REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obveščevalni vir Seymourja Hersha: Vojne je konec, vojaki nočejo več umirati, ukrajinski vojski grozi upor

Obveščevalni vir Seymourja Hersha: Vojne je konec, vojaki nočejo več umirati, ukrajinski vojski grozi uporRusija je zmagala, vendar Bela hiša in osrednji zahodni mediji še naprej lažejo o tem, je Pulitzerjevemu nagrajencu razkril predstavnik ameriške obveščevalne službe. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Vojne je konec. Rusija je zmagala. Ukrajinske ofenzive ni več, a Bela hiša in ameriški mediji morajo podpreti laž,« Hersh povzema na Substacku besede svojega sogovornika.

Rusija je zmagala v spopadu v Ukrajini, vendar Bela hiša in osrednji zahodni mediji še naprej lažejo o tem, je veteranu ameriškega raziskovalnega novinarstva Seymourju Hershu povedal anonimni vir iz ameriške obveščevalne skupnosti.

V ameriški obveščevalni skupnosti obstajajo pomembni elementi, ki se zanašajo na poročila s terena in tehnične obveščevalne podatke ter sklepajo, da je demoralizirana ukrajinska vojska obupala nad možnostjo premagovanja močno miniranih triplastnih ruskih obrambnih linij, piše Hersh v svojem blogu na Substacku.

»Vojne je konec. Rusija je zmagala. Ukrajinske ofenzive ni več, a Bela hiša in ameriški mediji morajo podpreti laž,« Hersh povzema na Substacku besede svojega sogovornika, ki je želel ostati anonimen.

Njegov vir poudarja, da so glavni dejavniki ukrajinske vojske po »grozljivih« izgubah tehnike in žive sile ter nepomembnega napredka ofenzivo tako rekoč preklicali, ne da bi to javno sporočili.

Kot poudarja Pulitzerjev nagrajenec, še vedno ni govora o prekinitvi ognja, ker ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski vztraja pri podaljševanju spopada.

»Vojna se nadaljuje, ker Zelenski pri tem vztraja. V njegovem štabu ali v Beli hiši se ne govori o premirju, ker jih ne zanimajo pogajanja, ki bi končala masaker,« piše Hersh, ki se sklicuje na obveščevalni vir.

Hershov vir dodaja, da so vse izjave Kijeva o uspehih v protiofenzivi laži in da so ukrajinske enote osvojile le razpršene delčke ozemlja, hitrost njihovega napredovanja pa se meri v metrih na teden.

Slavni novinar poudarja, da je stališče njegovega sogovornika, da bi v ukrajinski vojski lahko prišlo do upora, če bi ji bilo ukazano nadaljevanje že propadle ofenzive.

»Res je, če bi ukrajinski vojski ukazali, naj nadaljuje ofenzivo, bi se vojska uprla. Vojaki nočejo več umirati, a to se ne ujema z bedarijami, ki jih sporoča Bela hiša,« opozarja Hershov sogovornik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek