REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Nizozemski zunanji minister odstopil zaradi laži o Putinu

Nizozemski zunanji minister odstopil zaradi laži o PutinuNizozemski zunanji minister Halbe Zijlstra je zaradi laži odstopil, foto: Flickr

Nizozemski zunanji minister Halbe Zijlstra je danes odstopil, potem ko so ga dobili, da je lagal glede srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Ne vidim druge možnosti, kot da predložim svoj odstop," je dejal Zijlstra po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Zijlstra je trdil, da je bil leta 2006 gost ruskega predsednika in ga je osebno slišal govoriti o "Veliki Rusiji", ki naj bi poleg Rusije zajemala še ozemlje Belorusije, Ukrajine in baltskih držav. V ponedeljek pa je vodja nizozemske diplomacije v pogovoru za lokalni časnik De Volkskrant priznal, da je lagal. V resnici ni bil v sobi s Putinom in ga ni slišal osebno govoriti o širitvi Rusije, ampak mu je za to povedal vir, ki je bil tam.

Nizozemski premier Mark Rutte je označil ministrovo lažno predstavitev srečanja s Putinom kot "veliko napako". V ponedeljek je sicer stopil Zijlstri v bran in dejal, da njegova kredibilnost ni pod vprašajem.

Nizozemskim poslancem je na izredni seji Zijlstra dejal, da je to zagotovo največja napaka njegove kariere. Kredibilnost zunanjega ministra pa mora po njegovem biti "brez dvoma" prisotna tako znotraj kot zunaj države.

Zijlstra je bil zunanji minister le štiri mesece od zaprisege nove Ruttejeve vlade oktobra lani in bi moral v roku nekaj ur odpotovati v Rusijo, kjer bi se srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, a so obisk odpovedali.