REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov poraz ameriških tankov: Zadet peti abrams ukrajinskih oboroženih sil

Nov poraz ameriških tankov: Zadet peti abrams ukrajinskih oboroženih sil

Vojaki gardne brigade posebnih sil, ki ji redno pomaga Orelska regija, so med ofenzivo zadeli ameriški tank abrams na območju Avdejevke, je sporočil guverner regije Andrej Kličkov.

Kot ruska tiskovna agencija RIA Novosti še poroča, je Kličkov pojasnil, da je bil ameriški tank zadet na območju Berdiči med tekočo ofenzivo ruske skupine Center iz Avdejevke.

Videoposnetek, s katerim je Kličkov pospremil sporočilo, prikazuje uničenje tanka z dronom, ki leti proti njemu.

Rusko obrambno ministrstvo je v dnevnem poročilu potrdilo uničenje še enega abramsa v smeri Avdejevke - to je že peti ameriški tank te vrste, ki je bil uničen na območju posebne vojaške operacije (SVO).

Morda gre celo za šestega, saj ukrajinski Kyiv Post že 19. marca priznava izgubo petih od 31 abramsov, poslanih v Ukrajino, po prvi resni uporabi vozil v boju februarja ali pa je morda všteto vozilo na bazi abramsa za razminiranje, ki so ga Rusi tudi uničili in velja med vojaki za še večji uspeh, čeprav ne tako atraktiven.

Ukrajinski članek tudi razlaga, zakaj se zahodni tanki v Ukrajini niso obnesli.

Kot pa kažejo posnetki iz meje med Slovaško in Ukrajino (spodaj), prihajajo na bojišče nove, drage tarče za ruske operaterje poceni dronov.

»Sovražnik je izgubil do 95 vojaških oseb, tri tanke, vključno z enim abramsom ameriške izdelave, dve bojni vozili pehote, devet avtomobilov, pa tudi dve havbici M777 ameriške proizvodnje in dva topova D-30,« so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Pojasnjeno je, da so v smeri od Avdejevke enote skupine čet Center izboljšale položaj vzdolž frontne črte in odbile sedem protinapadov jurišnih skupin 47., 53. in 59. mehanizirane brigade ukrajinskih oboroženih sil na območjih naselij Tonenkoje, Berdiči in Pervomajskoje v Donecki ljudski republiki.

Videoposnetek, s katerim je Kličkov pospremil sporočilo, prikazuje uničenje tanka z dronom, ki leti proti njemu.

Ministrstvo za obrambo RF je pred tem sporočalo o uničenju štirih tankov abrams na območju posebnih operacij (SVO).

Washington je obljubil, da bo kijevskemu režimu prepustil 31 abramsov, mediji pa so o začetku dobav na široko pisali septembra lani.

Hkrati so ukrajinski uradniki po poročanju The Wall Street Journala priznali, da pojav teh vozil v oboroženih silah Ukrajine ne bo mogel spremeniti razmer na fronti.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek