REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Nova češka vlada bo odstopila

Nova češka vlada bo odstopilaNovoizvoljeni preimeje Češke Andrej Babiš s svojo vlado odstopa s položaja

Nova češka vlada pod vodstvom premierja Andreja Babiša je danes pristala, da bo odstopila, potem ko ji v parlamentu v torek niso izglasovali zaupnice. Babiš je dodal, da bo za srečanje zaprosil predsednika države Miloša Zemana, da mu osebno izroči odstop.

Zeman je sicer že napovedal, da bo Babišu, ki vodi manjšinsko vlado, v primeru, da ne bo dobil zaupnice, znova poveril sestavo vlade, saj je njegova stranka Ano zmagala na parlamentarnih volitev oktobra lani. Zemanov tiskovni predstavnik je sporočil, da bo Zeman do konca tedna sprejel njegov odstop.

O odvzemu imunitete bo parlament glasoval v petek.

Vlada bo po odstopu opravljala dolžnosti, saj bi se lahko pogajanja za oblikovanje nove vlade zavlekla v več tednov ali celo mesecev, saj Babiš podpore pri drugih parlamentarnih strankah nima. Pogajanja bi se lahko zavlekla tudi zaradi možnosti, da Zeman v drugem krogu predsedniških volitev, ki bodo 26. in 27. januarja, ne bo znova izvoljen. Ankete namreč zmago napovedujejo akademiku Jiriju Drahošu.

Liberalni populistični milijarder Babiš je pod pritiskom, saj mu policija očita, da je vpleten v poneverbo subvencij Evropske unije. Nepravilnosti pri gradnji počitniškega naselja Štorkljino gnezdo je medtem ugotovil tudi evropski urad za boj proti korupciji (Olaf). Premierju zaradi afere med drugim grozita odvzem poslanske imunitete in kazenski pregon.