REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov škandal v vrhu Kijeva: Kmetijski minister obtožen korupcije

Nov škandal v vrhu Kijeva: Kmetijski minister obtožen korupcijeNacionalni urad za boj proti korupciji je dejal, da je ukrajinski minister za kmetijstvo »prevzel državno zemljišče v vrednosti 7,3 milijona dolarjev in poskušal zapleniti še več zemlje v vrednosti skoraj 5 milijonov dolarjev«. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinska protikorupcijska agencija je v torek obtožila tamkajšnjega kmetijskega ministra Mikola Soljskega, da je v obdobju med letoma 2017 in 2021 odtujil državno zemljo, vredno več kot sedem milijonov dolarjev, poroča Euractiv.

Nacionalni urad za boj proti korupciji (NABU) je v torek sporočil, da je odkril, da je sedanji ukrajinski minister za kmetijstvo »prevzel državno zemljišče v vrednosti 291 milijonov grivn (7,3 milijona dolarjev) in poskušal zapleniti še zemljišča v vrednosti dodatnih 190 milijonov grivn (skoraj 5 milijonov dolarjev)«.

NABU trdi, da je Soljski med letoma 2017 in 2021, preden je postal minister, vodil skupino, ki je razlastninila kmetijska zemljišča v severovzhodni regiji Sumi, pri čemer je uničil dokumente, v katerih je navedeno, da sta imeli dve državni podjetji pravico do uporabe zemljišča.

Soljski, ki je bil lastnik številnih kmetijskih podjetij, je bil leta 2019 izvoljen v ukrajinski parlament na listi sedanjega ukrajinskega predsednika Služabnik ljudstva, nato je marca 2022 imenovan za ministra za kmetijstvo.

NABU je sporočil, da so njegovi agenti ujeli »kriminalno združbo« pri poskusu ponovitve trika in prevzema še 3300 hektarjev zemlje v vrednosti skoraj 5 milijonov dolarjev.

Hudi korupcijski škandali pretresajo Ukrajino vse od razpada Sovjetske zveze, piše Euractiv.

Spletni portal spomni, da je zaradi vrste tovrstnih težav v ukrajinski vojski ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski lani razrešil tudi obrambnega ministra te države.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek