REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi udarci za ZDA: Kitajska naj bi se pogajala o orožarskih poslih s Savdsko Arabijo in Egiptom

Novi udarci za ZDA: Kitajska naj bi se pogajala o orožarskih poslih s Savdsko Arabijo in Egiptom

Države Bližnjega vzhoda si prizadevajo diverzificirati dobavo orožja sredi ukrajinske vojne in napetosti z Washingtonom, poročajo bejrutski Tactical Report.

Riad si ogleduje sisteme zračne obrambe in brezpilotna letala kot del morebitnega dogovora na podlagi nakupa z juani, medtem ko Kairo načrtuje nakup lovskih letal J-10C, pravi poročilo.

Kitajska naj bi se pogovarjala s Savdsko Arabijo in Egiptom o velikih poslih z orožjem, saj želita državi diverzificirati svoje dobave orožja, da bi postali manj odvisni od ZDA in Rusije.

Kitajska naj bi se pogovarjala s Savdsko Arabijo in Egiptom o velikih poslih z orožjem, saj želita državi diverzificirati svoje dobave orožja, da bi postali manj odvisni od ZDA in Rusije.

Vojaška industrija Saudijske Arabije (SAMI) se trenutno pogovarja s podjetjem China North Industries Group Corporation (Norinco), obrambnim podjetjem v državni lasti, za nakup orožja, od izvidniških brezpilotnih letal do sistemov zračne obrambe, poroča Tactical Report, obveščevalna agencija s sedežem v Bejrutu.

Orožje, vključeno v potencialni posel, vključuje brezpilotno letalo (UAV) Sky Saker FX80, UAV z navpičnim vzletanjem in pristajanjem (VTOL) CR500, Cruise Dragon 5 in 10 – dve vrsti lebdečega streliva, bolj znanega kot samomorilska brezpilotna letala – in sistem zračne obrambe kratkega dosega HQ-17AE (SHORAD), poroča agencija.

HQ-17AE SHORAD je najnovejši dodatek k dogovoru, o katerem se pogajajo približno eno leto, pogovori pa so "dosegli napredno stopnjo", je dejal Tactical Report, ki navaja neimenovane vire, ki poznajo zadevo.

Pogajanja naj bi se nadaljevala do konca tega ali začetka prihodnjega leta, piše v poročilu in dodaja, da se pojavljajo govorice, da bo celoten posel financiran v kitajskih juanih.

V drugem poročilu, objavljenem v ponedeljek, Tactical Report poroča, da se Egipt pogovarja s Kitajsko o nakupu večnamenskega lovca Chengdu J-10C.

Za nadaljevanje pogovorov, ki so se začeli konec lanskega leta, se pričakuje, da se bo delegacija egiptovskih letalskih sil ta teden srečala s predstavniki Chengdu Aircraft Industry Group ob robu mednarodne pomorske in vesoljske razstave Langkawi v Maleziji.

Song Zhongping: Kitajska je pripravljena prodati visokotehnološko oborožitveno opremo prijateljskim državam brez političnih pogojev, kar je po mojem mnenju glavna privlačnost za države Bližnjega vzhoda.

Med sestankom bo kitajsko podjetje razkrilo najnovejše izboljšave na J-10C, vključno z njegovim naprednim sistemom za elektronsko bojevanje in radarjem z aktivnim elektronsko skeniranim nizom (AESA), saj naj bi Egipt želel kupiti 12 bojnih letal, piše v poročilu, sklicujoč se na anonimne vire.

Medtem ko ZDA ostajajo največji izvoznik orožja na svetu, analitiki ocenjujejo, da se je Kitajska pojavila kot alternativni dobavitelj, ker je ponudila cenovno dostopno napredno orožje brez političnih pogojev.

»Kitajska je pripravljena prodati visokotehnološko oborožitveno opremo prijateljskim državam brez političnih pogojev, kar je po mojem mnenju glavna privlačnost za države Bližnjega vzhoda,« je dejal Song Zhongping, nekdanji inštruktor Ljudske osvobodilne vojske (PLA).

Savdska Arabija je kot največja potrošnica za obrambo na svetu doslej pridobivala orožje iz različnih držav, čeprav večinoma iz ZDA.

Toda Riad želi diverzificirati svoje vire orožja sredi povečanih napetosti z Washingtonom po smrti novinarja Jamala Khashoggija leta 2018 in v luči lanskega naftnega spora glede proizvodnje nafte v Opec+.

Kitajski mediji so lani poročali, da je Savdska Arabija po novembrskem letalskem sejmu Zhuhai od Kitajske kupila orožje v vrednosti 4 milijard ameriških dolarjev – veliko več od njihovih prejšnjih orožarskih poslov.

»Financiranje dogovora s kitajskimi juani bi lahko pomagalo odpraviti vpliv ameriškega dolarja in preprečilo, da bi ZDA uporabljale valuto kot orodje za zatiranje in omejevanje,« je dejal Song.

Financiranje dogovora s kitajskimi juani bi lahko pomagalo odpraviti vpliv ameriškega dolarja in preprečilo, da bi ZDA uporabljale valuto kot orodje za zatiranje in omejevanje.

Po podatkih Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave je bilo pet največjih izvoznikov orožja v letih 2018–22 razvrščenih po tem vrstnem redu - ZDA, Rusija, Francija, Kitajska in Nemčija.

Skupaj so zagotovili 76 odstotkov svetovnega izvoza orožja.

V petletnem obdobju so ZDA zagotovile 40 odstotkov svetovnega izvoza orožja, pri čemer so bile glavne prejemnice Savdska Arabija, Japonska in Avstralija.

Kitajska je predstavljala 5,2 odstotka svetovnega izvoza orožja, največ prejemnikov pa Pakistan, Bangladeš in Srbija.

Egipt, ki je sredi pomorskega spora v vzhodnem Sredozemlju s sosednjo Libijo, je bil po deležu svetovnega uvoza orožja v letih 2018–22 uvrščen na šesto mesto za Indijo, Savdsko Arabijo, Katarjem, Avstralijo in Kitajsko.

Egipt orožje v glavnem nabavlja iz Rusije, Francije in Nemčije, vendar se vedno bolj ozira proti Kitajski, saj je vojna v Ukrajini po mnenju analitikov omejila zmožnost Moskve za proizvodnjo vojaške opreme za stranke v svetu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek