REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarno: Novi sev virusa na Kitajskem »se obnaša drugače«

Nevarno: Novi sev virusa na Kitajskem »se obnaša drugače«Zmaga v Sloveniji, nova nevarnost na Kitajskem

Koronavirus se zdi premagan, vsaj iz slovenske perspektive.

Slovenija je »na papirju« razglasila konec pandemije, v čast dogodka so oblikovali celo posebno zastavo (kot se za dobljeno vojno spodobi!) in jo razobesili na stavbi vlade in drugih institucijah, toda koronavirus medtem nezadržno napreduje.

In se spreminja.

Očitno je, da se nam je virus malce prilagodil in postal še nekoliko zahrbtnejši.

Pravzaprav je število dnevnih smrti pravkar šele doseglo najvišjo raven, Brazilija pa se je prebila na tretje mesto držav z največ smrtnimi žrtvami zaradi Covida-19.

Toda najbolj zaskrbljujoče informacije kapljajo iz Kitajske, kjer so severovzhod države zaklenili v strogo karanteno, v kateri se je znašlo 108 milijonov ljudi.

Slovenija - zmaga nad korono
MZZ je podprlo oblikovalno zasnovo zastave društva Heraldica Slovenica s simboličnim prikazom upanja, ki združuje vse ljudi: Zmaga zdravstva nad epidemijo Covid-19. Na obstoječe belo polje je postavljen simbol zdravstvenih delavcev (Asklepijeva palica), ki se vzpenja nad prevrnjeno in premagano krono (lat. corona). Toda v svetu žal še nič ne kaže, da je virus premagan ...

In to zaradi skupine prvih 30 okuženih in dveh smrtnih primerov, ki pa bi se lahko, kot je strah kitajske strokovnjake, razvili v novo »bombo.«

Ob vsem skupaj zdravniki poročajo, da se nov sev virusa, ki se je pojavil v severovzhodni kitajski »obnaša drugače« kot tisti, ki se je pojavil ob začetku okužb v Wuhanu pred nekaj meseci.

Kot je povedal Qiu Haibo, strokovnjak intenzivne medicine, ki je tudi član kitajske nacionalne zdravstvene komisije, se nove skupine okužb v severovzhodu Kitajske obnašajo drugače od prvih.

Očitno je, da se je virus nekoliko prilagodil in postal še nekoliko zahrbtnejši.

Qiu Haibo: 'To nam povzroča probleme, saj okuženi nimajo nobenih simptomov. In ko se srečajo z družinami, ne mislijo o tem in zato imamo sedaj skupinske družinske infekcije.'

Za kitajsko televizijo CCTV je dejal, da je za te infekcije značilno, da je inkubacijska doba virusa v pacientih daljša.

»To nam povzroča probleme, saj okuženi nimajo nobenih simptomov. In ko se srečajo z družinami, ne mislijo o tem in zato imamo sedaj skupinske družinske infekcije,« je opozoril Qui.

Ob tem se nov sev virusa v pacientih zadržuje dalj časa, bolniki imajo bolj redko vročino, poškodbe organov pa ne prizadevajo več toliko kot prej tudi druge organe, pač pa predvsem pljuča.

Jilin - Kitajska
Pokrajina Jilin (desno zgoraj) v kateri že veljajo strogi ukrepi karantene.

Te infekcije tudi niso prišle iz Kitajske, ampak verjetno »iz neke druge države«, ki pa jo zdravnik ni imenoval. Vendar pa obe pokrajini, ki sta sedaj v karanteni mejita z Rusijo.

Na Kitajskem so prepričani, da je do izbruha prišlo zaradi enega samega srečanja družine, kjer so skupaj jedli in pili, ne da bi razmišljali o socialnem distanciranju.

Na Kitajskem so prepričani, da je do izbruha prišlo zaradi enega samega srečanja družine, kjer so skupaj jedli in pili, ne da bi razmišljali o socialnem distanciranju.

Kitajski predsednik Xi Jinping je dejal, da bo potrebno ukrepe v pokrajini Jilin, sosednji Heilongjiang in tudi v Wuhanu znova zaostriti, da bi »preprečili ponoven izbruh okužb.«

Prepovedana so že vsa množična srečanja, ustavljen je promet, šole pa so prenehale delovati.

Namestnik župana v Jilinu (mestu v istoimenski pokrajini) je dejal, da je situacija »zelo težka in zapletena« in da obstaja »velika nevarnost pred novo širitvijo bolezni.«

In to kljub temu, da je bilo v vsej državi samo 87 ljudi v bolnišnicah zaradi Covida-19, 375 pa jih je bilo pod nadzorom ali v izolaciji.

Kitajska je imela do srede 4634 smrtnih žrtev in 82.965 potrjenih primerov okužbe.

Delite članek