REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Newsweek: Po Bahmutu, Moskva prevzema pobudo. Začnimo pogajanja z Rusijo čim prej!

Newsweek: Po Bahmutu, Moskva prevzema pobudo. Začnimo pogajanja z Rusijo čim prej!Ukrajina bi se morala usesti za pogajalsko mizo, da bi si poskusila zagotoviti mir, dokler še lahko, menita veterana ameriške diplomacije Michael Gfeller in David Rundell. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nič patriotskega ni pri Američanih, ki mahajo z ukrajinsko zastavo, tako kot ni »izdaja« dvomiti o neomejeni vojaški pomoči tuji državi v tuji vojni, menita nekdanji ameriški diplomat David Rundell in nekdanji politični svetovalec osrednjega poveljstva ameriške vojske ter strokovnjak za postsovjetsko območje Michael Gfeller.

Rundell in Gfeller sta opozorila v avtorskem prispevku za Newsweek, da poved, da Ukrajina ne more premagati Rusije brez veliko večje vpletenosti Amerike, ne izhaja iz proruskega narativa, ampak stališča, ki temelji na realnosti.

Med letoma 2014 in 2022 je v vzhodni Ukrajini potekala krvava separatistična vstaja, spominjata avtorja ameriško publiko. Da bi preprečila morebitno rusko posredovanje, je vlada v Kijevu utrdila naselja nedaleč od frontne črte in zgradila nove oskrbovalne poti.

V tej obrambni strukturi je bil Bahmut pomembno središče.

Pred nekaj meseci, pišeta avtorja, ko smo govorili o tem, da bo Bahmut prej ali slej padel v ruske roke, so se mnogi bralci Newsweeka odzvali z neodobravanjem. »Ali ne razumete, da Ukrajina zmaguje v tej vojni,« so tedaj ošteli veterana ameriške diplomacije.

Ukrajinci so se res močno uprli v boju, ki si ga bomo zapomnili kot eno najbolj krvavih bitk 21. stoletja, vendar je večji del Bahmuta, vključno s ključnimi železniškimi progami, že pod ruskim nadzorom, zdaj sporočata ameriškim bralcem Gfeller in Rundell.

Boji so trajali dlje, kot smo pričakovali, pišeta avtorja Newsweeka, toda zaradi tega poraza so ukrajinske sanje o vzpostavitvi meja iz leta 2014 postale še bolj nepredstavljive brez neposrednega vmešavanja  zveze NATO.

Po prevzemu nadzora nad Bahmutom in prihodu toplejšega poletnega vremena je Rusija zdaj v položaju, da izkoristi ta zase pozitivni razvoj dogodkov in prevzame pobudo, pišeta Rundell in Gfeller.

Rusija je pred sedmimi meseci mobilizirala 300.000 rezervistov in ta čas izkoristila za njihovo urjenje.

Povečala je proizvodnjo orožja in zbrala velike količine opreme in streliva. Več sto tisoč ruskih vojakov je v vzhodni Ukrajini, kjer so sprožili občasne ofenzive vzdolž frontnih črt.

Ukrajina pa je, po drugi strani, vse svoje moči usmerila v eno točko - Bahmut, ki je že mesece na nenehnem udaru ruskega topništva, raket in dronov.

V Bahmutu so Ukrajinci izgubili na tisoče izkušenih vojakov, ki jih ne morejo nadomestiti nedavno mobilizirani naborniki, ki so šli skozi le dva tedna urjenja.

Obramba Bahmuta je bila mogoča zahvaljujoč zahodnemu orožju.

Sprva so bili to sistemi kratkega dosega, kot sta »javelin« in »stinger«, nato HIMARS in »patrioti«, v zadnjih mesecih pa so napovedane tudi dobave težkega orožja, kot so tanki »abrams«.

Glavni sponzorji Kijeva niso odnehali niti potem, ko se je »vojna plima« obrnila proti Ukrajincem, zato zdaj pozivajo k pošiljanju tudi bojnih letal.

Takšne dobave Zahoda Ukrajini so povzročile ogorčenje v Rusiji, ki je dojela, da je zdaj v odprti vojni z Natom, pravita avtorja analize, ki jo je objavil Newsweek.

»Ni vam treba biti prerok, da vidite, kako te dobave vodijo v stopnjevanje vojne in zakaj bi jih bilo treba ustaviti,« opozarjata visoka ameriška uradnika.

Nisva generala, spominjata Rundell in Gfeller, toda razumeva gospodarstvo. Vedno se je zdelo malo verjetno, da bi lahko država s 44 milijoni prebivalcev in BDP-jem v višini le okoli 200 milijard dolarjev (leta 2021) premagala tekmeca s 145 milijoni prebivalcev in z BDP-jem v višini 1,8 bilijona dolarjev.

Po podatkih Svetovne banke je imela Ukrajina pred začetkom konflikta okoli 44 milijonov prebivalcev, a le polovica jih je ostala na svojih domačih naslovih.

Enajst milijonov Ukrajincev je zbežalo v Evropo ali pa so notranje razseljeni. Več milijonov jih je odšlo v Rusijo, medtem ko jih veliko več živi na območjih pod ruskim nadzorom.

Ukrajinski BDP se je lani zmanjšal za kar 30 odstotkov, padec ruskega pa je bil le triodstoten.

Rubelj je tako močan, kot je bil na začetku spopada, IMF pa napoveduje, da bo gospodarska rast v Rusiji presegla gospodarsko rast Nemčije oziroma Velike Britanije.

Zahodne sankcije očitno niso uničile ruskega gospodarstva.

Medtem ko je Rusija v veliki meri sposobna zadovoljiti lastne potrebe po hrani, energiji in vojaški opremi, je večina ukrajinske infrastrukture popolnoma uničena.

Kijev je popolnoma odvisen od vojaške in gospodarske pomoči Zahoda, katerega se zaloge streliva vse hitreje izčrpavajo.

V vzdržljivostni vojni čas vsekakor ni na strani Kijeva.

Moskva potencialno prisotnost Nata na Krimu dojema tako, kot bi Washington gledal na ruske rakete na Kubi ali kitajsko pomorsko bazo v Kanadi.

Nikoli ni bilo realno pričakovati, da bi Rusija izgubo Krima sprejela brez odločilnega poraza na bojišču, ugotavljata avtorja.

Pogoji za doseganje miru, ki jih Ukrajina lahko pričakuje danes, so manj ugodni kot tisti pred sedmimi meseci.

Z vidika Moskve referendum, ki so bili septembra 2022 v Donecku, Lugansku, Hersonu in Zaporožju pomenijo, da so ta območja zdaj del Rusije.

Zato bo vztrajala pri njihovi popolni zasedbi.

Klasične zahteve za »pravično vojno« vključujejo razumno možnost za zmago.

Medtem ko cele generacije ukrajinskih moških umirajo na bojišču, je žalostna resničnost ta, da ima Ukrajina približno toliko možnosti za zmago v vojni proti Rusiji, kot bi jih imela Mehika v vojni proti ZDA.

Podaljšanje konflikta ne bo spremenilo te enačbe.

Razen če smo pripravljeni tvegati znatno stopnjevanje konflikta, ki bi lahko v vojno proti Rusiji vključilo Natove sile, je najboljši način za zagotovitev preživetja neodvisne ukrajinske države ta, da začnemo pogajanja čim prej, skleneta avtorja v članku, ki ga je objavil Newsweek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek