REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»O, ste gola!«: gostja prišla na radio, da bi jo intervjuvali, slekla jopič in - šokirala voditelja

»O, ste gola!«: gostja prišla na radio, da bi jo intervjuvali, slekla jopič in - šokirala voditeljaBBC: "goli intervju" s profesorico ekonomije s Cambridgea, vir: YouTube

Nič hudega sluteč voditelj BBC-jevega radia John Humphrys se je znašel v hudi zagati, ko se je profesorica ekonomije na Univerzi v Cambridgeu, ki bi jo moral intervjuvati, v studiu prikazala - popolnoma naga.

Dr. Victoria Bateman, ki pogosto tudi predava popolnoma naga, je osupnila omenjenega novinarskega veterana med voditelji, ko si je nenadoma slekla jopič in mirno nadaljevala razpravo o brexitu, toda – brez oblačil.

Voditelj se je, ko je uzrl nenavaden prizor, zmedel in začel jecljati.

Brexit v resnici ni nič drugega kot 'cesarjeva nova obleka'.

»Oh, vidim, da ste gola,« je naposled izustil in nato pojasnil poslušalcem, da ima dr. Bateman po telesu izpisane parole, kot so »brexit bo pustil Britanijo golo.«

Še ni jasno, ali so na BBC sploh vedeli, da se je dr. Bateman med pogovorom nameravala sleči do gole kože.

Kar se dr. Victorie Bateman tiče, ni nič skrivala (dobesedno). Že pred odhodom v studio je namreč na svojem Twitter računu napovedala, da bo BBC prizorišče njenega »golega protesta« in da upa le, da bo studio »zadostno ogret.«

Toda poslušalci so zaznali, da je bil voditelj vidno zmeden, medtem ko je dr. Victoria Bateman opisovala brexit kot »trenutek cesarjevega novega oblačila.«

Izziv za prekaljenega novinarja: »nagi« intervju, vir: YouTube

Ko se je nekoliko zbral, je Humphrys svoji gostji med pogovorom odvrnil, da je spodkopala lastni argument s tem, ko je slekla obleke in da takšno nepremišljeno dejanje žali občutke velike večine britanske javnosti.

Toda 39-letna profesorica Cambriške univerze se ni dala zmesti …

Pogovor z njo je bil sicer dogovorjen dan potem, ko se je na Twitterju razvnela burna razprava med njo in novinarjem Piersom Morganom, nakar je objavila videoposnetek, na katerem je »zgoraj in spodaj - brez« vneto argumentirala svoja stališča o pravicah žensk po svetu.

Morgan jo je zaradi golote okrcal, ta njen videoposnetek pa razglasil za »grotesknega«.

Morgan jo je zaradi golote okrcal, ta njen videoposnetek pa razglasil za »grotesknega« in ji svetoval, da naj si čim prej nekaj obleče, preden stakne prehlad.

Viri iz BBC pa pravijo, da je njena golota, ki jo je razkazovala tekom intervjuja odgovor na negativne komentarje, pa tudi zato, ker je njeno predavanje o brexitu januarja letos povzročilo nemalo razburjenja v domači javnosti.

Zato je v tokratnem intervjuju, ki ga je predvajal BBC pojasnila, da ima napis na njenem golem telesu tri pomembna sporočila. Prvo je, da brexit razgalja (spodkopava) britansko gospodarstvo.

Brexit je potisnil na plano proti-migrantska čustva, glede katerih bi morala biti Velika Britanija kot družba v skrbeh.

Drugo je, da je brexit potisnil na plano proti-migrantska čustva, glede katerih bi morala biti Velika Britanija kot družba – v skrbeh.

Tretje sporočilo dr. Bateman pa se glasi, da brexit razkriva tudi prejšnje vladne neuspehe.

»Zato ljudje zdaj mislijo, da zaradi brexita nimajo ničesar izgubiti, ker itak nimajo ničesar več,« je pojasnila dr. Bateman.

Ko jo je Humphrys zabodeno vprašal, zakaj je čutila potrebo, da si sleče vsa oblačila, da bi izrazila svoja stališča, je odgovorila: »Napisala sem na tisoče besed o tem, zakaj je brexit slab za Veliko Britanijo, vendar sem začutila nujo vse te besede združiti v močno sporočilo.«

»Brexit v resnici ni nič drugega kot 'cesarjeva nova obleka'. Velika Britanija je sama sebi prodala nekaj, kar ne more izpolniti danih obljub,« je strnila svoja stališča glede izhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije britanska profesorica ekonomije.

Kar se pa tiče njene golote, ki se je ne sramuje razkazovati javno, je razložila: »Vsakič, ko odpremo usta, da bi nekaj povedali, dejansko povabimo ljudi, da prisluhnejo našim stališčem in mnenjem. To nas na nek način razgalja, kdo smo in kaj smo. Sama se počutim prekrasno v svojem telesu. Toda ljudje hitro ocenjujejo ženske (in njihova stališča) le glede na njihovo telo…«

Humphrys jo je naposled vprašal, ali je prepričana, da tudi leta 2019 družba ženske vrednoti le na podlagi njihovih teles.

Dr. Victoria Bateman v službi, vir: Twitter

Odgovorila je pritrdilno: »Oglejte si na svetovnem spletu le 2-minutno sekvenco mojih golih predavanj in videli boste komentarje, da sem neumna, ker sem naga.«

»Že tisoče let so moški nadzorovali ženske in jim narekovali, kaj naj delajo s svojimi telesi. Ženska telesa so bila uporabljana samo za seks in za rojevanje otrok. Kaj je narobe, da moderna ženska prevzame nadzor nad svojim telesom in ga uporabi za posredovanje v tem trenutku najpomembnejšega političnega sporočila?,« je sklenila.

Komentarji