REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova teorija o sabotaži plinovoda Severni tok: Neodvisni preiskovalec kaže s prstom na Britance

Nova teorija o sabotaži plinovoda Severni tok: Neodvisni preiskovalec kaže s prstom na BritanceMinister za vojaške nabave v vladi premierke Liz Truss je posnet med pregledom HMS Ambush (S120) v HMNB Clyde v Faslanu 12. oktobra 2022, dobra dva tedna po napadih na Nord Stream. Dejstvo, da je prostor za hranjenje mini podmornice, ki jih uporabljajo potapljači med globokomorskimi misijami pokrit s ponjavo, nakazuje, da je bila morda uporabljena pred kratkim. Vir: Posnetek zaslona, X

Obstajajo znaki, da so oblasti Združenega kraljestva vpletene v sabotažo plinovoda Severni tok v Baltskem morju septembra 2022, je zaključil finski analitik v, kot je dejal, »edini javni preiskavi« terorističnega dejanja, poroča The Nordic Times, del medijske skupine Eon, ki med drugim sodeluje s publikacijami univerz Princeton in Cambridge ter MIT.

Ob analizi javno dostopnih podatkov in gradiv je bila Mortimerjeva (gre za psevdonim analitika, ki ni želel javno razkriti svojo identiteto) prva hipoteza, da za napadom 26. septembra 2022 stoji Ukrajina.

Vendar pa ga je sled pripeljala do Britancev, potem ko je izvedel, da je Alec Shelbrooke, takratni minister za vojaške nabave v vladi premierke Liz Truss, obiskal pomorsko bazo Clyde na Škotskem.

Spomnimo, prve zahodne obtožbe so letele tudi na ruskega predsednika Vladimirja Putina, češ da si je Rusija sama uničila lasten plinovod le zato, da bi škodovala Zahodu, ampak so bile te odbite teorije dokaj hitro ovržene kot popolnoma neverodostojne.

»To je naša vojna tako kot ukrajinska,« je Shelbrooke povedal novinarju, ki ga je vzel s seboj na obisk pomorske baze na Škotskem.

Alec Shelbrooke se je srečal s posadko ladje HMS Ambush v mornariškem oporišču HMNB Clyde v Gare Lochu, Faslane, Škotska. Vir: Posnetek zaslona, X

Nato je šel pregledat podmornico »HMS Ambush«, ki se je v pristanišče vrnila teden dni prej, torej teden dni po sabotaži Severnega toka, in se srečal z njenim kapitanom in posadko.

»Mortimer« trdi, da ponjava, ki jo vidimo na vrhu podmornice na fotografijah, posnetih tistega dne, pokriva prostor za skladiščenje mini podmornice, ki jih uporabljajo potapljači med globokomorskimi misijami.

Finski analitik je prepričan, da je prisotnost ponjave znak, da je bila mini podmornica uporabljena pred kratkim.

Poleg tega finski preiskovalec razkriva, da je bil Shelbrooke vodja posebnega oddelka potapljačev in strokovnjakov za odstranjevanje podvodnih eksplozivov.

Potapljač Kraljeve mornarice izvaja vzdrževalna dela na trupu ladje HMS Prince of Wales v Hampshiru 10. februarja 2022. Vir: Posnetek zaslona, X

Ta skupina je bila ustanovljena v začetku leta 2022 kot del prestrukturiranja Kraljeve mornarice, ugotavlja »Nordic Times«.

Poleg odstranjevanja eksploziva in podvodnih del pri vzdrževanju vojaških ladij je med pristojnostmi tega oddelka tudi »diskretno izvajanje posebnih operacij«.

»Nordic Times« navaja, da sta bila Shelbrooke — kot tudi vodja pristanišča, ki ga je obiskal — odpuščena kmalu po njegovem obisku, ki je sovpadal z odstopom Trussove.

Moskva je nato obtožila London vpletenosti v napade, kar je britanska vlada zanikala.

Prvi: "Je bila morda mečarica?" Drugi: "Jaz nisem videl te ribe" Tretji: "Potem sem brez idej."
Nemec ob žagi z ameriško zastavo, ki leži na dnu morja ob uničenem rusko-nemškem plinovodu: »Je bila morda mečarica?« Danec: »Jaz nisem videl nobene ribe.« Šved: »Dobro, potem sem brez idej.« Vir: Posnetek zaslona, X

Parlament Združenega kraljestva je sprožil preiskavo, v kateri naj bi bili zaslišani člani posebne potapljaške enote.

Toda preiskavo je blokiral takratni britanski obrambni minister Ben Wallace.

Slavni ameriški preiskovalni novinar Seymour Hersh je v svojem poročilu v začetku leta 2023, sestavljenem na podlagi pogovorov z viri iz ameriških obveščevalnih krogov, navedel, da za sabotažo stoji administracija ameriškega predsednika Josepha Bidna.

Sabotaža je bila, kot je razkril ta Pulitzerjev nagrajenec, izvedena med vojaško vajo NATO bloka Baltops 22 s pomočjo norveških specialnih sil.

»Mortimer« se ne strinja s tezo, da je bila sabotaža izvedena »s površja« morja.

Prostor, ki ga uporabljajo potapljači med globokomorskimi in misijami v obalnih vodah. Vir: Posnetek zaslona, X

Navaja, da drugi strokovnjaki menijo, da je morala biti pri dejanju uporabljena podmornica.

Po poročanju »Nordic Timesa« analitik kodnega imena »Mortimer« meni, da so se ZDA zavedale domnevnih načrtov za razstrelitev rusko-nemških plinskih cevovodov, vendar so jim nazadnje menda celo nasprotovale. Kar je glede na izjave visokih ameriških oblastnikov, od državne podsekretarke Victorie Nuland do šefa države Joeja Bidna, ki sta javno izpričala, da jih je zelo razveselilo dejstvo, da so od plinovoda Severni tok ostale le razbitine na dnu morja - teorija, v katero je naravnost nemogoče verjeti...

Toda finski analitik verjame (ne da bi za to trditev podal kakršne koli dokaze), da naj bi Bela hiša poskušala pomagati nemškim silam zaščititi Severni tok pred napadom (Britancev).

Hersheva in »Mortimerjeva« zgodba se prekrivata glede tečaja forenzike podvodnih eksplozivov, ki je potekal v bazi letalskih sil Key West na Floridi januarja 2022, kjer so specialni potapljači Aleca Shelbrookea sodelovali z oddelkom FBI za boj proti improviziranim eksplozivnim napravam, pa tudi s tremi ekipami ameriške mornarice za odstranitev eksploziva.

Še en zanimiv argument v »Mortimerjevi« različici tega zavržnega dogodka je izjava nekdanje britanske premierke Liz Truss.

»Presekajmo strupeno elektriko in cevovode avtoritarnih režimov ter okrepimo našo energetsko odpornost. Zagotovili bomo, da nam nepremišljena dejanja nepridipravih v tujini ne bodo škodovala,« je dejala Trussova v nagovoru Generalni skupščini Združenih narodov 21. septembra 2022, le pet dni pred sabotažo Severnega toka.

Po besedah ​​kontroverznega računalniškega strokovnjaka in poslovneža, ki živi na Novi Zelandiji je (zdaj že) nekdanja britanska premierka Liz Truss takoj po napadu na plinovod Severni tok ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu poslala besedilno sporočilo z napisom: »It's done!« Oziroma: »Končano je!«

Kim Dotcom, samooklicani »borec za svobodo interneta« in lastnik servisa MEGA, je zapisal, da je prav zadevno besedilno sporočilo Trussove razlog, da Rusija sklepa, da je Združeno kraljestvo vpleteno v razstrelitev plinovoda, kot smo že poročali.

Analiza Kima Dotcoma. Vir: Posnetek zaslona, X

»Liz Truss je uporabila svoj iPhone, da bi poslala sporočilo ministru Blinknu, da je 'končano' le minuto po tem, ko je plinovod eksplodiral in preden je za to še kdorkoli vedel,« je sporočil Dotcom svojim skoraj milijonom sledilcem na omrežju Twitter (sedaj X).

Po srečanju z Bidnovo administracijo dan pozneje se je Trussova umaknila iz javnosti, da bi se znova pojavila le tri dni po napadu na Severni tok.

In glej ga zlomka - isti dan je Velika Britanija po informacijah »Mortimerja« prvič po 44 letih postala neto izvoznica energije…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek