REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob dvajseti obletnici napadov 11/9 dvomi ostajajo: Le zakaj je padel tretji, nebotičnik številka 7?

Ob dvajseti obletnici napadov 11/9 dvomi ostajajo: Le zakaj je padel tretji, nebotičnik številka 7?Talibani in 11. september 2001 - laž, ki vztraja. Vir: Twitter

Enajsti september ni samo dan, na katerega se Američani in ves svet z njimi spominjajo tragičnih terorističnih napadov v ZDA leta 2001, pač pa je vse pogosteje tudi trenutek, ko se javno postavljajo vprašanja, ki načenjajo družbeno sprejete in uveljavljene resnice o ozadju terorističnih napadov v Združenih državah Amerike.

Tudi letos tisti, ki dvomijo v uradno različico dogodkov postavljajo vrsto vprašanj.

To je v ZDA sicer postalo že tradicionalno.

Zelo nenavadno delovanje ognja
Zelo nenavadno delovanje ognja: WTC 7 je padel kakor spodsekan. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Lani so manifestacije potekale v organizaciji več ameriških civilnodružbenih gibanj pod motom »Pravičnost prihaja« in »Videl te bom.«

Medijska kampanja »ReThink911« je z velikimi reklamnimi panoji v številnih ameriških mestih izpodbijala uradno verzijo dogodkov 11. septembra.

Na plakatih so se nahajali portreti številnih inženirjev, ki nasprotujejo uradni različici razlage posledic terorističnih napadov, po katerih so se stolpi WTC v New Yorku zrušili zaradi ognja.

Že pred sedmimi leti so se te manifestacije v New Yorku preselile celo v njegovo samo središče – na znameniti Times Square.

Tam so namreč tedaj postavili veliko reklamo, ki mimoidoče opozarja, da »ignoriranje dejstev ni več opcija.«

Postavili so jo aktivisti kampanje ReThink911 (»Premisli enajsti september«).

Ob tem se je na križišču 47. ulice in sedme avenije odvijal poseben program, v katerem aktivisti in znani Američani postavljajo pod vprašaj »uradno« različico zrušenja dvojčkov WTC-ja ter predvsem padec tretjega nebotičnika, ki se je zrušil v ne povsem pojasnjenih okoliščinah.

Znani Američani postavljajo pod vprašaj »uradno« različico zrušenja dvojčkov ter predvsem padec tretjega nebotičnika, ki se je zrušil v ne povsem pojasnjenih okoliščinah.

O tem je (v zadnjem odstavku) tedaj poročal celo New York Times.

Prav na te »luknje« v uradni preiskavi omenjenih dogodkov opozarjajo tudi aktivisti ReThink911, ki so mimoidoče spraševali, ali vedo, kako je padel tretji nebotičnik ter jim prikazali dejstva, ki jih »etablirani mediji« ignorirajo.

Ob tej priložnosti so spregovorili tudi nekdanja kongresnica Cynthia McKinney ter drugi gostje - William Pepper, Bob McIlvaine, Frank Morales in Richard Gage.

Enajsti september - vprašanje v centru New Yorka
Že leta 2013 so kar s Times Squera pozvali prebivalce, da naj ponovno premislijo uradne resnice. Vir: Twitter

Omenjena organizacija ima tudi spletno stran, prizadeva pa si za ponovno uradno preiskavo dogodkov 11. septembra, ki jo je doslej podpisalo skoraj 30.000 posameznikov.

Leta 2008 je namreč po dolgih preiskavah Nacionalni institut za standarde in tehnologijo (NIST) izdal dolgo pričakovano poročilo o razlogih za padec WTC zgradbe številka 7.

Poročilo je trdilo, da se je nebotičnik zrušil zaradi ognja.

Ko so vprašanim pokazali posnetek padca stolpa 7 WTC, ki naj bi ga po uradni razlagi zrušil ogenj, je leta 2019 celo 52 odstotkov Američanov dejalo, da so prepričani ali da vsaj sumijo, da je bilo to narejeno z nadzorovanim rušenjem.

Vendar je pri tem NIST skrival navedbe očividcev in namerno ni iskal sledi eksplozivov, vse sledove razen nekaj vzorcev pa so uničili.

Prav tej ugotovitvi o ognju kot vzroku rušenja pa nasprotuje organizacija »Arhitektov in inženirjev za resnico o 9/11«.

Skupaj gre za okoli 3000 članov, ki trdijo, da se zgradba 7 WTC zagotovo ni mogla zrušiti zaradi ognja, pač pa zgolj zaradi »nadzorovanega uničenja,« sledovi katerega naj bi bili na posnetkih vidni tudi ob padcu obeh stolpov WTC.

Majice o resnici enajstega septembra
Majice o resnici 11. septembra. Vir: Twitter

Po raziskavah javnega mnenja agencije YouGov sicer 38 odstotkov Američanov dvomi v izsledke uradne priskave.

Okoli 10 odstotkov pa jim sploh ne verjame, kar je več kot 40 odstotkov tistih, ki so z rezultati preiskave povsem zadovoljni.

V zvezi z zgradbo 7, (ki jo sploh ni zadelo nobeno letalo, vendar je kljub temu »padla«) je dvomov še več – okoli 46 odstotkov Američanov je bilo leta 2013 prepričanih, da so jo zrušili načrtovano.

In samo 28 odstotkov jih je bilo prepričanih, da jo je res zrušil ogenj.

Od vseh anketiranih jih je največ, okoli 48 odstotkov, zahtevalo novo preiskavo, čemur nasprotuje 22 odstotkov vprašanih, ob ostalih vzdržanih.

Ko pa so vprašanim celo pokazali posnetek padca stolpa 7 WTC, ki naj bi ga po uradni razlagi zrušil ogenj, je leta 2019 52 odstotkov Američanov dejalo, da so prepričani ali da vsaj sumijo, da je bilo to narejeno z nadzorovanim rušenjem, samo 21 odstotkov pa jih je še vedno prepričani, da je to povzročil ogenj.

Kampanja 9/11
Kampanja 9/11. Vir: Twitter

Okoli 27 odstotkov pa jih ne ve, komu naj verjame.

K razraščanju trditev, da je šlo pri napadih 11. septembra za »notranji posel« (inside job) zato, da bi ZDA dobile povod za »globalno vojno proti terorizmu« je prispevala tudi konspirativnost države.

Kar pomeni, da trenutno že večina Američanov bolj verjame teorijam o »zaroti« in »konspiraciji«, ki naj bi se skrivala za napadi 11. septembra in da so tisti, ki še vedno zagovarjajo »uradno« resnico že – v manjšini.

»Stolp 7 je bil uničen v maniri klasične implozije, tako da je nenadoma padel, simetrično, v absolutnem prostem padanju vse do lastnih temeljev.

Dvojčka WTC-ja sta bila uničena v valovih eksplozij, ki so spremenile v prah zgradbi in pognale curke jekla do 200 metrov v vse smeri,« so zapisali na spletni strani.

3487 arhitektov in 30.074 državljanov se s tem strinja.

K razraščanju trditev, da je šlo pri napadih 11. septembra za »notranji posel« (inside job) zato, da bi ZDA dobile povod za »globalno vojno proti terorizmu« je prispevala tudi konspirativnost države.

Arhitekti in inžinerji za resnico o 11. septembru
Arhitekti in inžinerji za resnico o 11. septembru. Vir: Twitter

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer vendarle ukazal razkritje strogo zaupnih poročil o vpletenosti Savdske Arabije v napade.

Doslej so bila ta poročila dolga leta označena kot strogo zaupna.

»Morda mislite, da si ameriška vlada želi razkriti konspiracijo, ki vključuje Savdijce, še posebej potem, ko je okoli 10.000 žrtev in njihovih sorodnikov podpisalo veliko zvezno tožbo, ki želi pozvati na odgovornost Savdijce. Toda FBI se je obnašal kot stari sovjetski KGB, ki je odvetnikom v tožbi blokiral dostop do informacij in nasprotoval celo najbolj običajnim dejstvom,« je zapisal Mike Kelley iz NowYersey.com.

Vendar je to samo vrh ledene gore, kajti legitimna, strokovna vprašanja številnih inženirjev o rušenju dvojčkov in stolpa 7 WTC pred dvajsetimi leti še vedno ostajajo - neodgovorjena.

Delite članek