisal odbor. Pri tem je izrazil dvom v utemeljitev Pariza, da je prepoved zakrivanja obraza v javnosti nujna iz varnostnih in družbenih razlogov.

Francoski zakon neproporcionalno krši pravice pritožnic do izražanja njunih verskih prepričanj, je v izjavi zapisal odbor.

Francija, ki je ratificirala konvencije OZN o človekovih pravicah, je po mnenju odbora dolžna izpolniti njegova priporočila in delovati v dobri veri, je izjavila članica odbora Ilze Brands-Kehris. Po njenih besedah si v Franciji manj kot 2000 žensk zakriva obraz, zato ima zakon nanje izjemno neproporcionalen vpliv.

Odločitev odbora je sicer v nasprotju s sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je leta 2014 francoski zakon podprlo in zavrnilo trditve, da krši versko svobodo.

Odločitev odbora OZN je v Franciji obudila razprave, v katerih si nasproti stojijo podporniki sekularne francoske ustave na eni in zagovorniki verske svobode na drugi strani.

Nikab, burke

Francija je kot prva med evropskimi državami sprejela tovrsten zakon. Ta je bil ob sprejetju leta 2010 deležen široke podpore javnosti, a številni so že tedaj izpostavljali, da je njegova tarča majhna manjšina muslimank, ki si v javnosti zakriva obraz.

V Franciji živi okoli pet milijonov muslimanov, ženske, ki ne upoštevajo prepovedi zakrivanja obraza, pa lahko doleti denarna kazen v višini do 150 evrov.

Po Franciji je še niz evropskih držav sprejel podobne prepovedi zakrivanja obraza, med njimi Danska, Avstrija in Belgija.

Delite članek